fransg schreef: do 18 jan 2024, 10:41
Toen ik een jaar of 5 geleden eens twee jonge mensen sprak die in Utrecht bij de Douwe Egberts branderij werken, vertelde ik over hoe ik brand en e.e.a. meet.
De vrouw zei het niets, de man vertelde me eerlijk dat bij hem op de zaak niemand zich voor die dingen interesseert. In zijn praktijk kwam het neer op welke prijs hij kon vragen per kilo bonen, was die laag genoeg dan hield hij 'zijn' klanten.
Heb eenzelfde ervaring van een collega die langere tijd bij DE werkte. Die wist helemaal niets van verschillende varieteiten, dichtheid, brandprofielen, smaaktonen per land/regio, Grade I/II of wat dan ook, maar kon me wel precies de prijzen per ton vertellen. Had ook nog nooit van nietszeggende partijen als 'This Side Up', single origin en direct trade gehoord en de verschillen tussen Zuid-Amerikaanse of Afrikaanse landen. Bonen kwamen gewoon per container binnen, waarschijnlijk ergens uit Brazilie ofzo.
Het was in ieder geval een vreemd gesprek, we begrepen elkaar totaal niet.
Ik brand mijn eigen koffie op een bedenkelijk niveau.