gilleko B. schreef: ma 06 jul 2020, 16:55
Op basis van wat ik inmiddels heb gezien en gelezen heb, een wankel adviserende RIVM en een falende WHO
In onderstaand Volkskrant artikel een kort overzicht van die discussie. Ik zie er geen wankeling of falen in, gewoon een grote groep deskundigen die het niet overal met elkaar eens is.
Als je dat wankel en falend noemt zijn wij als forum ook falend en wankel en weten we er niks van, want "men is het niet eens over wat nu de beste machine is, ze gebruiken verschillende filterbakjes, de een zweert bij hefboomwerking en de ander verzadigt zich in de zetgroep terwijl er op het gebied van de malers twee stromingen zijn die tegen elkaar in druisen, zoals daar zijn de single doserende garde en diegenen die in GOD geloven, het is een complot!"
Vliegt het virusdeeltje nou rond of daalt het al snel neer?
Is er (extra) ventilatie nodig in een overdekte, afgesloten ruimte zoals Hoog Catharijne in Utrecht? Of geeft afstand bewaren voldoende garantie dat het virus zich niet verspreidt?
Het coronavirus leidt tot verhit wetenschappelijk debat. Het virus verspreidt zich via microdruppels in de lucht, stellen ruim 200 auteurs. Dus zijn andere maatregelen nodig om het tegen te gaan.
DOOR MAARTEN KEULEMANS
In de maatregelen tegen corona moet meer nadruk komen op ventilatie, naast onderling afstand houden en het schoonmaken van oppervlaktes. Dat stellen 239 wetenschappers, onder wie zes Nederlanders, in een open brief.
De brief is gisteren gepubliceerd in vakblad Clinical Infectuous Disease. Volgens de wetenschappers zijn er sterke aanwijzingen dat het virus zich soms ook verspreidt via minuscule druppeltjes die langdurig blijven zweven en veel verder komen dan anderhalve meter.
De 'aerosolenoorlog' is daarmee compleet. Veel virologen vinden immers dat het beleid genoeg rekening houdt met de zwevende virusdeeltjes. Volgens hen moet de focus juist liggen op het gevaar van virusoverdracht van dichtbij, via zwaardere uitgehoeste en -genieste druppels die vlakbij een patiënt op de grond vallen.
Demonstratief verspreidde WHO-hoofdepidemioloog Maria van Kerkhove dit weekeinde een poster van de aanpak van corona in het WHO-deelgebied Westelijke Stille Oceaan: vermijd drukte, houd één meter afstand, én zet ramen en deuren open voor de ventilatie. Wat de 239 ondertekenaars willen, doen we allang, wil Van Kerkhove maar zeggen.
Maar hoogleraar binnenmilieu Philo Bluyssen (TU Delft), een van de ondertekenaars, wijst erop dat critici al sinds april bij de WHO lobbyen voor meer aandacht voor ventilatie. 'We kregen keer op keer nul op het rekest', zegt Bluyssen. 'Verspreiding door de lucht moest eerst bewezen worden. Terwijl wij zeggen: er zijn allerlei aanwijzingen dat transmissie via de lucht een rol speelt, neem nu eens het zekere voor het onzekere.'
Achter het conflict schuilt een botsing van culturen: tussen de meer natuurkundig, en de meer medisch geschoolde wetenschappers. Onderzoekt de eerste groep vooral hoe vochtdruppeltjes zich verspreiden, de tweede groep vraagt zich vooral af hoeveel besmettelijk virus er in die druppeltjes zit.
De 'natuurkundigen', zoals Bluyssen, nemen in hun experimenten waar dat mensen bij praten, schreeuwen en ademen een mist van onzichtbaar kleine waterdruppeltjes uitstoten, die in slecht geventileerde ruimtes lang kan blijven hangen. In restaurants, kerken en bedompte kantoren kan dat leiden tot 'superverspreiding' van het virus, nemen zij aan. Zo werden in de baptistische kerk in Frankfurt ruim honderd kerkgangers ziek na het zingen, ook al hield men anderhalve meter afstand.
De 'medici' wijzen er echter op dat het coronavirus zich compleet anders gedraagt dan 'echte' vliegende virussen als mazelen en waterpokken. Zo zijn er in het ziekenhuis geen speciale luchtsluizen nodig gebleken om het coronavirus tegen te houden, en zijn erkende zwevende virussen vijf tot tien keer besmettelijker dan covid-19. Dat er kleine zweefdruppeltjes vrijkomen ontkent niemand; het is alleen de vraag of die genoeg levend virus bevatten om iemand te besmetten, stelt deze stroming.
'Niemand heeft ooit ontkend dat beide benaderingen belangrijk zijn', mailt hoogleraar klinische virologie Louis Kroes (LUMC, niet verbonden aan RIVM of OMT). 'Maar een grote rol voor overdracht op afstand via microdruppels ligt vanuit de klinische praktijk gezien gewoon niet zo voor de hand. Als je iets moest benadrukken, is daarom gekozen voor die klassieke, directe overdracht via korte afstand, waarvoor wél heel veel bewijs is.'
Toch is het 'medische kamp' in beweging. Zo bracht het RIVM vorige week een subtiele maar veelzeggende wijziging aan in een stuk over ventilatie. Waar eerst stond dat 'niet is aangetoond dat aerogene transmissie een rol speelt' bij de verspreiding van het virus, is dat volgens de nieuwe versie 'op basis van de huidige inzichten onduidelijk'.
De 239 auteurs vinden dat het veel te langzaam gaat. Zo mogen in Nederland grote groepen binnenshuis weer samenzijn, mits mensen met klachten thuisblijven en men anderhalve meter afstand houdt. Het woord 'ventilatie' of 'frisse lucht' valt op de uitlegpagina's van het ministerie niet één keer.
Alweer een klap in het gezicht van de 'luchtroute', vindt Bluyssen. 'Wij vinden dat met name nu we weer teruggaan naar de oude situatie, aerosole transmissie als volwaardige route moet worden erkend. Zorg dat er niet te veel mensen in een gesloten ruimte zitten waar niet goed wordt geventileerd. Neem gewoon geen risico.'
Viroloog Kroes vindt echter dat het beleid al 'nadrukkelijk rekening houdt' met de zwevende virussen. Zo zijn spreekkoren en schreeuwen verboden, en blijven clubs en dancings nog gesloten. Bovendien was het zweefgevaar van het virus de reden dat men de sportscholen aanvankelijk helemaal gesloten wilde houden, zei RIVM-hoofdwetenschapper Jaap van Dissel al eerder tegen Tweede Kamerleden.
'Naar mijn idee moet je dit niet op de spits drijven', vindt Kroes. 'Ook de kleinste deeltjes verdienen aandacht. Maar om welk belang gaat het hier nu uiteindelijk? Niet om het afschaffen van social distancing. Dat blijft zeker nodig, ook volgens deze brief. Het gaat hier alleen om het al dan niet bevorderen van ruimtelijke ventilatie als maatregel.'
Intussen wordt de 'luchtoorlog' om corona steeds grimmiger. Zo wijst hoogleraar medische biotechnologie Huub Schellekens erop dat er onder de ondertekenaars veel experts uit de installatiebranche zitten, met 'een duidelijke belangenverstrengeling', aldus Schellekens op sociale media.
Bluyssen zegt dat er ook volop medici tussen de ondertekenaars zitten. 'Er zitten een paar bij met industriële banden. Maar het gros is hoogleraar in verschillende landen. En de mensen uit de branche die hebben getekend, zijn ook wetenschappelijk actief.'