Re: Niche Zero Grinder

551
Ik doe dat bijna nooit. Misschien 1 a 2 x per jaar. Als je donker gebrande vettige boontjes gebruikt wellicht vaker.
Espresso: Elektra MCAL / Olympia Cremina '82 / Cafelat Robot / Niche Zero / Eureka XL
Filter: Hario V60 / Chemex / Delter / Melodrip / Comandante MK3 Nitroblade / MK Vario + Ditting steel burrs

Re: Niche Zero Grinder

552
Ik heb het een paar keer gedaan en toevallig gisteren, kom er iedere keer weer achter dit eigenlijk niet nodig was. Er hoopt zich nauwelijks koffie op.
‘Maak de kritische koffie consument in jezelf los: kijk naar de branddatum, de herkomst etc. Hoe gedetailleerder, hoe beter!’

Re: Niche Zero Grinder

553
:D in juli de trigger overgehaald. Kan niet wachten tot het oktober is!

Vorig jaar hebben jullie me eigenlijk al overtuigd, maar de ega en (verjaardags)budget combi hadden toen een andere uitkomst. :roll: Was het een weg gegooid jaar? Ik denk het niet. Met mijn Wilfa Svart heb ik enorm veel gespeeld en (nog meer) verliefd geworden op koffie. Geleerd dat single dosing echt mijn ding is (soms ieder kopje een andere methode/boon) & veel gespeeld/geleerd over maalgraad, temperatuur, consistent opgieten, etc.) . Vooral gezet met V60 & aeropress. En de overgang van handmolen naar elektrisch was een verademing (zie voor je: handmatig malen met 3 jengelende kinderen aan m'n been die alle drie willen meehelpen. Terwijl ik aan n shot cafeïne toe was)

Waar ik erg nieuwsgierig naar ben bij de NZ is of ik volgende ga merken / waar ik vooruitgang verwacht:
// Meer consistentie in smaak. Zei het door betere kwaliteit v maalsel en minder variabele output. De stap van 40mm naar 63mm conisch verwacht ik zeker wel te proeven.
// Nieuwsgierig of v60 beter gaat doorlopen. Niet vol slippen in 2e helft. Meer consistentie in doorloop tijden.
// Of espresso maken thuis ook een blijvertje gaat worden.

Recent een niet/slecht werkende Gaggia Baby Twin gekregen en die geheel opgeknapt. Dus zie er naar uit die naast de NZ te gebruiken! Is geen top apparaat, maar het heeft me een hoop geleerd hoe zoiets in elkaar zit en wat ik, als ik wel een klap geld uitgeef, wel/niet zou willen. & een E61 of Pavoni opknapper zou ik nu ook m'n hand niet voor omdraaien. Nu nog ruimte creëren in de keuken!! :lol:

& ik heb ook al zicht op de volgende "rabbit hole": water & Cafelat Robot

btw, laatste tijd veel gelezen over de NZ vs licht, medium, dark roast. Ik drink veel Keen filter, Koffielab filter & Whitelabel. Moet ik dat zien als Light of Medium?
elektriek: Gaggia Baby Twin | Niche Zero | Wilfa Svart | Skagg EKG
handwerk: Hario Skerton Pro | Aeropress | TimeMore "V60" | French presses | Moka pots

Re: Niche Zero Grinder

554
koffiesnob schreef: do 03 sep 2020, 12:31 btw, laatste tijd veel gelezen over de NZ vs licht, medium, dark roast. Ik drink veel Keen filter, Koffielab filter & Whitelabel. Moet ik dat zien als Light of Medium?
Tof hoor, ga je een hoop plezier van hebben!

Van de branderijen die je noemt ken ik alleen Keen goed, en de filterkoffies daar zijn licht gebrand. De koffie wordt daar IMO wel goed gebrand, zodat het ook als espresso werkt zonder al te veel fratsen uit te halen. Het blijft een filter-roast, dus je zal wel een passend recept moeten gebruiken (temp, brew ratio, etc)

Van het hele "flats voor light, conisch voor medium+" zou ik me niet al teveel aantrekken. Er zijn wat malers die redelijk one-trick-ponies zijn, denk aan de EK43, die eigenlijk alleen werkt met licht geroosterde koffie (en dat doet 'ie dan ook uitstekend). De rest (waaronder de niche) werkt eigenlijk over het hele spectrum prima.

Enjoy!

Re: Niche Zero Grinder

555
Ja, de niche doet het prima. Probeer het beste uit en koffie te halen met de spullen die je hebt.
Welke handmaler had je?
‘Maak de kritische koffie consument in jezelf los: kijk naar de branddatum, de herkomst etc. Hoe gedetailleerder, hoe beter!’

Re: Niche Zero Grinder

556
Ik heb de Hario Skerton Pro. Daar is het 2-3jr geleden mee begonnen samen met de Aeropress.
Afgelopen zomervakantie wel ervaren dat die Skerton meer "fines" geeft dan de Wilfa Svart voor filter maling. De V60 liep op de camping toch ineens minder soepel door dan thuis. Met waarneembaar meer drap tussen de boulders. Maar kan ook het opgieten zijn geweest vanuit een pannetje ipv EKG Stag :lol:

Wellicht in de toekomst voor vakantie gebruik eens zoeken naar een betere handmaler. Alhoewel de Niche gemakkelijk in de auto mee kan mits er elektra voorhanden is. :lol:
elektriek: Gaggia Baby Twin | Niche Zero | Wilfa Svart | Skagg EKG
handwerk: Hario Skerton Pro | Aeropress | TimeMore "V60" | French presses | Moka pots

Re: Niche Zero Grinder

557
Dan is dat je referentie en ga je er met er niche echt op vooruit. Leuk!

Wat ik leuk vind aan met de hand malen is dat als ik nieuwe koffie krijg ik aan de hand van de weerstand en het geluid kan bepalen hoe (licht of donker) een koffie is gebrand, wat weer handig is om te vergelijken met andere koffie. Daar kun je extractie weer op aanpassen en vaak al voelen of een koffie geschikt is voor filter zoals ik die lekker vind.
‘Maak de kritische koffie consument in jezelf los: kijk naar de branddatum, de herkomst etc. Hoe gedetailleerder, hoe beter!’

Re: Niche Zero Grinder

558
bobbee schreef: vr 04 sep 2020, 07:39 Dan is dat je referentie en ga je er met er niche echt op vooruit. Leuk!

Wat ik leuk vind aan met de hand malen is dat als ik nieuwe koffie krijg ik aan de hand van de weerstand en het geluid kan bepalen hoe (licht of donker) een koffie is gebrand, wat weer handig is om te vergelijken met andere koffie. Daar kun je extractie weer op aanpassen en vaak al voelen of een koffie geschikt is voor filter zoals ik die lekker vind.
Het echte leuke aan handmalen is de geur van de verse koffie die vrijkomt bij het malen. Heerlijk!!!

Re: Niche Zero Grinder

559

cremalover schreef:
bobbee schreef: vr 04 sep 2020, 07:39 Dan is dat je referentie en ga je er met er niche echt op vooruit. Leuk!

Wat ik leuk vind aan met de hand malen is dat als ik nieuwe koffie krijg ik aan de hand van de weerstand en het geluid kan bepalen hoe (licht of donker) een koffie is gebrand, wat weer handig is om te vergelijken met andere koffie. Daar kun je extractie weer op aanpassen en vaak al voelen of een koffie geschikt is voor filter zoals ik die lekker vind.
Het echte leuke aan handmalen is de geur van de verse koffie die vrijkomt bij het malen. Heerlijk!!!
Die komt er ook als je electrisch maalt, bij mij wel althans.
‘Maak de kritische koffie consument in jezelf los: kijk naar de branddatum, de herkomst etc. Hoe gedetailleerder, hoe beter!’