Re: nieuw espressoapparaat

74
He spironski,

nog even over het opschuimen. Dat gaat lekker nu, alleen als ik een kan voor 2 kopjes heb gemaakt, dan schenkt de 1ste mooi uit in het kopje, maar bij het 2e kopje inschenken wordt het wat "wateriger".

De 2e cappu ziet er niet zo mooi uit (wit, met rondom bruine rand), maar wat rommeliger (schuim wat bruin gekleurd is, omdat je meer de melk dan schuim er op schenkt0. Heb je nog tips hoe je dit beter kunt krijgen? Wellicht 1e kopje half opschenken, daarna 2e kopje schenken en restant weer in kopje 1?

Voordat ik ga schenken, karn ik met de hand nog wat na.

Re: nieuw espressoapparaat

75
Nu is het niet ongewoon voor latte-art artiesten om ook nog wat van de crèma te laten zien hoor. Dus dat niet alles wit is na het schenken zegt nog niets over de kwaliteit van je schuim...

Dat gezegd hebbende: over dat verschil in dikte van je melk boven-, en onderin je kannetje...tja, leer er maar mee leven! ;). Nee serieus, dat is vrij normaal. Door direct na het stomen de melk stevig rond te (blijven) walsen ga je de scheiding tussen melk en schuim wat tegen, maar totaal homogeen zal het waarschijnlijk toch niet worden. Vaak zie je ook dat ze bij wedstrijden het eerste (stijfste) gedeelte eerst even in en andere kan schenken, en pas daarna met de latte art aan de slag gaan.

Dat met eerst het eerste kopje halfvol schenken en daarna de tweede... etc. heb ik ook wel geprobeerd, maar daarna lukt het niet meer zo goed om er nog leuke figuurtjes in te schenken. Als het je echter louter om de stevigheid van de melk is te doen: waarom niet?

Maar het walsen van de melk is eigenlijk het enige dat ik weet dat enigszins helpt om de homogeniteit te bewaren (en niet te lang wachten met schenken, natuurlijk).
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: nieuw espressoapparaat

77
Spironski schreef:Nee, het bovenste stuk van de knobbel zit aan mijn pijpje vast. Maar zo groot zijn de krachten op zo'n tipje toch ook niet dat je dat tipje er met een sleutel op zou hoeven draaien? Ik draai de mijne gewoon los en vast met een fijn tangetje met een zakdoek o.i.d. ertussen. Zonder grote kracht uit te oefenen, in elk geval.
Als ik mijn huidige tipje niet met een steeksleutel vast draai, dan lekt er wel stoom langs de bovenkant. Erg veel kracht hoef ik ook niet te zetten, maar toch. Bovendien zal er misschien een deel van het schroefdraad boven uit blijven steken met dat kortere tipje. Dit zal het schoonhouden ook niet echt bevorderen. Ik denk dat ik het maar bij mijn huidige tipje houd...
La Scala Butterfly A1, Macap M4D

Re: nieuw espressoapparaat

78
Spironski schreef:Toen ik het tipje bestelde wilden ze er iets van €30 aan verzendkosten aan toevoegen. Ik heb ze toen gevraagd het gewoon in een envelop te versturen op eigen risico. Kostte meen ik $1.95 en ging dus prima. Laat weten hoe die bevalt hè?
Meh, ze bieden me aan het te versturen onder First class voor $12. Sorry, maar voor zo'n klein dingetje voor $16 vind ik dat echt absurd... En dat is dan zonder tracking info en zonder refund als ie verloren raakt.. Teleurstellend.

Normale verzendkosten zijn 48$, da's al helemaal absurd. Ze houden volgens mij 0 rekening met gewicht en grootte van het product.

Re: nieuw espressoapparaat

79
Hmm, da's wel jammer. Je zou dan in totaal $28= €18,50 betalen voor een wel heel goed stoomtipje. Ik weet niet wat je hier in Nederland zou betalen? Ik ben erg te spreken over de mijne, in elk geval.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: nieuw espressoapparaat

80
Mja, qua geld in absolute waardes is het te doen, maar het gaat meer om de verzendkosten die op hun laagst (zonder tracking of zonder refund) bijna hetzelfde kosten als het product zo groot als een amandel en nog geen 200gram.

Heb nog een mailtje gestuurd, gevraagd of het niet gewoon in een envelop kan.. kan me niet voorstellen dat dat 12$ kost, iets van 100-200gram naar Europa.