Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

2554
fransg schreef:
D4D2A717-3C76-4FA3-9F23-430BA1925856.jpeg
CEB1EA13-14A0-4A03-8F13-684D4EE01CFF.jpeg
Mooi Frans!! Toch ook maar eens een stokbrood mand zoeken. Hoe vorm jij deze broden?

Hier was er vanochtend al het eerste leven, al is het waarschijnlijk nog niet van de gewenste soort.

Afbeelding


De starter staat lekker warm (26°c) in mijn bier vergistingskast (omgebouwde koelkast).

Afbeelding


Verstuurd vanaf mijn MI 9 met Tapatalk

Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

2555
Wijmaar schreef: ma 09 dec 2019, 08:51Mooi Frans!! Toch ook maar eens een stokbrood mand zoeken. Hoe vorm jij deze broden?
https://www.bakgoed.nl/rijsmand-stokbrood-baguette.html

Dankje! Ik doe er heel weinig aan. Als alles gemixt is en een uurtje of twee uurtjes heeft kunnen rusten, smeer ik wat olie op het aanrecht, schep het deeg vanuit de kom op het aanrecht, rol het wat rond zodat het een bol is en dan heen en weer zodat het een langwerpige vorm krijgt, ik houd het mandje erbij zodat ik zie of het al lang genoeg is en rol het er dan zo in, dek het af met plastic folie en wacht tot het behoorlijk is gerezen. Gister ging ik het huis uit toen het eiglijk de oven in moest, heb het dus in de koelkast gelegd en later op de avond er weer uit gehaald, de oven aangestoken (dwz ingeschakeld), en na verloop van tijd toen ik de indruk kreeg dat het deeg weer wakker was, dit bestrooid met bloem, dan omgekieperd op een dun plankje dat Bobbee ooit voor me uitzaagde, wat knipjes erin en de oven ingeschoven op de metalen plaat (de pizza stenen had ik een poos geleden al weggegeven), na 35 min op 225ºC eruit.
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino

Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

2556
fransg schreef:
Wijmaar schreef: ma 09 dec 2019, 08:51Mooi Frans!! Toch ook maar eens een stokbrood mand zoeken. Hoe vorm jij deze broden?
https://www.bakgoed.nl/rijsmand-stokbrood-baguette.html

Dankje! Ik doe er heel weinig aan. Als alles gemixt is en een uurtje of twee uurtjes heeft kunnen rusten, smeer ik wat olie op het aanrecht, schep het deeg vanuit de kom op het aanrecht, rol het wat rond zodat het een bol is en dan heen en weer zodat het een langwerpige vorm krijgt, ik houd het mandje erbij zodat ik zie of het al lang genoeg is en rol het er dan zo in, dek het af met plastic folie en wacht tot het behoorlijk is gerezen. Gister ging ik het huis uit toen het eiglijk de oven in moest, heb het dus in de koelkast gelegd en later op de avond er weer uit gehaald, de oven aangestoken (dwz ingeschakeld), en na verloop van tijd toen ik de indruk kreeg dat het deeg weer wakker was, dit bestrooid met bloem, dan omgekieperd op een dun plankje dat Bobbee ooit voor me uitzaagde, wat knipjes erin en de oven ingeschoven op de metalen plaat (de pizza stenen had ik een poos geleden al weggegeven), na 35 min op 225ºC eruit.
Leuk, dank voor de toelichting en de link!
DeepnGroond schreef:Kaasmaken is ook een leuke hobby.
Past prima in het rijtje van koffie en brood...
(Goede workshop is Kaas in de Keuken in Lunteren trouwens
Afbeelding
)
Leuk! Ga ik zeker een keer doen, kan er naast koffie, brood, bier brouwen en BBQ prima bij!


De starter heeft nog steeds de gang erin, na de eerste 24u zag hij er zo uit:

Afbeelding


Zal ergens de komende dagen nog wel weer even stil komen te liggen, maar het begin is goed :)



Verstuurd vanaf mijn MI 9 met Tapatalk



Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

2558
bobbee schreef:40% T65 bloem,
20% versgemalen tarwemeel met de mockmill 100
35% volkorenmeel
5% roggemeel

20% desem
75% water
2% zout
Sesamzaad

Afbeelding


Afbeelding


Afbeelding
Mooi! Ziet er gaaf uit :). Blijf vormen met die wat hogere hydratatie lastig vinden. Krijg er niet altijd genoeg spanning in.

Deze keer eens een ander plan (https://www.theperfectloaf.com/sourdoug ... e-routine/) gevolgd, en tot nu toe met succes! De nieuwe starter gaat als een trein! Nog nooit zon snelle start gehad. Hij is nu 5 dagen oud, en op dit moment zelfs iets te snel, hij was nu 12u na ver versen al weer wat ingezakt:

Afbeelding


Afbeelding


Vind https://www.theperfectloaf.com/ ook echt een hele fijne site. De wat nerd achtige / exacte benadering in z'n recepten en guides kan ik erg waarderen :). Misschien een leuke voor in de startpost.

Verstuurd vanaf mijn MI 9 met Tapatalk