Re: Wat drink je nu?

3301
RoosW schreef: vr 10 jun 2022, 08:44
Warheart schreef: do 09 jun 2022, 22:47
ronald22 schreef: wo 08 jun 2022, 23:39

Ik zou het eerder zoeken in de maling.
Ja, zo ver was ik al, haha. Maar vaker lees ik dat subtiele tonen bij bepaalde bonen verder gebonden kunnen worden door een beetje met temperatuur te spelen. Daar vroeg ik nu input voor. :oops:

Dat ik met maling het grootste deel bepaal (en mijn sweetspot daar een heel eind mee heb) dat punt zijn we nu. Tikkie fijner wordt net aan bitter, tikkie grover net aan slapjes.
Zonder je huidige temperatuur te weten moeilijk advies te geven ;)
Donkerder geroosterd, lagere temperaturen, licht geroosterd hogere temperaturen. Maar als je nu zo rond de 92c zit in de groepskop, kun je eens 94c proberen, of juist iets naar beneden, afhankelijk van welke delen van het smaak pallet je wilt versterken. 5C in een keer vind ik dan weer een hele grote stap, of het moet stoom boiler temperatuur zijn (zoals gemeten in een HX systeem), dan zit je weer netjes met de 2-3C verschil in je groepskop.
Druk schijnt ook een behoorlijke invloed te hebben, ik had daar ergens een filmpje over gezien.. Moet ik even zoeken.
Thanks @Roos en @Frans voor de input. Ik ben een vloeken in de kerk en heb een Sage machine. Nergens te vinden wat de pre-infusie druk is helaasch, dus daar is weinig antwoord op. De PNG is medium donker gebrand, dus dan zou volgens de "theorie" de temperatuur iets omlaag mogen.

Standaard schijnt de Sage 92gr temperatuur aan te houden. Maar ik heb dit nooit echt door gemetenof iets, dus of dat echt zo is geen idee.

Anyhoe: ik gaat de komende paar dagen eens wat proberen en proeven wat er gebeurt!
Coffee, sleep, Coffee, repeat

Re: Wat drink je nu?

3302
Warheart schreef: vr 10 jun 2022, 21:18
RoosW schreef: vr 10 jun 2022, 08:44
Warheart schreef: do 09 jun 2022, 22:47

Ja, zo ver was ik al, haha. Maar vaker lees ik dat subtiele tonen bij bepaalde bonen verder gebonden kunnen worden door een beetje met temperatuur te spelen. Daar vroeg ik nu input voor. :oops:

Dat ik met maling het grootste deel bepaal (en mijn sweetspot daar een heel eind mee heb) dat punt zijn we nu. Tikkie fijner wordt net aan bitter, tikkie grover net aan slapjes.
Zonder je huidige temperatuur te weten moeilijk advies te geven ;)
Donkerder geroosterd, lagere temperaturen, licht geroosterd hogere temperaturen. Maar als je nu zo rond de 92c zit in de groepskop, kun je eens 94c proberen, of juist iets naar beneden, afhankelijk van welke delen van het smaak pallet je wilt versterken. 5C in een keer vind ik dan weer een hele grote stap, of het moet stoom boiler temperatuur zijn (zoals gemeten in een HX systeem), dan zit je weer netjes met de 2-3C verschil in je groepskop.
Druk schijnt ook een behoorlijke invloed te hebben, ik had daar ergens een filmpje over gezien.. Moet ik even zoeken.
Thanks @Roos en @Frans voor de input. Ik ben een vloeken in de kerk en heb een Sage machine. Nergens te vinden wat de pre-infusie druk is helaasch, dus daar is weinig antwoord op. De PNG is medium donker gebrand, dus dan zou volgens de "theorie" de temperatuur iets omlaag mogen.

Standaard schijnt de Sage 92gr temperatuur aan te houden. Maar ik heb dit nooit echt door gemetenof iets, dus of dat echt zo is geen idee.

Anyhoe: ik gaat de komende paar dagen eens wat proberen en proeven wat er gebeurt!

De sage heeft niet echt een pre infusie … Noch een hele stabiele temperatuur. Tis een mooi aangeklede machine .. maar waardeloos van binnen . Sorry 😅 espresso van buiten, speelgoed van binnen
Londonium L R 24 + niche zero

Re: Wat drink je nu?

3303
Nu de natural Sidamo van het hoofdkwartier. Drie verschillende brandtijden aangewend. FC en daarna drie verschillende tijden. De kortste tijd beviel mij het meest, in alle drie de gevallen de drum goed voorverwarmd. Die kortere tijd bleek meer voor een heerlijke rinse wijnachtig zuur te zorgen die bij die natural hoort. Zoals bij een goede licht gekoelde pinot noir. Erg lekker deze boon. Erg lekker dat ferment smaakje.
Afbeelding


Afbeelding



Re: Wat drink je nu?

3304
youssef88 schreef:

De sage heeft niet echt een pre infusie … Noch een hele stabiele temperatuur. Tis een mooi aangeklede machine .. maar waardeloos van binnen . Sorry 😅 espresso van buiten, speelgoed van binnen
Er zal er altijd 1 zijn, die elk lam excuus gebruikt om de Sage machines af te zeiken. Ik heb inmiddels op meerdere afkrakende reacties van meerdere leden netjes en open gereageerd, ondanks dat ze "mijn" machine nogal graag afzeiken, maar ik ben er nu wel even klaar mee aight? Als ik graag een mening wil over de kwaliteit van de machine, dan vraag ik daar wel om...

Gezien de ontzettend inhoudloze strekking van jouw reactie met echt nul input op mijn vraag, wens ik er verder ook niet meer op te reageren. Eens is leuk ook gewoon leuk geweest. :x
Coffee, sleep, Coffee, repeat

Re: Wat drink je nu?

3305
Pre-infusie lijkt me over het algemeen onmogelijk op een pompmachine met waterbak. In ieder geval niet regelbaar.
Over het algemeen worden hier namelijk ongeregelde vibratiepompjes in gebruikt.

Doordat de druk langzaam oploopt in de tijd, kun je wel iets bereiken dat in de buurt komt.
De "pre-infusie" druk loopt dan in bijvoorbeeld 3 seconden op van 0 tot 3 bar.

Londinium heeft slim om deze beperking heen gewerkt door gebruik te maken van een vast ingestelde pressostaat op hun waterbak machine.

Op het moment dat je met een op de een of andere manier geregelde pomp of klep gaat werken is wel échte pre-infusie mogelijk.

Re: Wat drink je nu?

3306
HanR schreef: zo 12 jun 2022, 12:44
Londinium heeft slim om deze beperking heen gewerkt door gebruik te maken van een vast ingestelde pressostaat op hun waterbak machine.
En in de huidige versie een op de machine en via een app instelbare pre-infusie druk tot 6bar
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino

Re: Wat drink je nu?

3307
Warheart schreef: vr 10 jun 2022, 21:18 Thanks @Roos en @Frans voor de input. Ik ben een vloeken in de kerk en heb een Sage machine
Dan gewoon lekkere mooie medium/dark boontjes van de beste kwaliteit erin doen en genieten zonder extra poespas. ;-)
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino

Re: Wat drink je nu?

3308
gilleko B. schreef:Nu de natural Sidamo van het hoofdkwartier. Drie verschillende brandtijden aangewend. FC en daarna drie verschillende tijden. De kortste tijd beviel mij het meest, in alle drie de gevallen de drum goed voorverwarmd. Die kortere tijd bleek meer voor een heerlijke rinse wijnachtig zuur te zorgen die bij die natural hoort. Zoals bij een goede licht gekoelde pinot noir. Erg lekker deze boon. Erg lekker dat ferment smaakje.
Afbeelding


Afbeelding
Eigenlijk de eerste batch te lang doorgebrand, proeft naar een blikje waarin gedoofde sigaren met as zit en dat je ineens opentrekt. Die heb ik weggepleurd. Tijd korthouden na FC dus.

Afbeelding


Re: Wat drink je nu?

3309
Soms is het, vooral met naturals, nog wel de moeite om ze gewoon nog een dag of 10 met rust te laten. De smaak kan nog enorm veranderen en composteren kan altijd nog ;)

Maar sowieso, ik draai met eigenlijk alle ethiopiërs iets kleinere batches (10 ipv 12kg) en dan kun je het gehele brandprofiel korter maken, zodat de tijd na FC in verhouding is met dry en maillard.

Re: Wat drink je nu?

3310
Ik drink nu te verse koffie....ook niet lekker. Vergeten op tijd te branden. Zou dan wel een kg brandertje willen hoor.
‘Maak de kritische koffie consument in jezelf los: kijk naar de branddatum, de herkomst etc. Hoe gedetailleerder, hoe beter!’