Nieuw inzicht?

1
Ik kwam onderstaand artikel tegen op de site van Wholelattelove.com. Het vertelt over een interview met een technicus die uitlegt hoe de E61 werkt. Voor het hele artikel: hier klikken.

Wat mij evenwel opviel was onderstaand stukje -en met name de 3-de alinea- waarin de werking van het hendeltje wordt beschreven in relatie tot de pre-infusie en het bedienen van de pomp. Ik moet zeggen dat ik het zo niet doe... Hebben ze in de VS een andere E61, doe ik het fout, of heb ik iets niet goed begrepen?:

"Leveraging Your Brewing Process

The brew group’s functions are all activated with a manual lever that has 3 positions. Up turns the pump on. The middle position turns the pump off. And the down position depressurizes the system. It’s that simple.

With the lever up, it raises a piston in the brew group that lets the water pump through the brew group from the boiler at 120 psi using forced heat pressure. The water then circulates around the group head and seeps through the finely ground coffee you’ve tamped into the portafilter which snugly and securely attaches to group head in the grooves that have been cut into the brass. It is leak-proof thanks to the gaskets that form the seal when the portafilter is correctly in place. This initial part of the brewing process is called pre-infusion, which basically primes the grinds for the water to come through them evenly in order to get the most flavor and aroma out of them.

When the coffee begins to drip into your glassware, the lever is then pressed down, which pushes the piston down, causing the rest of the water to plunge through the coffee grounds. At the bottom of the portafilter is the shot basket, which has 180 tiny holes to keep the grounds out of your cup. And above the portafilter, the E61 has a shower screen to keep the grinds out of the system and the machine. These two screens offer dual protection to your machine and your espresso.

When the lever is pushed all of the way down, the brew cycle or extraction of espresso is complete, and you have pulled - extracted - a spectacular shot of espresso as evidenced by the fine crema - or light brown froth - on the top of your shot. It also sucks the coffee moisture from the system and portafilter, making the puck (used coffee grinds) easy to remove and keeping the portafilter cleaner."


Wat denken jullie?
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: Nieuw inzicht?

3
Toch wel vreemd dat zo'n gerespecteerde zaak met een technicus die naar hun zeggen de E61 van binnen en van buiten kent, zo'n artikel op z'n site heeft, vind je niet? Ik dacht dat ik de E61 redelijk begreep, en dan zet zo'n zaak met een stuk meer ervaring dan ik, zo'n artikel neer...
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: Nieuw inzicht?

4
Tsja. Iedereen maakt wel eens een foutje lijkt me. Boilerwater komt uberhaupt niet in contact met koffie.
De GS3 paddle heeft een mooi gepantenteerd systeem om stoomboilerdruk te gebruiken voor preinfusie. Maar daar zijn ze best wel hush-hush over. En dat systeem wordt ook niet gebruikt in een E61 machine. Als dat wel zo is gaan de advocaten van LM de messen slijpen.
Is je koffie te zuur?
Is je koffie te bitter?
Is je koffie te intens?
Snap je het allemaal niet meer?
Lees dit

Re: Nieuw inzicht?

5
Ik voel me vandaag een beetje ziekig worden, en ben niet al te helder meer. Je gaat dan al snel twijfelen aan je eigen inzicht hè? :?
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: Nieuw inzicht?

6
Omhoog zet de pomp aan.
Omlaag zet de pomp uit (er gebeurt dus niets meer).
(Handmatige) préinfusie kan alleen ontstaan alleen in de middelste stand.

Of heb ik het verkeerd begrepen?
~~.~~~~~~~~~ ~ ~ ~
~~)~~~~
~~(~~
~~))~~
. c[_]

Re: Nieuw inzicht?

7
Maar dat verklaard nog niet de hele 2-de alinea van het stuk. Het lijkt wel of hij het daar heeft over een hendelmachine! Nu heb ik wel eens gelezen dat niet iedere E61 dezelfde functie heeft in de middenstand. Bij mij gebeurt er dan niets, is er überhaupt iemand die de pre-infusie handmatig langer maakt door de hendel in de middelste stand te houden?
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: Nieuw inzicht?

9
@ Bluecold; nog niet gelezen inderdaad. lees 'm zodra ik tijd heb.

Bij mij kan ik in de middelste stand (hoog vlak voor ie aan gaat) pré infuseren zo lang ik wil.
Ook met reservoir. Dus zonder leidingdruk.

Edit; Ik realiseer me ineens wel dat mijn machine een Db is en dat het bovenstaande dus inderdaad op boilerdruk naar buiten komt. Dit is bij een Hx natuurlijk niet mogelijk zoals BC al zei. het is niet onwaarschijnlijk dat het bij een Hx op mains wel kan.
Laatst gewijzigd door karel op za 28 nov 2009, 10:32, 1 keer totaal gewijzigd.
~~.~~~~~~~~~ ~ ~ ~
~~)~~~~
~~(~~
~~))~~
. c[_]

Re: Nieuw inzicht?

10
Het Wholelattelove artikel is een beetje verwarrend. ik ging op het verkeerde been omdat hij het heeft over de bediening van de E61 met de "lever". Waardoor ik in eerste instantie dacht aan het kleine bedieningshendeltje van de E61. Maar na herlezen valt het kwartje, hij bedoelt de lever van een piston machine. Dan klopt het opeens wel.
~~.~~~~~~~~~ ~ ~ ~
~~)~~~~
~~(~~
~~))~~
. c[_]