Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

4821
Ben dit recept in de broodbakmachine aan het uitproberen.
https://www.volkskrant.nl/beter-leven/e ... ~ba17462d/
Zelfde recept gemengd zoals in de omschrijving en in een bakblik in de oven al een paar maal gedaan. Heerlijk. Ook al de bloem vervangen voor volkorenrijstemeel, ook prima.
Nu:
125 gram volkoren tarwe
125 gram volkoren spelt
50 gram haver volkoren
100 gram volkoren boekweit
100 gram volkoren rijstmeel
5 gramzuiveringszout, 5 gram zout en twee eieren, 400 ml karnemelk
Alles gemikt in de Broodbakmacien op stand Cake. Tijdsduur is nog wel een dingetje. Staat standaard op 1 uur 50 min. Mag volgens het recept korter, maar dat instellenis me niet gelukt. We zien wel.
Machine voor mijn vrouw: QuickMill Aquaviva. Kantoor: Rancilio Silvia PdG V2 en La Pavoni Europiccola, Molen: Mini Mazzer & Mazzer Major.

Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

4823
Dirk Jan schreef:Ben dit recept in de broodbakmachine aan het uitproberen.
https://www.volkskrant.nl/beter-leven/e ... ~ba17462d/
Zelfde recept gemengd zoals in de omschrijving en in een bakblik in de oven al een paar maal gedaan. Heerlijk. Ook al de bloem vervangen voor volkorenrijstemeel, ook prima.
Nu:
125 gram volkoren tarwe
125 gram volkoren spelt
50 gram haver volkoren
100 gram volkoren boekweit
100 gram volkoren rijstmeel
5 gramzuiveringszout, 5 gram zout en twee eieren, 400 ml karnemelk
Alles gemikt in de Broodbakmacien op stand Cake. Tijdsduur is nog wel een dingetje. Staat standaard op 1 uur 50 min. Mag volgens het recept korter, maar dat instellenis me niet gelukt. We zien wel.
Ik kan het bericht op de website niet openen vanwege de paywall.
In ieder geval eet smakelijk.
‘Maak de kritische koffie consument in jezelf los: kijk naar de branddatum, de herkomst etc. Hoe gedetailleerder, hoe beter!’

Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

4824
De tekst, vrij vertaalt: (uit de Volkskrant dus)

Soda brood

250 gram (grof) volkorenmeel
250 gram bloem
5 gram bak soda / zuiveringszout
5 gr zout
2 eieren
400 cc karnemelk

Alle droge ingrediënten mengen in een kom. De eieren en de karnemelk in een kan loskloppen. Dat bij het meel gieten en mengen en dan direct in een ingevet bakblik, het bak soda gaat namelijk direct aan de slag als het met het zuur van de karnemelk in aanraking komt. Het originele recept zegt dan: bakken in ongeveer 35 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden.

In de broodmachien duurde het programma 1 uur 50 waarvan de eerste 20 minuten uit mengen bestaat. De remperatuur van de BM weet uik niet, maar het resultaat is prima.
Machine voor mijn vrouw: QuickMill Aquaviva. Kantoor: Rancilio Silvia PdG V2 en La Pavoni Europiccola, Molen: Mini Mazzer & Mazzer Major.

Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

4829
bobbee schreef: ma 18 apr 2022, 12:35
Na veel onderzoek een mockmill. Waarom? Hele goede stenen en kan heel goed graan fijn malen en daar gaat het om.
De goedkoopste Mockmill 100 is al perfect en heeft dezelfde kwaliteit als de duurdere. 100, 200 geeft dat de 200 sneller is dan de 100. De lino en professional zijn van hout en duurder maar qua maasel niet beter.
In Duitsland zijn de ook nog eens goed 2e hands te vinden maar de normale 100 en 200 kunnen alleen verstuurd worden mits ze de transport beveiliging hebben en installeren. Anders komt die 100% zeker kapot aan!
Jammer dat je niet dichterbij woont anders had je mijn Mockmill kunnen lenen en proberen. Ik maal altijd aantal kilogrammen vooruit dus heb hem niet veel nodig.

Nou, het is toch maar de Mockmill 200 geworden, moet morgen komen. Ik ben altijd wel gevoelig voor marketing met 'hogere' nummers, en elektromotoren kunnen nu eenmaal niet zwaar genoeg zijn. Staat ook al 25kg tarwekorrels klaar, gehaald bij de lokale molenaar. Was nog nooit in een graanmolen geweest trouwens. Was ook prachtig om daar rondgeleid te worden!
dus...

Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

4830
Marcje schreef:
bobbee schreef: ma 18 apr 2022, 12:35
Na veel onderzoek een mockmill. Waarom? Hele goede stenen en kan heel goed graan fijn malen en daar gaat het om.
De goedkoopste Mockmill 100 is al perfect en heeft dezelfde kwaliteit als de duurdere. 100, 200 geeft dat de 200 sneller is dan de 100. De lino en professional zijn van hout en duurder maar qua maasel niet beter.
In Duitsland zijn de ook nog eens goed 2e hands te vinden maar de normale 100 en 200 kunnen alleen verstuurd worden mits ze de transport beveiliging hebben en installeren. Anders komt die 100% zeker kapot aan!
Jammer dat je niet dichterbij woont anders had je mijn Mockmill kunnen lenen en proberen. Ik maal altijd aantal kilogrammen vooruit dus heb hem niet veel nodig.

Nou, het is toch maar de Mockmill 200 geworden, moet morgen komen. Ik ben altijd wel gevoelig voor marketing met 'hogere' nummers, en elektromotoren kunnen nu eenmaal niet zwaar genoeg zijn. Staat ook al 25kg tarwekorrels klaar, gehaald bij de lokale molenaar. Was nog nooit in een graanmolen geweest trouwens. Was ook prachtig om daar rondgeleid te worden!
Goed! Krijg je geen spijt van! Ding functioneert gewoon.

Kleine tip, pak de maler absoluut niet aan het uitloopje vast. Die breekt af.
Afbeelding
Wordt ook netjes voor gewaarschuwd maar toch extra alert op zijn.

Ik heb nog een filmpje van toen ik hem ontving en je ziet direct de waarschuwing als je de doos opent;

https://youtu.be/cmM77b8Agg0

Ps; ik heb nu de houten Mockmill Lino 200.
‘Maak de kritische koffie consument in jezelf los: kijk naar de branddatum, de herkomst etc. Hoe gedetailleerder, hoe beter!’