https://youtu.be/WVZAVv7bVLE?si=hL_bPUSv8q72U4eE

Exact. Iedere vaardigheid die men goed kan uitvoeren is het resultaat van opgebouwde kennis, kan in beginsel door een apparaatje zijn opgebouwd die iets in beeld brengt, of een boek of uitproberen, of van iemand geleerd. Een navigatie systeem is fijn op plekken waar men nog nooit is geweest. Zodra je zonder kan, kan die weg.fransg schreef: Zoals de meesten hier met aandacht voor de bonen doen aan inkoop, branding, verpakking, dosering, maling, extractie... dat is sowieso veel beter dan 'de industrie' het doet. Apparaatjes meer of minder maken dan weinig uit.
Heb eenzelfde ervaring van een collega die langere tijd bij DE werkte. Die wist helemaal niets van verschillende varieteiten, dichtheid, brandprofielen, smaaktonen per land/regio, Grade I/II of wat dan ook, maar kon me wel precies de prijzen per ton vertellen. Had ook nog nooit van nietszeggende partijen als 'This Side Up', single origin en direct trade gehoord en de verschillen tussen Zuid-Amerikaanse of Afrikaanse landen. Bonen kwamen gewoon per container binnen, waarschijnlijk ergens uit Brazilie ofzo.fransg schreef: do 18 jan 2024, 10:41 Toen ik een jaar of 5 geleden eens twee jonge mensen sprak die in Utrecht bij de Douwe Egberts branderij werken, vertelde ik over hoe ik brand en e.e.a. meet.
De vrouw zei het niets, de man vertelde me eerlijk dat bij hem op de zaak niemand zich voor die dingen interesseert. In zijn praktijk kwam het neer op welke prijs hij kon vragen per kilo bonen, was die laag genoeg dan hield hij 'zijn' klanten.