Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

2734
Ik neem het zo aan maar het klopt niet.
Italianen gebruiken gewone bloem zoals 00 voor verse pasta en harde tarwe voor als je pasta maakt die gedroogd moet worden.
Het is dus een misvatting van die harde tarwe die nodig zou zijn.
Je recept klopt gewoon niet wat je hebt gebruikt.
‘Maak de kritische koffie consument in jezelf los: kijk naar de branddatum, de herkomst etc. Hoe gedetailleerder, hoe beter!’

Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

2735
bobbee schreef: wo 08 apr 2020, 10:30 Ik neem het zo aan maar het klopt niet.
Afbeelding

Italianen gebruiken gewone bloem zoals 00 voor verse pasta en harde tarwe voor als je pasta maakt die gedroogd moet worden.
Het is dus een misvatting van die harde tarwe die nodig zou zijn.
Je recept klopt gewoon niet wat je hebt gebruikt.
Ik maak al 30 jaar lang verse pasta :D .zowel van bloem als van couscous.
Nooit problemen gehad. Wel met mijn t55. Geen idee waar het aan ligt.,

Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

2737
cremalover schreef: wo 08 apr 2020, 08:51 Volkoren?
ja, aldus en zodoende:
desem actief (50g roggemeel + 50g water)
enkele dagen in de koelkast (koelkast niet zeer koud afgesteld)

Brood voorbereiden:

desem uit koelkast
100g roggemeel erbij plus 100g water
op kamertemp laten groeien tot 2x zo groot

(nieuw bakje met likje van de desem aanvullen met 50g water en 50g roggemeel, met deksel erop in koelkast plaatsen)

Klaarzetten:
275g tarwebloem plus 100g volkoren tarwemeel
220-240g water (naar believen)
100g zadenmix of maanzaad/sesamzaad
9g zout

desem met het water mixen
zout erbij mixen
meel (en evt zaden) erbij mengen
(je kunt het deeg ook pas in de zaden rollen voor het in de bakvorm gaat of voor het de oven in gaat)
is eerst droge onsamenhangende kleefzooi, komt goed

uurtje afgedekt (niet laten indrogen) laten staan (in deegkom)

beetje kneden en bol van maken

poos laten staan (in deegkom, of in 'rijsmandje') ook weer afgedekt tegen indrogen
indien warme dag of warme ruimte, enkele uren
indien koele achterkamerm, halve dag of hele nacht
indien in koelkast, de hele avond/nacht, volgende ochtend op kamertemp laten komen

oven op 225ºC voorverwarmen (hoeft niet per se)

meel strooien op plankje, deeg erop (voorzichtig opbollen kan maar hoeft niet, vooral bol niet terug neerduwen) en wat meel strooien op deeg, eventueel snede maken bovenop deeg waar het dan kan openen tijdens 'ovenrijs'

in oven, eventueel (hoeft niet) met natte kom erover (na 30min die kom eraf) of voorafgaande wat druppels water op het deeg sprenkelen (vocht houdt de buitenkant van het brood nog even soepel wat de ovenrijs makkelijker maakt)

40-45 minuten bakken, indien nog niet lekker bruin, 5min langer, of nogeens 5min

als het flink naar vers brood gaat ruiken is het vast wel klaar
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino

Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

2739
fransg schreef: wo 08 apr 2020, 11:40
cremalover schreef: wo 08 apr 2020, 08:51 Volkoren?
ja, aldus en zodoende:
desem actief (50g roggemeel + 50g water)
enkele dagen in de koelkast (koelkast niet zeer koud afgesteld)

Brood voorbereiden:

desem uit koelkast
100g roggemeel erbij plus 100g water
op kamertemp laten groeien tot 2x zo groot

(nieuw bakje met likje van de desem aanvullen met 50g water en 50g roggemeel, met deksel erop in koelkast plaatsen)

Klaarzetten:
275g tarwebloem plus 100g volkoren tarwemeel
220-240g water (naar believen)
100g zadenmix of maanzaad/sesamzaad
9g zout

desem met het water mixen
zout erbij mixen
meel (en evt zaden) erbij mengen
(je kunt het deeg ook pas in de zaden rollen voor het in de bakvorm gaat of voor het de oven in gaat)
is eerst droge onsamenhangende kleefzooi, komt goed

uurtje afgedekt (niet laten indrogen) laten staan (in deegkom)

beetje kneden en bol van maken

poos laten staan (in deegkom, of in 'rijsmandje') ook weer afgedekt tegen indrogen
indien warme dag of warme ruimte, enkele uren
indien koele achterkamerm, halve dag of hele nacht
indien in koelkast, de hele avond/nacht, volgende ochtend op kamertemp laten komen

oven op 225ºC voorverwarmen (hoeft niet per se)

meel strooien op plankje, deeg erop (voorzichtig opbollen kan maar hoeft niet, vooral bol niet terug neerduwen) en wat meel strooien op deeg, eventueel snede maken bovenop deeg waar het dan kan openen tijdens 'ovenrijs'

in oven, eventueel (hoeft niet) met natte kom erover (na 30min die kom eraf) of voorafgaande wat druppels water op het deeg sprenkelen (vocht houdt de buitenkant van het brood nog even soepel wat de ovenrijs makkelijker maakt)

40-45 minuten bakken, indien nog niet lekker bruin, 5min langer, of nogeens 5min

als het flink naar vers brood gaat ruiken is het vast wel klaar
Dat iemand die gewoon is te werken met Artisan en dingen als dissolved solids en extraction yields en zulks meer , een term als " als het naar brood gaat ruiken" als graadmeter voor gaarheid gebruikt waardeer ik ten zeerste.