Re: Vaker afstellen? Of nieuwe bonenmaler kopen?

43
Ohja! Dat heb ik ook ooit gedaan, alweer vergeten. Zo zie je maar, kennis en technieken breiden steeds verder uit.

Klompjes eruit roeren, verdelen en voorzichtig en recht aandrukken.

Maar zo’n hefboom met je elleboog omhoog en heup tegen t aanrecht zoals in dat filmpje dat ik deelde lukt me niet hoor, handgreep zit in de weg…

Maar we zijn een week en veel tips verder, hoe lopen de shots inmiddels, Zwartgoud?

Re: Vaker afstellen? Of nieuwe bonenmaler kopen?

44
CriMsoN81 schreef: do 05 aug 2021, 21:47 Er zijn al heel veel tips genoemd, maar wellicht kan ik er nog een aan toevoegen. Ik ben de afgelopen maanden zelf ook weer terug naar de basis gegaan en kwam er achter dat er best wel wat ontwikkelingen van het distribueren en tampen zijn geweest die ik had gemist.

Zo viel me in je filmpje meteen op dat je na tampen nog een draai geeft. Dat deed ik ook altijd, vooral om even mooi af te vleien. Geeft ook een goed gevoel, staat profi, etc. So it worked for me! Niet dus… Dat draaien blijkt dus het risico op channeling te vergroten. Je kunt daarmee de uiterst breekbare puck beschadigen, waardoor t water er aan de buitenkanten doorheen vliegt, plaatselijk overextractie, terwijl binnenin onderextractie is. Resultaat kan dan een bakje met perfecte verhouding (recept) zijn en toch niet lekker.

Mijn eerste gedachte bij de eerste shot, waar Frans die foto van plaatste met voor de helft doorlopende koffie, terwijl de andere helft niet loopt, dat er wellicht scheef getampt is.

Onderstaande video op youtube leverde mij op dat ik niet meer draai aan t einde van mn tamp. (Hipster alert, ik hoop dat je ertegen kan…)
[youtube]https://youtu.be/SnieoHAGlds[/youtube]

En ohja, ik heb zo’n distributietool ook een tijdje geprobeerd, maar ouderwets roeren en een paar klopjes met mn hand en een lichte tik op de tampermat werken bij mij toch t best.

Hoi CriMsoN81, dank voor het meedenken! :) En zeker goede tips. Toevallig heb ik zojuist nog een kopje gezet én gedraaid om exact de redenen die je beschrijft en terwijl ik dat deed dacht ik: "Waarom eigenlijk? Ik heb zojuist alles vlak gemaakt met die distributor...". Over die distributor gesproken; ik ben er nog niet uit wat ik ervan vind. Voor mijn gevoel voegt het niet veel toe, maar doet het ook niet veel kwaad..? Ik kijk het nog even aan..

Wat wél veel impact heeft is inderdaad het roeren/distribueren. Ik had oprecht niet verwacht dat dat zoveel verschil zou maken. De bonenmaler is inmiddels wel op orde (als in constant tussen de 17,9 en 18,3 gram ongeveer: dik tevreden mee!).

Naked porta-filter geeft inderdaad ook mooi weer wat er goed/fout gaat. Het valt me op dat aan de voorkant (dichtst bij de handgreep) de koffie donkerbruin kleurt en richting de achterkant wat meer caramel/blond. Ik zou zeggen dat dit betekent dat aan de voorzijde meer extractie plaatsvindt a.g.v. meer koffie aldaar of moeilijker door te komen maling (klontjes? of toch scheef getampt?). Ben benieuwd hoe jullie dit zouden verklaren.

Tot slot; in hoeverre zou een andere bonenmaler de noodzaak om nog met de hand te distribueren terugdringen? Ik zie ze dat in een Italiaanse espressobar ook nooit doen en daar komt toch een fantastische espresso uit. :)
ECM Synchronika | Mazzer Mini Electronic

Re: Vaker afstellen? Of nieuwe bonenmaler kopen?

45
CriMsoN81 schreef: do 05 aug 2021, 21:55 Oh en ten aanzien van even snel een lekker bakkie; Ik heb t idee dat al die lekkere, bijzondere, single origin, licht gebrande bijzondere bonen veel lastiger zijn om goed te zetten. Want veel gevoeliger voor temperatuur en andere variabelen die we deels wel en deels vaak niet kunnen controleren met onze thuis-setjes. daarom werken veel koffietentjes vaak ook met een mooie volle, wat donkerder blend die makkelijker te zetten zijn.

Nogmaals, dit is een idee dat ik heb. Hoor graag wat de anderen hier van vinden.

Kan namelijk helpen bij t zoeken naar de oplossingen voor de zoektocht van dit topic.
Hmm, interessant inderdaad. Nooit zo bij stilgestaan, maar het klinkt inderdaad best aannemelijk. Is er eigenlijk in de "koffie-/espresso-scene" een standaard-go-to-koffieboon om mee te beginnen? Een boon/merk dat algemeen bekend staat om z'n toegankelijkheid, vergevingsgezindheid, consistentie?
ECM Synchronika | Mazzer Mini Electronic