Joris7 schreef: ma 27 feb 2023, 12:27
Ik dacht ik laat is even weten wat ik de laatste tijd heb ontdekt.
Mijn grootste probleem was dus een overzurige of bittere kop koffie. (ik herken het verschil niet zo)
Nu heb ik laatst mijn bloom aangepast, en warempel, de afgelopen 3 koppen koffie waren consequent niet overheersend zuur/bitter meer.
Wat ik heb gedaan is veel minder water gebruiken voor de bloom fase. Waar ik voorheen me blind vaarde op de suggesties op YouTube filmpjes om 2x de hoeveel water in grammen als je koffie dosis te gebruiken, soms zelfs 2,5 keer meer, heb ik me nu gefocust op juist zo min mogelijk water te gebruiken om de koffie maar net een beetje nat te krijgen. Dit leidde natuurlijk ook tot veel minder water wat al doordruppelde tijdens de bloom fase.
Ik was er namelijk achter gekomen dat het doorgedruppelde water van de bloom juist heel zurig was. Ik heb dus eerst een tijdje de bloom helemaal weggegooid, maar dat maakte de koffie wel erg slap en helemaal uit balans.
Nu komen er nog wel wat druppels door, maar niet zo heel veel meer.
De koffie uit de V60 is nu dus meer zoals hoe ik het graag zie, gewoon net wat beter dan de dolce gusto. Dat is maar een saaie zure bak koffie. Nu proef ik weer wat smaaknuances, af toe iets zoet, iets notigs, dan een wat scherpere smaak (chocola), en al met al dus gewoon meer body. Gewoon lekkerder. Sterker nog, ik kan dolce gusto niet meer drinken zonder suiker :-p Vind er anders niks meer aan. Nu al verwend door andere smaken dus, zowel door mijn eigen succesmomentjes en de betere koffiebarretjes.
Voor degene die het interessant vinden hoe ik het nu dus doe:
V60 01 plastic
CAFEC filters voor medium roast
vrij grove maling, maar er zitten genoeg fijne deeltjes in.
Brewer en kop voorverwarmen, filter niet nat maken.
iets heter dan 92,5 graden.
een zo voorzichtig mogelijke bloom dus
Osmotic flow techniek, 5 tellen in het midden, 5 tellen rusten. Ik krijg zeker het koepel-opzwel-effect.
Tot 100 ml, daarna in cirkelbewegingen in het midden tot 200 ml, aan het eind nog iets meer richting de buitenrand.
Dan max 10 seconden nog laten doorlopen maar niet helemaal tot alles is doorgelopen.
Al met al in 02:15 klaar.
Ongeveer dus 1:15 ratio.
en de boontjes: Costa Rica van Brandzaak.nl medium roast 100% Arabica - Caturra & Catuai SHB
groet