Re: Artisan de praktijk van branden

21
Nogmaals dank voor de tips. Uit de Artisan profielen die je eerder gepost heb kan ik al het e.e.a. opmaken. Zal ook eens gaan kijken en vergelijken wat beter werkt. Zo te zien start jij gewoon op 100% en bouw je het vermogen langzaam af naarmate de branding vordert en voer je de afzuiging langzaam op. Ik kan instellen dat hij bij het activeren van 'Charge' deze beginwaarden meeneemt. Dat lijkt mij ook controleerbaarder dan te proberen het TP op te vangen en vanuit daar te starten.

fransg schreef: do 09 jun 2022, 10:11 Ik gebruikte meteen dure mooie bonen, geen goedkope 'oefenbonen' want dan leer je schaken met damstenen, of darten met gebaksvorkjes, daar leer je helemaal niets van.
Hier dezelfde strategie. Heb een zakje testbonen om de brander en Artisan te leren kennen en de drum te seasonen, deze gingen vervolgens rechtstreeks de kliko in. Heb nu 6-7 tests gedaan en geleerd waar de knoppen zitten. Eén batch was verbrand (al waren dat volgens mij de schilfers die in brand vlogen) waardoor de hele keuken blauw stond. Inmiddels maar wat plek ingeruimt in de schuur en het lijkt reuze mee te vallen qua rookontwikkeling. Een andere roast was mislukt omdat ik een profiel als achtergrond op Artisan wou laden ter referentie, maar vervolgens reageerde alle knoppen niet meer.

Nog 1 of 2 testbatches en dan ga ik met het echte werk beginnen.
Ik brand mijn eigen koffie op een bedenkelijk niveau.

Re: Artisan de praktijk van branden

23
Bij het inbranden van mijn Aillio heb ik wel een kleine 10 kilo bonen gebruikt die ik tot na 2e crack heb gebrand. Een paar zakjes lijkt me niet genoeg.

Qua branden is het algemene uitgangspunt dat je met een constant zakkende Rate-of-Rise wilt werken. Dus in het begin veel warmte en dan langzaam afbouwen (de profielen van Frans laten dat erg mooi zien) en evt compenseren met airflow. Dit is best tricky en 'de beste aanpak' verschilt per type boon (en ook in mindere mate omgevingstemperatuur en luchtvochtigheid). Gelukkig heb je met Artisan een fraai stuk gereedschap in handen.
Canters Coffee

Re: Artisan de praktijk van branden

24
Is 10 kilo niet heel veel? Zit nu op 4kg en mijn inbrandbonen zijn op. Heb 15kg goede bonen klaarliggen, maar de bedoeling is dat ik die op ga drinken.

Zou nog wel een paar testruns willen, o.a. met grotere batchsizes en ander type bonen om te kijken wat de verschillen zijn. Weet nu net waar de knoppen zitten en begin een idee te krijgen welke variabelen je mee kunt spelen, maar dan weet je eigenlijk nog niks :lol:.

Heb net nog 2 proefbrandingen gedaan, #7 en #8. : Klein beetje lopen spelen met de hoeveelheid vermogen en manier van afbouwen, maar het grootste effect komt door het verschil in ET tussen batch 1 en 2 van de dag. De ROR is redelijk, maar springt nog wel een beetje op en neer. Mogelijk dat dit vloeiender wordt met 700-800g batches.

Zag dat je ook de knoppen naar wens aan kunt passen. Weet iemand toevallig hoe je de acties SV>215C, Power>80 en Smoke>40 aan de 'Charge'-functie kunt hangen?
Ik brand mijn eigen koffie op een bedenkelijk niveau.

Re: Artisan de praktijk van branden

26
Ypuh schreef: do 09 jun 2022, 12:44Weet iemand toevallig hoe je de acties SV>215C, Power>80 en Smoke>40 aan de 'Charge'-functie kunt hangen?
Als je eerst de knoppen maakt die je wil gebruiken, kun je vervolgens dmv 'alarms' ervoor zorgen dat die knoppen worden geactiveerd op de momenten / vooraarden die jij wenst
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino