Re: In naam der espresso ♥️

23
Ik heb nogal iets vreemds en het is eigenlijk best wel frustrerend.

Ik heb altijd een naked portafilter gebruikt omdat ik het leerzaam vind om te kijken of mijn shotjes goed gaat en omdat ik het gewoon ook mooi vind hoe dat dan eruit ziet.

Ik had ergens een zakje bonen van 250 gram gehaald om te proberen en het viel me op dat ik uit deze bonen geen consistente goede shots uit kreeg.
De probleem was vreemde channeling en ik kreeg het niet goed met fijner of grover maling. Iets minder of juist wat meer doseren van alles geprobeerd maar die paar shotjes die in de buurt kwamen was in smaak ook zwak.
Te snel en onder extractie of te langzaam met channeling.
Ik was uiteindelijk blij na die 250 gram om weer even andere bonen te proberen want het ging gewoon niet.

Maar gek genoeg nu weer zelfde verhaal met weer hele andere bonen en ik snap het gewoon niet.
Smaakt ook weer flauw en geen body.

Ik zie door mijn naked duidelijk dat de shot door ongeveer de helft van de filterbak loopt met sporadisch stukjes waar het er niet doorheen komt. Dit had ik eerder nooit zo gezien.
Ergens gaat het dus mis want normaal loopt dat mooi over de hele filter gecentreerd het kopje in zoals het ook hoort.

Ik doe ook vreemd genoeg niks anders als wat ik altijd deed.
Doseer meestal 17 of 18 gram en heb altijd een vst bakje gebruikt. Deze ook ongeveer een week geleden ondergedompeld en schoongemaakt met spul dus ik denk niet dat het ergens vast gelopen zal zijn.
Als ik grover ga malen krijg ik onder extractie dat het te snel doorloopt.
Ga ik fijner krijg ik channeling.

Een beetje frustrerend omdat ik niet meer weet welke kant ik op moet. 😤
Bonen zijn vers van Manhattan roasters dus het zal niet aan de kwaliteit liggen.
Ik wil even helemaal opnieuw beginnen maar ik heb eigenlijk geen idee wat er fout gaat.

Heeft iemand dit ook wel eens zo meegemaakt?
Espressomachine: Strietman CT1
Maler: DF83V
* SSP LS (Lab Sweet)(Silver Knight Coated)
* SSP MP (Multi-purpose)(Red Speed Coated)
* DLC Espresso burrs

Re: In naam der espresso ♥️

26
Ik ga eens experimenteren met de standaard profitec bakjes.
En anders de maler eens uitelkaar halen en kijken of daar wat aan de hand is.

Wdt doe ik altijd met elke shot. Enige tool ook wat ik nog ben blijven gebruiken van begin af.
Espressomachine: Strietman CT1
Maler: DF83V
* SSP LS (Lab Sweet)(Silver Knight Coated)
* SSP MP (Multi-purpose)(Red Speed Coated)
* DLC Espresso burrs
Bijlagen

Re: In naam der espresso ♥️

27
Ik weet in iedere geval vrij zeker dat het niet aan de filterbakje ligt.

Ik heb een standaard bakje geleverd bij de machine gebruikt, ik geloof dat het een 14 gram bakje is. Maler aangepast naar een stukje fijner om de 1:2 ratio te behalen. Daarna de maler niet meer gewijzigd en een paar shotjes geprobeerd en het ziet er nog hetzelfde uit.

Gek genoeg ook bijna geen crema meer waar ik voorheen juist een flinke laag altijd van had.
Espressomachine: Strietman CT1
Maler: DF83V
* SSP LS (Lab Sweet)(Silver Knight Coated)
* SSP MP (Multi-purpose)(Red Speed Coated)
* DLC Espresso burrs

Re: In naam der espresso ♥️

29
Hk87 schreef: za 29 jul 2023, 01:05 Ik weet in iedere geval vrij zeker dat het niet aan de filterbakje ligt.

Ik heb een standaard bakje geleverd bij de machine gebruikt
wel regelmatig in de Cafiza gelegd om gaatjes schoon te maken?

en heb je dezelfde bonen van dezelfde brander die eerst wel goed gingen?
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino

Re: In naam der espresso ♥️

30
Koffiebonen wat er nu in zit zou ik ergens tussen medium en dark roast plaatsen maar zeker niet als light. Misschien een beetje te zien aan de foto.

De filterbakjes zijn het zeker niet die heb ik altijd heel goed schoongemaakt. Een van de filterbakjes van profitec was ook niet gebruikt rn helemaal nieuw. De resultaten zijn identiek met de vts bakje.
Ik backflush ook elke dag met water. Cafiza natuurlijk niet elke dag maar ook binnen redelijke termijn. Het lijkt me dan ook heel onwaarschijnlijk dat het daaraan ligt.

Ik ga nu de maler uitelkaar halen kijken of ik wat kan vinden maar ik denk eigenlijk dat dat het ook niet is.

Koffie geen crema en valt me ook op dat de kleur een stuk lichter bruin is als normaal. Smaakt ook gewoon met geen mogelijkheid meer lekker.

Ik weet het echt niet, kan wel janken. Anders maar terug naar casabarista.
Espressomachine: Strietman CT1
Maler: DF83V
* SSP LS (Lab Sweet)(Silver Knight Coated)
* SSP MP (Multi-purpose)(Red Speed Coated)
* DLC Espresso burrs
Bijlagen