Re: Het grote broodbaktopic

2301
cremalover schreef: wo 10 apr 2019, 06:41 Nog steeds met 1 rijs?
Ziet goed uit.
Ik meng 300g desem met het water, zout erdoor, meel en manenzaad erbij, mengen, in doos in de koelkast doen, na 24 uur eruit, oven aan, deeg kneden zodat het een bol is ipv de platte flap uit de koelkast, als de oven warm is en de bol begint te rijzen, in de oven doen met stolp erop. Na 25min stolp eraf, na 25min klaar.
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino

Re: Het grote broodbaktopic

2302
fransg schreef: wo 10 apr 2019, 09:05
cremalover schreef: wo 10 apr 2019, 06:41 Nog steeds met 1 rijs?
Ziet goed uit.
Ik meng 300g desem met het water, zout erdoor, meel en manenzaad erbij, mengen, in doos in de koelkast doen, na 24 uur eruit, oven aan, deeg kneden zodat het een bol is ipv de platte flap uit de koelkast, als de oven warm is en de bol begint te rijzen, in de oven doen met stolp erop. Na 25min stolp eraf, na 25min klaar.
Heb je een recept met hoeveelheden?
Dit wil ik proberen.

Re: Het grote broodbaktopic

2303
cremalover schreef: wo 10 apr 2019, 09:10
Ik meng 300g desem met het water, zout erdoor, meel en manenzaad erbij, mengen, in doos in de koelkast doen, na 24 uur eruit, oven aan, deeg kneden zodat het een bol is ipv de platte flap uit de koelkast, als de oven warm is en de bol begint te rijzen, in de oven doen met stolp erop. Na 25min stolp eraf, na 25min klaar.
Heb je een recept met hoeveelheden?
Dit wil ik proberen.
ruim 100g desem (van gelijke delen roggemeel en water) haal ik uit de koelkast, vul ik aan met 100g water en 100g roggemeel, roeren. Ik plaats dat in een rijskastje op 25-30ºC, daarnaast 375g tarwebloem en 45g manenzaad, erbovenop een eidopje met 9g zout zodat ik die niet kan vergeten, daarnaast 215g water in kannetje. Als de desem ongeveer 2 keer zo hoog is gekomen, meng ik in een kom het desem met water, dan meng ik het zout erdoor, dan gooi in het meel/bloem en manenzaad erdoor, en verder zoals hierboven.

wat nog van het desem in het koelkast-bakje plakte, vul ik aan met 50g roggemeel en 50g water, dat kan weer in de koelkast.
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino

Re: Het grote broodbaktopic

2304
fransg schreef: wo 10 apr 2019, 09:30
cremalover schreef: wo 10 apr 2019, 09:10
Ik meng 300g desem met het water, zout erdoor, meel en manenzaad erbij, mengen, in doos in de koelkast doen, na 24 uur eruit, oven aan, deeg kneden zodat het een bol is ipv de platte flap uit de koelkast, als de oven warm is en de bol begint te rijzen, in de oven doen met stolp erop. Na 25min stolp eraf, na 25min klaar.
Heb je een recept met hoeveelheden?
Dit wil ik proberen.
ruim 100g desem (van gelijke delen roggemeel en water) haal ik uit de koelkast, vul ik aan met 100g water en 100g roggemeel, roeren. Ik plaats dat in een rijskastje op 25-30ºC, daarnaast 375g tarwebloem en 45g manenzaad, erbovenop een eidopje met 9g zout zodat ik die niet kan vergeten, daarnaast 215g water in kannetje. Als de desem ongeveer 2 keer zo hoog is gekomen, meng ik in een kom het desem met water, dan meng ik het zout erdoor, dan gooi in het meel/bloem en manenzaad erdoor, en verder zoals hierboven.

wat nog van het desem in het koelkast-bakje plakte, vul ik aan met 50g roggemeel en 50g water, dat kan weer in de koelkast.
Bedankt!
Ga ik mee aan de gang.

Re: Het grote broodbaktopic

2305
Eens zien hoe dit gaat. 550 gram vers gemalen graan, 50 gram bloem, 10 gram zout, 10 gram verse bakkers gist, 360ml water.

Geen zuurdesem maar wel versgemalen graan en met de broodbakmachine. Zou het morgen een klomp niet eetbaar brood zijn of....?

Uiteraard staat er een frisse lading zojuist gevoede zuurdesem klaar om morgen te gebruiken voor een echt lekker brood!
Numbers are good but never loose the focus, a quality cup profile is not negotiable!