Hallo,
Na jaren lang diverse volautomaten gehad te hebben ga ik toch maar eens overstappen naar een halfautomaat.
Heb namelijk nooit een hele goede espresso er uit gekregen en drinken altijd standaard koffie / lungo.
Pas ergens een echt lekkere espresso gehad en dat wil ik nu ook
Als beginner automaat heb ik nu de Solis primaroma 1010 aangeschaft en een Graef CM800 bonenmaler.
Combi zal dus in principe het beste voldoen voor espresso, maar drinken af en toe ook nog graag eens een Lungo, zeker gasten die een gewoon kopje koffie willen. Maar op de bonenmaler ga ik de maalgraad optimaliseren voor de espresso. Ik las als je deze een stuk langer laat lopen dat het een Lungo wordt dat het dan geen succes wordt?
Is er een handige manier om snel te switchen tussen espresso en Lungo zegmaar? Want als je de maalgraad aanpast moet je ook weer wat koffie er doorheen malen en weg gooien?
Hoe doen jullie dit? Of zou je eigenlijk hiervoor 2 malers neer moeten zetten?
Groeten Tim
Re: Switchen tussen espresso en Lungo
2Ik zou eerst warm water in kopje doen en dan espresso erbovenop. Dan hoe je maalgraad etc niet aan te passen.
DE1+ 1.1 || KINU M47,M68 || Niche || Behmor 1600 PLUS
Re: Switchen tussen espresso en Lungo
3Hi Tim,
Welkom op het forum.
Misschien leuk als je jezelf ook verder voorsteld.
Een Lungo is een espresso die langer door is gelopen.
Dus meer water door dezelfde puck.
Hierdoor is overextractie ontstaan, wat zurig kan smaken.
Maar je hoeft je maler er niet anders voor in te stellen.
Als je geen over extractie wilt, kun je er een Americano van maken.
Dat is espresso met warm water toegevoegd.
Als mijn gasten daarom vragen hanteer ik meestal 1 deel espresso op 2 delen water.
Dat wordt meestal gewaardeerd.
Welkom op het forum.
Misschien leuk als je jezelf ook verder voorsteld.
Een Lungo is een espresso die langer door is gelopen.
Dus meer water door dezelfde puck.
Hierdoor is overextractie ontstaan, wat zurig kan smaken.
Maar je hoeft je maler er niet anders voor in te stellen.
Als je geen over extractie wilt, kun je er een Americano van maken.
Dat is espresso met warm water toegevoegd.
Als mijn gasten daarom vragen hanteer ik meestal 1 deel espresso op 2 delen water.
Dat wordt meestal gewaardeerd.
Gr, Guido
La Pavoni Professional, Moccamaster, Bialetti Moka Express, Chemex, AeroPress, Kinu M47, Eureka Atom 60
La Pavoni Professional, Moccamaster, Bialetti Moka Express, Chemex, AeroPress, Kinu M47, Eureka Atom 60
Re: Switchen tussen espresso en Lungo
4De americano is de oplossing inderdaad, gewoon een scheutje heet water erbij.
Re: Switchen tussen espresso en Lungo
5Beste guidovw,
Als je advies wil geven: heel tof maar check en dubbelcheck of wat je beweert ook klopt!
Overextractie levert geen zuur maar bittere smaak op.
Ook is het beter eerst warm water in je tas te doen en daarna je espresso en niet andersom anders riskeer je de smaak van je espresso alsnog te verpesten door er water van te hoge temperatuur op te gieten.
Als je advies wil geven: heel tof maar check en dubbelcheck of wat je beweert ook klopt!
Overextractie levert geen zuur maar bittere smaak op.
Ook is het beter eerst warm water in je tas te doen en daarna je espresso en niet andersom anders riskeer je de smaak van je espresso alsnog te verpesten door er water van te hoge temperatuur op te gieten.
DE1+ 1.1 || KINU M47,M68 || Niche || Behmor 1600 PLUS
Re: Switchen tussen espresso en Lungo
6martinierius schreef: ma 25 mei 2020, 16:16 Beste guidovw,
Als je advies wil geven: heel tof maar check en dubbelcheck of wat je beweert ook klopt!
Overextractie levert geen zuur maar bittere smaak op.
Ook is het beter eerst warm water in je tas te doen en daarna je espresso en niet andersom anders riskeer je de smaak van je espresso alsnog te verpesten door er water van te hoge temperatuur op te gieten.
Klopt, my bad.
Ik had teveel koffie op, denk ik (of wijn, dat weet ik niet meer)
Gr, Guido
La Pavoni Professional, Moccamaster, Bialetti Moka Express, Chemex, AeroPress, Kinu M47, Eureka Atom 60
La Pavoni Professional, Moccamaster, Bialetti Moka Express, Chemex, AeroPress, Kinu M47, Eureka Atom 60
Re: Switchen tussen espresso en Lungo
7Lijkt mij niet heel verstandig (sorry)martinierius schreef:Beste guidovw,
Ook is het beter eerst warm water in je tas te doen.
Verstuurd vanaf mijn SM-N960F met Tapatalk
Re: Switchen tussen espresso en Lungo
8De laatste keer dat ik water in de tas van mijn vriendin gooide, sliep ik drie dagen buiten
Ik kon alleen niet ontdekken of ze last had van over- of onderextractie. Op dat moment was zij zowel zuur als bitter.
Ik kon alleen niet ontdekken of ze last had van over- of onderextractie. Op dat moment was zij zowel zuur als bitter.
Re: Switchen tussen espresso en Lungo
9Ik vind het wel mooi, de meerdere betekenissen van het woord 'tas' in Nederland, België en (Tasse) Duitsland.
Nederland kampt wel met wat beperkingen waardoor een doorsnee Nederlander het vaak niet helemaal begrijpt.
Nederland kampt wel met wat beperkingen waardoor een doorsnee Nederlander het vaak niet helemaal begrijpt.
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino
Re: Switchen tussen espresso en Lungo
10LOL!
Da's toch plezant die verschillen in taalgebruik! Allez, ik heb er goesting van gekregen in nog een goeie jat kaffie!
P.S. Ik stel voor dat we bij deze en om misverstanden te vermijden het woord 'sacoche' gebruiken mochten we het ooit over een dergelijk voorwerp hebben.
Da's toch plezant die verschillen in taalgebruik! Allez, ik heb er goesting van gekregen in nog een goeie jat kaffie!
P.S. Ik stel voor dat we bij deze en om misverstanden te vermijden het woord 'sacoche' gebruiken mochten we het ooit over een dergelijk voorwerp hebben.
DE1+ 1.1 || KINU M47,M68 || Niche || Behmor 1600 PLUS