Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.
4031Dan moet je eens bij de Zuidmolen kijken, het hele scala Duitse en Franse melen
De meergranenmeel die ik koop bevat tarwemeel, tarwebloem, tarwevlokken, maismeel, roggemeel, tarwegluten, gerstemeel, mout, ascorbinezuur en enzymen.RoosW schreef: ma 03 mei 2021, 20:09 @Mark O. Ah, meel van de molen, ik haal wel eens in Weesp, en Oisterwijk.
Voegen ze daar nog zaken toe, of is het puur meel?
Ze hebben ook ‘Bourgondisch’ broodmeel met alleen tarwemeel en -bloem en roggevlokken (en daarnaast verkopen ze nog een hoop andere meelsoorten), maar de levertijd daarvan is wat langer en we bestellen eigenlijk altijd te laat. Noob question: Wat is er mis met die enzymen?RoosW schreef: ma 03 mei 2021, 21:24 Ah, ja, brood verbeteraar, ik kan er mee leven tot aan de enzymen.
Ik voeg (indien noodzakelijk) zelf bij voorkeur vitamine C, gluten poeder en/of roomboter toe.
Wat is gluten poeder? En wat is de achterliggende gedachten daarbij? Ben je allergisch voor gluten?RoosW schreef: ma 03 mei 2021, 21:24 Ah, ja, brood verbeteraar, ik kan er mee leven tot aan de enzymen.
Ik voeg (indien noodzakelijk) zelf bij voorkeur vitamine C, gluten poeder en/of roomboter toe.
Glutenpoeder gebruik je als je ontevreden bent over de kwaliteit en/of hoeveelheid glutenvormende eiwitten in je meel of bloem (het brood blijft te compact). Hoeveel je dan moet toevoegen is afhankelijk van de (niet zo goede) kwaliteit van het meel/bloem én wanneer jij tevreden bent...Dirk Jan schreef: Wat is gluten poeder? En wat is de achterliggende gedachten daarbij? Ben je allergisch voor gluten?
Kan je geen vitamine C pil erdoor heen doen. Als het toch om zulke lage hoeveelheden gaatbobbee schreef: di 04 mei 2021, 08:30Glutenpoeder gebruik je als je ontevreden bent over de kwaliteit en/of hoeveelheid glutenvormende eiwitten in je meel of bloem (het brood blijft te compact). Hoeveel je dan moet toevoegen is afhankelijk van de (niet zo goede) kwaliteit van het meel/bloem én wanneer jij tevreden bent...Dirk Jan schreef: Wat is gluten poeder? En wat is de achterliggende gedachten daarbij? Ben je allergisch voor gluten?
Het is ook afhankelijk van de kwaliteit van de glutenpoeder, want ook die komt van tarwekorrels en iedere ras en waar het verbouwd is weer anders. Dus zelf proberen. Wees niet bang, te veel kan haast niet. Ter
illustratie: in meel/bloem zit circa 10-12% eiwitten. Dus op 600 gram meel, 60 gram eiwitten. Dus 20 à 30 gram glutenpoeder is een aardige hoeveelheid om eens mee te starten.
PS: glutenpoeder is mooi, maar ascorbinezuur(vitamince C) levert betere
resultaten op (hogere broden). Daar heb je een onvoorstelbare lage hoeveelheid van nodig (milligrammen) per brood (dat is niet af te wegen zo weinig). Gebruik bij voorkeur enzymmix of biologische broodverbeteraar, daar zit het in (of acerolakersconcentraat), en dat is wel (enigszins) af te wegen (het zijn ook daar maar een paar gram van -is wel afhankelijk van wat je koopt, zie verpakking-). Je kan natuurlijk glutenpoeder én ascorbinezuur gebruiken ;o) Maar je zal versteld staan wat voor invloed ascorbinezuur heeft op het volume.