Re: Koepoort groene bonen

2
Profielen delen werkt niet. Teveel factoren. Soweiso is met een Gene Cafe een profiel afwerken zeer weinig kans van slagen.
Je kunt wel ervaringen van andere gebruikers met elkaar delen. Daar kun je dan mee aan de slag en je kunt bijvoorbeeld bepalen hoelang je vanaf 1e krak door brand. Op doe manier kun je bepalen hoe donker je brand wat de smaak grotendeels beïnvloed.

Je zou bijvoorbeeld hiermee aan de slag kunnen gaan:

- 5 minuten voorverwarmen op 210C

- Als de hendel van de drum net niet helemaal beneden is rode knop ingedrukt houden voor E-stop. Als hij op de E-stop gaat draai je aan de blauwe knop om de tijd weer open te zetten. Drum eruit en bonen dumpen, drum erin en op rode knop om branden weer te starten (Rood lang - blauw draaien - Drum eruit en bonen in drum - drum terug - 1 keer rode knop drukken om te starten).

- 3 minuten drogen op 200C en dan 3 minuten op 220C.

- Vervolgens rustig door.

- Doel is om FC ongeveer 2 minuten te laten duren en de tijd van begin FC tot EOR (end of roast) hou je op 3,5-4 minuten.

- Voor koelen zelfde als wanneer je de bonen na voorverwarmen erin doet maar dan meteen de lege drum koelen (Rood lang - blauw draaien - Drum eruit en bonen in zeef - drum terug - 2 keer rode knop drukken).


Eerste krak meet je niet vanaf de allereerste pop maar vanaf het punt dat je 3 pops snel achter elkaar hoort. Er zijn er altijd die wat eerder zijn.

Wanneer de Gene erg begint te roken zit je ongeveer een minuut voor SC. Verder gewoon spelen met de temperatuur en niet te snel terugdraaien. Net voor eerste krak komen meestal de vliesjes los. Probeer eerste krak rond de 11:30 - 13:00 minuten te laten beginnen en EOR dus tussen de 15:30 en 17:00 minuten. Dit zijn ongeveer richtlijnen.
‘Maak de kritische koffie consument in jezelf los: kijk naar de branddatum, de herkomst etc. Hoe gedetailleerder, hoe beter!’

Re: Koepoort groene bonen

3
Dankjewel, ga ik proberen! De foto op je profiel zal waarschijnlijk niet op mobiel te zien zijn?

Ik gebruik nu een profiel/recept van Roastrebels voor hun Brazilian Santos, die qua samenstelling aardig overeen komt met de Capricornio van Koepoort. Dat is het volgende:

Beans quantity: 230 grams
Pre-heat: 175 ° C
Target temperature 1: 243°C until the first crack
Target temperature 2: 233°C until the end
Roast Development%: 20%

Ik doe dit dan met 200 gram bonen en heb dan een rollende 1e krak rond de 10 minuten en een EOR op +/- 14 minuten. De kleur vind ik dan aardig goed, maar ik heb een Roasted Coffee Color Card van Sweet Maria's en die geeft dan ongeveer een City roast aan. Dat is dan ook op basis van een gewichtsverlies van ongeveer 17%, wat me dan weer wat weinig lijkt. Alle begin is duidelijk moeilijk, maar wel heel erg leuk. :D

Re: Koepoort groene bonen

5
Ah, ok. :D Ik gebruik trouwens niet de koelfunctie van de Gene, maar koel de bonen snel terug met een zelfbouwkoeler van een kistje, wat gaas en 6 casefans. Heb ik ze binnen een paar minuten afgekoeld. Maakt dat nog iets uit voor het gebruik van de Gene? Uiteraard draai ik als ik de laatste bonen gestort heb wel het koelprogramma van de brander, maar dan zonder bonen er in.

Re: Koepoort groene bonen

6
Nee. Hier ook niet hoor. Bonen dumpen na roast en dan de bonen extern koelen en de drum terug in de Gene cafe en leeg de brander laten koelen.
‘Maak de kritische koffie consument in jezelf los: kijk naar de branddatum, de herkomst etc. Hoe gedetailleerder, hoe beter!’

Re: Koepoort groene bonen

7
bobbee schreef: za 01 okt 2022, 14:53 Nee. Hier ook niet hoor. Bonen dumpen na roast en dan de bonen extant koelen en de drum terug in de Gene cafe en leeg de brander laten koelen.
ik heb een voedsel drogen waar ik als het moet 1 kg bonen in af kan laten koelen op de ventilatie stand, maar ik vind dat overbodig ik laat de Gene het werk doen,
Rocket Appartamento Compak E8
Lelit Bianca , KitchenAid - Siphon Coffee Brewer/kitchenaid grinder

Re: Koepoort groene bonen

8
Ben70 schreef: ik heb een voedsel drogen waar ik als het moet 1 kg bonen in af kan laten koelen op de ventilatie stand, maar ik vind dat overbodig ik laat de Gene het werk doen,
Dat heb je al eens medegedeeld.
‘Maak de kritische koffie consument in jezelf los: kijk naar de branddatum, de herkomst etc. Hoe gedetailleerder, hoe beter!’

Re: Koepoort groene bonen

9
bobbee schreef: za 01 okt 2022, 16:45
Ben70 schreef: ik heb een voedsel drogen waar ik als het moet 1 kg bonen in af kan laten koelen op de ventilatie stand, maar ik vind dat overbodig ik laat de Gene het werk doen,
Dat heb je al eens medegedeeld.

is dat zo heb ik al eens geschreven dat ik een voedsel droge heb? of zoek je spijkers op laag water wat is de meer waarde van je opmerking
Rocket Appartamento Compak E8
Lelit Bianca , KitchenAid - Siphon Coffee Brewer/kitchenaid grinder

Re: Koepoort groene bonen

10

Ben70 schreef:
bobbee schreef: za 01 okt 2022, 16:45
Ben70 schreef: ik heb een voedsel drogen waar ik als het moet 1 kg bonen in af kan laten koelen op de ventilatie stand, maar ik vind dat overbodig ik laat de Gene het werk doen,
Dat heb je al eens medegedeeld.
is dat zo heb ik al eens geschreven dat ik een voedsel droge heb? of zoek je spijkers op laag water wat is de meer waarde van je opmerking
Je hebt al eens uitgebreid uitgelegd in een ander topic, ook aan mij dat je in de Gene Cafe je bonen koelt na branden en daarbij zweert.
Je reageert nu zelf op mijn bericht in dit topic. Ik heb dat bericht waar je nu op reageert geschreven dus ga ik er logischerwijs vanuit dat je het tegen mij hebt. Dan krijg je een reactie van mij daarop en ga je mij iets verwijten. Moet ik dit echt uitleggen....? Spijkers op laag water
Afbeelding
, hou toch op met zo'n houding aannemen alsjeblieft.
‘Maak de kritische koffie consument in jezelf los: kijk naar de branddatum, de herkomst etc. Hoe gedetailleerder, hoe beter!’