Omgevingstemperatuur

1
Kwam er net achter dat omgevingstemperatuur toch een flink effect heeft om mijn koffie-zet routine. Als ik mijn espresso apparaat een tijd aan heb staan heeft de broeikop normaal een constante temperatuur van zo'n 94,5-95 C.
Nu woon ik in een oud huis met een onverwarmde keuken, en deze laatste koude dagen is het daar slechts zo'n graad of 12C! En met de Erics thermometer kan ik nu zien dat mijn broeikop niet warmer wordt dan zo'n 92,7-93C, dat is een volle 2 graden koeler. De koelflush is dan ook een stukkie korter de laatste dagen.

Dat verschil is nog groter dan het afkoelende effect dat de portafilter heeft als je deze in de groep laat zitten (zo'n 1,5C). Opgeteld zou dat een verschil in je temperatuur kunnen opleveren van 3,5 C bij verder gelijkblijvende omstandigheden. Toch niet onaanzienlijk.

Als ik die Erics niet had gehad zou ik gewoon alles zijn blijven doen zoals ik het altijd doe, maar dan had ik er qua temperatuur toch naast hebben gezeten. Dus als jullie in dezelfde omstandigheden zitten (maar ja, hoeveel zouden dat er nog zijn?): doe je voordeel met mijn ervaring van de afgelopen dagen... ;)
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: Omgevingstemperatuur

2
Zet je dan de temperatuur van je machine dan gewoon hoger? Hier warm ik de machine vaak op met een gevouwen theedoek erover, als isolatie zeg maar. Hij warmt sneller op en je verspilt minder energie.
Maargoed, je weet t pas echt met zo'n (Eric) Thermometer natuurlijk..
I had some dreams, they were clouds in my coffee. Carly Simon
Live on stage: Vibiemme Domobar + Racillio Rocky

Re: Omgevingstemperatuur

3
Het lukt me wel om een goed bakkie te zetten hoor, gewoon wat korter flushen en goed op de thermometer letten.
Mijn punt was dat je toch een beetje op moet letten dat een koude omgevingstemperatuur er voor zorgt dat je je routine moet aanpassen. Dat effect was groter dan ik op voorhand had gedacht. Zonder die Erics was ik gewoon doorgegaan zoals ik altijd doe en was dan op een flink lagere temperatuur uitgekomen, denk ik. Maar wellicht zijn anderen wat minder lui dan ik... :? :D
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: Omgevingstemperatuur

4
Daar kun je sowieso wel vanuit gaan. Ik heb alleen zo'n simpel temperatuur metertje, voor bedoelt om melk op te schuimen, maar zou eigenlijk toch eens de direct espresso temperatuur willen meten.
Vooral ook omdat je in de horeca vaak veel te hete espresso voorgeschoteld krijgt. En dan nog maar niet te spreken over gloeiend hete cappuccino, maar dat komt uiteraard door 't te lang opschuimen...
I had some dreams, they were clouds in my coffee. Carly Simon
Live on stage: Vibiemme Domobar + Racillio Rocky