Re: Vaker afstellen? Of nieuwe bonenmaler kopen?
41Oh dat draaien doe ik ook. Heb ik ooit ergens van overgenomen. Ga ik nu maar afleren. Dank je voor de tip!
CriMsoN81 schreef: do 05 aug 2021, 21:47 Er zijn al heel veel tips genoemd, maar wellicht kan ik er nog een aan toevoegen. Ik ben de afgelopen maanden zelf ook weer terug naar de basis gegaan en kwam er achter dat er best wel wat ontwikkelingen van het distribueren en tampen zijn geweest die ik had gemist.
Zo viel me in je filmpje meteen op dat je na tampen nog een draai geeft. Dat deed ik ook altijd, vooral om even mooi af te vleien. Geeft ook een goed gevoel, staat profi, etc. So it worked for me! Niet dus… Dat draaien blijkt dus het risico op channeling te vergroten. Je kunt daarmee de uiterst breekbare puck beschadigen, waardoor t water er aan de buitenkanten doorheen vliegt, plaatselijk overextractie, terwijl binnenin onderextractie is. Resultaat kan dan een bakje met perfecte verhouding (recept) zijn en toch niet lekker.
Mijn eerste gedachte bij de eerste shot, waar Frans die foto van plaatste met voor de helft doorlopende koffie, terwijl de andere helft niet loopt, dat er wellicht scheef getampt is.
Onderstaande video op youtube leverde mij op dat ik niet meer draai aan t einde van mn tamp. (Hipster alert, ik hoop dat je ertegen kan…)
[youtube]https://youtu.be/SnieoHAGlds[/youtube]
En ohja, ik heb zo’n distributietool ook een tijdje geprobeerd, maar ouderwets roeren en een paar klopjes met mn hand en een lichte tik op de tampermat werken bij mij toch t best.
Hmm, interessant inderdaad. Nooit zo bij stilgestaan, maar het klinkt inderdaad best aannemelijk. Is er eigenlijk in de "koffie-/espresso-scene" een standaard-go-to-koffieboon om mee te beginnen? Een boon/merk dat algemeen bekend staat om z'n toegankelijkheid, vergevingsgezindheid, consistentie?CriMsoN81 schreef: do 05 aug 2021, 21:55 Oh en ten aanzien van even snel een lekker bakkie; Ik heb t idee dat al die lekkere, bijzondere, single origin, licht gebrande bijzondere bonen veel lastiger zijn om goed te zetten. Want veel gevoeliger voor temperatuur en andere variabelen die we deels wel en deels vaak niet kunnen controleren met onze thuis-setjes. daarom werken veel koffietentjes vaak ook met een mooie volle, wat donkerder blend die makkelijker te zetten zijn.
Nogmaals, dit is een idee dat ik heb. Hoor graag wat de anderen hier van vinden.
Kan namelijk helpen bij t zoeken naar de oplossingen voor de zoektocht van dit topic.
Haha, dank voor de heads-up, maar het is 'm vergevenCriMsoN81 schreef: do 05 aug 2021, 21:47 Onderstaande video op youtube leverde mij op dat ik niet meer draai aan t einde van mn tamp. (Hipster alert, ik hoop dat je ertegen kan…)
[youtube]https://youtu.be/SnieoHAGlds[/youtube]
Veel gefinetuned dus mét resultaat. Heb nu drie weken vakantie, dus dat wordt volop thuis aan de espresso en verder experimenteren en ik zal jullie uiteraard op de hoogte houdenCriMsoN81 schreef: vr 06 aug 2021, 12:38 Maar we zijn een week en veel tips verder, hoe lopen de shots inmiddels, Zwartgoud?
Terug naar “Koffie technieken”