Re: Gruis!

31
hey Mechwolf,

een afgestreken filterzeefje (voor een dubbele) weegt nu 17,5-18 gram.
(is dat niet wat veel?)

Anyway, toen ik er gruis in had zitten woog het maar 14-15 gram.
Dus lijkt me de conclusie dat ik nu fijner maal zonder gruis.
Wat, voorzover ik er toch nog iets van begrepen heb best wel tegenstrijdig is.....toch?

Re: Gruis!

32
Ik vind het ook allemaal vreemd. Gruis duidt inderdaad op kleine stukjes die door de gaatjes vallen. Hoe je dan de maler juist fijner afstemd om dit te beperken is mij een raadsel :?

Persoonlijk denk ik dat je hem eerst echt te fijn hebt afgestemd en dat die resten nog door de maler zwierven of in de uitloop zaten. Nu de boel flink is schoongemaakt heb je daar geen last van.

Ik zal van de week mijn schijf eens ff cleanen en kijken of ik dat 'koekje onderin' ook kan verdrijven!

Bedankt voor het wegen! Ik zal eens kijken. Persoonlijk gebruik ik (als één van de weinige) het enkele bakje. Zo kan ik meer koffie zetten en meer proberen dan als ik steeds een dubbele zou drinken.
Vibiemme Domobar Junior, Macap MC4, Aeropress, Handpresso, Cafetiere, Chemex

Re: Gruis!

33
Mij wil het maar niet lukken om fatsoenlijke singles te pressen :(
Af en toe probeer ik weer een dag alleen singles te zetten maar dat zijn meestal de mindere koffiedagen.

En ik zie net dat ik nu toch weer gruis in mn glaasje heb, niet zoveel meer, maar het is er wel weer.
Gisteren zitten spelen met een andere boon, en alhoewel ik de schijven alleen draaiend verstel, denk ik dat dat er wel eens wat mee te maken zou kunnen hebben. Anyway, vanacht ook weer ergens gelezen dat een maler die een wat meer variabele korrel grootte geeft, ook voor betere espresso zorgt.
Dus misschien moeten we er juist blij mee zijn.

Re: Gruis!

34
Dat was wat ik bedoelde met: "Goede malers malen niet alles even fijn, maar hebben een vrij precies verloop van fijn naar iets grover" (blz 1). Als alles van één grootte zou zijn, zou je geen goede extractie krijgen, er moeten grote en kleine deeltjes in je maalsel zitten. Maar de grap zit 'em in: "vrij precies", teveel fijne deeltjes is niet goed en een goede maler zal dat ook niet geven. Nu heb ik ook wel eens wat korreltjes, maar het is nauwelijks om naar huis te schrijven.
Ik zou het eens proberen met een ander zeefje, wie weet heb je alleen maar een verkeerd gestanst zeefje...
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: Gruis!

35
yup
Zit er dik in, aangezien mijn Silvia een bejaarde is in espressojaren, zal dat voor het zeefje ook wel gelden. Zoveel variabelen om ander de knie te krijgen, je vraagt je af wat de lol ervan is :lol:

Ik heb overigens ook het vermoeden dat de soort bonen er ook toe doet(meer of minder gruis).
( en (overmatig)verstellen helpt ook niet ).
Hij staat nu (redelijk)goed en ik heb zoveel mogelijk oud maalsel verwijderd, eerste kopje was redelijk gruisloos. Kijken of het toeneemt als ik er verder zoveel mogelijk afblijf.

Re: Gruis!

36
Wow!
FF een nieuw zeefje gehaald.
Ze side bij side bekeken en je ziet gewoon het verschil in diameter van de gaatjes.
Mijn lichaam maar weer beschikbaar gesteld aan de wetenschap en met grote tegenzin :roll: nog maar een dubbele gedronken. Met als resultaat dat de hoeveelheid residu weer gehalveerd is. En de spikjes die je ziet zijn ook kleiner.

Het begint langzaam maar zeker steeds beter te worden hiero!
(En ik moet en zal dit op orde hebben voordat Mike zijn Fiorenzato aan de praat heeft. :lol: )