Om een klein tegenwicht te bieden tegen de wetenschappelijke benadering van Bas, een stukje gebruikerservaring. Wij van wc-eend dus.
Ik heb ruime ervaring met een aantal machines en concepten. Hoe deze presteren ten opzichte van elkaar is gebaseerd op smaakverschil. Voor een deel loopt het resultaat parallel met de onderbouwing van Bas.
Op dit moment drinkt ik mijn espresso uit een Expobar Brewtus 4 en een Elektra T1.
De Expobar wint dit dik op smaak.
In tegenstelling tot de theorie kun je uit de Expobar na 20 minuten (tijdens het opwarmen paar keer flushen) een uitstekende espresso maken.
Een andere kandidaat die Bas noemt is de Profitec 300. Prachtig ding. Snel warm. Ken de machine alleen van klanten. Op een voorganger met dezelfde groep (Botticelli II) heb ik ooit een pid gebouwd en uitgebreid metingen gedaan. Zowel op smaak als temperatuur stabiliteit ruim beter dan een standaard Domobar.
Als je de temperatuur tijdens je shot zo vlak mogelijk wil hebben kom je in een andere prijscategorie. Je hebt het dan over machines met verzadigde groep, waarvan bij voorkeur de temperatuur van de groep wordt geregeld.
Er is een reden dat ik de MaraX niet meeneem in mijn verhaal. Ik heb hier geen ervaring mee.
Aantrekkelijk als veel waar voor je geld. Ik moet nog even afwachten of alle electronica op langere termijn heel blijft.
Mijn advies:
Oude Expobar Brewtus 4 (rotatie pomp in keukenkastje)
Profitec 300
Lelit Bianca
En als je het budget verder kunt oprekken, een Profitec 700 of
https://www.serious-coffee.nl/?page_id=4644