Re: De zoveelste beginner met zure espresso

43
Nou we zitten inmiddels 5 dagen na branddatum. Niet optimaal ik weet het maar aangezien het wat donkerdere bonen zijn dacht ik er moet toch wat mogelijk zijn. Krijg in ieder geval geen CO2 explosie maar wederom is alles wat ik zet zuur……
Zit me behoorlijk te frustreren want op papier klopt het dan allemaal 25 sec doorloop voor een 1:2 ratio maar het blijft echt azijn. Grover malen heeft niets verbeterd. het enige wat enigsinds drinkbaar was was een dosis van 14g koffie, vrij zacht getamped, naar 46g espresso in 30 seconde na starten pomp. gezet op 94 graden in een 14g filter bakje. Maar ook dit was nog steeds niet echt lekker. kleine aanpassingen vanaf deze baseline maakte helaas niets beters. maar het lijkt er hier in ieder geval op dat er alleen met een wat hogere ratio iets anders dan azijn te zetten is.

Maar in ieder geval frustrerend dat het zo moeilijk is iets fatsoenlijks te krijgen. het enige voordeel is dat ik met al deze koffieprut goeie compost ga maken voor volgend jaar.

Voor mensen die afvragen hoe ik de bonen maal. Die worden afgewogen, in een draaiende maler gegoten, er wordt aan het eind niet gepompt met de blaasbalg omdat ik geen extra fines wil. daarna roer ik de grinds los met een kurk met naalden erin en verdeel ik op deze manier het maalsel door het bakje. Als het mooi klontloos is en goed verdeeld dan tamp ik het aan. soms draai ik nog aanvullend voor het tampen met zo’n draaiende verdeel tool van motta (Lijkt op die OCD tool) maar dat lijkt geen effect te hebben.

Re: De zoveelste beginner met zure espresso

44
Ls, verhaal hier even diagonaal doorgelopen. Ik schat in dat het probleem zit in:
1) de koffieboon (bestel anders een boontje bij Fascino, de grande alta, altijd goed);
2) de temperatuur van je machine. Laat ‘m goed doorwarmen en voel eens voorzichtig aan het uitredende water (heet, maar niet kokend heet);
3) het doseervolume. Als je er
Nog geen hebt, koop een weegschaaltje op 0.1 gram nauwkeurig en werk met een vast gewicht (bijvoorbeeld 18 gram);
4) laat iemand anders je brouwsels proberen. Het kan zijn dat de smaak zich vastgezet heeft in je hoofd;
5) ga bij een forumlid langs en neem je setup mee.
Als je in de buurt van Nijmegen woont, kun je langskomen.

Cheers TY
-------------------------------------------------------
Let's gobblefunk

Re: De zoveelste beginner met zure espresso

46
Ik hou ook niet zo van de 1 op 2 shots hoor, mag ook nog wel naar koffie smaken.

Zit meestal op 18 gram in 40 a 41 uit. In 30 sec.
Temperatuur mag hoog genoeg dat de crema wat donkerder kleurt.

Zetgroep even doorwarmen met een flush idd en machine zeker een half uur door laten warmen, met portafilter in de zetgroep zodat deze ook goed warm is.

Re: De zoveelste beginner met zure espresso

49
Er zit eindelijk wat vordering in. Ik ben vrijdag bij Freek van Frekko.nl langs geweest met m’n hele setup. Had de maler van hem gekocht en al contact met hem gehad dat het nog niet wilde lukken dus toen heeft hij me uitgenodigd in zijn studio. Daar hebben we mijn machine en maler uitgetest en ook kruislings ingewisseld met zijn apparatuur. Uiteindelijk erachter gekomen dat het gelukkig niet aan de setup lag. We waren aan het eind goed in de buurt van de juiste instellingen. Espresso was nog niet fantastisch maar al wel gewoon ok. Tegen die tijd hadden we alleen allebei al zo veel koffie op dat we niet echt verder wilden gaan nog :p.

Gek genoeg is het uiteindelijk gelukt met een instelling waar ik het eerder ook al wel mee geprobeerd had maar waarom het toen dan zo ontzettend zuur was is me nog een raadsel. Wat nog wel leek te schelen was het filterbakje. Ik had een baristapro IMS 20g bakje met een platte bodem. Hij gebruikte een IMS 20g bakje met een bolle bodem, daar leek mijn machine een betere flow mee te produceren.

Het enige wat jammer was is dat de koffie waar we mee in de goede richting waren nu weer op is :p. Ik heb nu een kilo Fascino bonen waar ik dus weer even mee zal moeten gaan spelen, maar die moeten eigenlijk nog even rusten.

In ieder geval is het bemoedigend dat er drinkbare espresso gemaakt wordt. Recept was overigens 19g in naar 46g uit in ongeveer 25 seconde. Een kortere ratio (1:2) werd hem niet (zuur)