Stel je voor je drinkt al enkele maanden oploskoffie/-espresso, omdat je vorige Bosch-volautomaat kapot is. Dan begint je geduld voor een nieuw apparaat steeds verder af te nemen. Waarom duurt het bij mij dan toch zo lang? Ik wil graag de juiste keuze maken, maar kan niet kiezen, ondanks dat ik al vele uren op diverse fora heb gelezen over andermans ervaringen. Hopelijk kunnen jullie mij helpen?
Ik heb sowieso al de keuze gemaakt dat het een piston-machine (halfautomaat?) gaat worden. Op basis van het aanbod bij Zus & Zo in Nijmegen ben ik gaan twijfelen tussen de Quickmill 820 en de ECM Mechanika IV. Wat betreft de ECM weet ik niet of het de profi-variant betreft, volgens mij wel, gezien de vormgeving van de warmhoudplaat.
Over de ECM is nauwelijks informatie te vinden, behalve dat het een 'zeer goed apparaat is, maar wel erg duur'. Over de Quickmill daarentegen zijn er bijzonder veel (positieve) reviews en lovende reacties. Maar, het valt me daarbij op dat dit vaak gepaard gaat met opmerkingen als 'veel waar voor je geld', 'superprestaties binnen deze prijsklasse'. Ofwel, de kwaliteit wordt wel telkens gekoppeld aan de prijs. (Flauwe metafoor: een warme hotelkamer met een bed en toilet à € 10,- per nacht heeft ook een goede prijs-kwaliteit-verhouding, maar is dat wat je zoekt?)
Nu zou ik graag willen weten in welk opzicht beide apparaten enkel in kwalitatief opzicht van elkaar verschillen. Dus (voor zover mogelijk) objectief benaderd, zodat ik zelf kan bepalen of de ECM mij € 1200,- meer waard is (Quickmill is € 550,- en de ECM is € 1700,-).
Hoewel het een lange post begint te worden, nog even kort iets over de molen. Ik neem graag ieders advies ter harte dat je beter kunt investeren in een goede molen, dan in je espressoapparaat. Dat zou ervoor pleiten om te kiezen voor een Quickmill i.c.m. een molen van € 1.000+ euro. Maar ook daar ontstaat er twijfel. Waarom vind ik bijvoorbeeld nergens informatie over de molen van ECM van € 450,-? Geen goede molen? Een veel frequenter genoemd model (o.a. op dit forum) is bijvoorbeeld de Macap M4. Maar wat ik niet kan rijmen met het verhaal 'hoe verser de bonen gemalen zijn hoe beter' is dat opvangreservoir bij voorgenoemde maler. Als je teveel bonen maalt voor één portie blijft het restant liggen tot het volgende kopje, misschien wel een dag of twee later?
Goed, lang verhaal kort; ik ben erg benieuwd naar jullie mening/reacties/feedback over
- De Quickmill vs. de ECM Mechanika IV
- Moet ik misschien uberhaupt een ander apparaat overwegen?
- Is de molen van ECM een goede molen? Of welk alternatief zou ik kunnen overwegen?
Ik ben erg benieuwd naar ieders reacties

Alvast bedankt!
Lefou
Ps. Beide machines staan operationeel in de winkel. Heb dan ook uit beide machines een espresso geproefd, maar eerlijk gezegd is één kopje te weinig om het eindresultaat goed te kunnen vergelijken.