20
door Spironski
Mokha Matari heeft bij mij juist héél veel smaak, niet zwaar, maar wel veel. Ik las wel dat de oogst dit jaar erg tegenvalt en dat je voor een goede MM erg veel zou moeten betalen. Ze kunnen wel zwaarder worden gebrand dan zo'n Cerrado.
Mandheling is ook bij mij een topper, ben gek op die pure chocolade en z'n volle body. En Cerrado is mijn basis voor veel blends. Blenden is natuurlijk niets anders dan mengen. Dus niet één soort in je koffie , maar een paar verschillende, die als het goed is elkaar aanvullen tot wat jij wil. Dat de uitkomst meer is dan de som der delen.
Zo'n Braziliaan is zacht en neemt bijna de smaak aan van de andere, meer uitgesproken koffies. Daarbij zijn ze goedkoop, in "brander termen": een "filler".
Zo doe ik vaak een melange van Mandheling voor pure choco en body, Cerrado om z'n melkchoco en aangename basis en Harrar om wat fruit en pit, kan in gelijke delen. Maar er zijn natuurlijk oneindig veel varianten te bedenken.
Varieer met percentages, of voeg eens wat Monsooned Malabar toe voor wat kruidige aardsheid , of wat Kenia voor een frisse toon. Ga zo maar door, inderdaad verslavend...
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder