ddrkb schreef: di 13 apr 2021, 08:33
Mijn eerste post op dit forum. Sinds een paar maanden ben ik me meer gaan verdiepen in koffie. Na de lauwe filterkoffie zat te zijn ben ik me gaan oriënteren op espressomachines. Via marktplaats een oude ECM Botticelli II gekocht en samen met mijn vader (en beetje hulp van HanR) deze helemaal gerestaureerd. Tevens bij Han de Eureka Mignon Specialita gekocht. Eerst de restjes bonen die we nog hadden opgemaakt (wat onhandig is want tegen de tijd dat je alles goed hebt ingeregeld ben je toe aan je volgende restje bonen) en bij de Brandzaak een zak Yellow Bourbon en Costa Rica besteld. Ik ben verrast hoe de smaak werkelijk verandert met de week! We begonnen met drinken een kleine week na de branddatum. De koffie was wat wrang dus toen nog een weekje laten rusten. Momenteel maal ik in 14.8s 16gram koffie (op stand 2,3 ongeveer) voor een dubbele en zet met een doorlooptijd van 25s ongeveer 32-35 gram koffie met een mooie crema. Nu een paar weken later is het wrange er af, was ie eerder wat zuur maar sinds gisteren lijkt ie wat meer gebalanceerd. Ik ben nog aan het spelen met de doorlooptijd, hij lijkt ook minder zuur als ik 'm 30s laat doorlopen, maar weet niet of dat klopt.
Zoals de beschrijving van Yellow Bourbon zegt een zeer toegankelijke, milde espresso. Echter drinken we vaak cappuccino en dan vallen de smaken toch wel weg. We zijn bijna door deze zak heen, dus de Costa Rica volgt hier na. Verder heb ik enkele suggesties van hier op mijn lijstje staan (Malabar en Cuba van hoofdkwartier). Mijn vriendin houdt meer van zoete espresso en was altijd fan van Colombiaanse bonen. Hebben mensen nog andere suggesties voor bonen die goed met melk gaan?
Welkom aan koffie boar
Gefeliciteerd met je ECM Botticelli II
Leuk om te horen hoe enthousiast je bent begonnen en dat de wereld van koffiebonen is geopend.
Ik ben zelf een liefhebber van de Malabar. Deze bestel ik bij David Joosen, ook forum lid. (Het Brandhuys)
Als je met deze boon begint en je hebt vragen stel ze dan gerust want het is een moeilijke harde boon maar zeer lekker.
Ook leuk om te horen dat je koffie afneemt bij verschillende branderijen.
Als je van zoete espressos houdt, zoals mijn partner dan moet je zeker voor de Malabar kiezen, daar zitten veel chocolade tonen in.
Verder bonen uit Brazilië zijn in het algemeen zoet van smaak zoals de Yellow Bourbon en zeker van Brandzaak!
Succes