Re: Help! Koffie blijft te zuur, wat ik ook probeer. Lelit Victoria.

11
De maler heeft altijd goede en ook wel consistente resultaten opgeleverd eigenlijk, maar het zal vast nog beter kunnen. Inmiddels wel een stuk verder door o.a. een ingewikkeld filmpje v Lance Hedrick. Het bleek uiteindelijk zoals gezegd de veel te fijne mailng te zijn, waardoor er, zei het slecht zichtbaar, channeling ontstond en daarmee indd overextractie. Nu eindelijk geen (maag)zuur meer en langzaam steeds iets fijnere maling bleek te helpen. En na een paar shots eindelijk resultaat :-). Ik hoop dat anderen hier ook iets aan hebben want veel frustraties over dit onderwerp zo te lezen op veel fora. Je zou denken, fijner malen= meer bitter, maar heeft dus afhankelijkheden. Watertemperatuur is nu ook goed denk ik maar snap nog niet goed hoe te meten. Dank voor het meedenken !! NB, ik woon vlakbij Dieren.
Laatst gewijzigd door koffiebert op di 26 mar 2024, 22:55, 1 keer totaal gewijzigd.

Re: Help! Koffie blijft te zuur, wat ik ook probeer. Lelit Victoria.

15
Ik las je (inmiddels weer verwijderde) bericht "wat doe ik nu weer fout" en hier was mijn reply dat ik niet kon posten omdat je bericht alweer was verwijderd...
koffiebert schreef: ma 08 apr 2024, 12:42 Wat doe ik nu weer fout
Geen idee -- je vertelt weinig concreets.

Als je er exact bij vertelt wat welke bonen precies van wie in wat voor maler je nu gebruikt, hoe je e.e.a. afweegt en tijdmeet, als je een filmpje post met je gehele routine, dan is er kans dat de respons hier "op maat" is.

Je kunt je machine en bonen ook meenemen naar een forumlid in je buurt en daar op diens maler met diens tamper etc espresso zetten.

Zo kun je bepaalde dingen uitsluiten.
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino

Re: Help! Koffie blijft te zuur, wat ik ook probeer. Lelit Victoria.

16
Update 17-04; de melding 'het ligt aan je maler' bleek juist te zijn. Met mijn nieuwe Eureka Zero is de wereld weer een stuk mooier geworden en heeft t leven weer zin :-). Probleem met die oude maler, sage smartgrinder pro, was dat het totaal (toch) niet consistent maalde, blijkt nu zeker. Dus soms was het resultaat goed, waardoor je als beginner denkt dat je het snapt. Maar resultaat bleek totaal anders als, na een keer een andere maalgraad te hebben gekozen, dezelfde maalstand weer werd gekozen. Eigenlijk blijkt dat ook al uit die vreemde instelknop die heel vaag 'klikt' en heel plastic aanvoelt. Uiteindelijk wilde het helemaal niet meer goed malen na een keer goed schoonmaken (zeker 4 ton gemalen koffie verwijderd, hoezo retentie?). Gelukkig nog een kwestie van niet goed, geld terug. En nu dus superblij. De Zero werkt fantastisch. Tests op youtube zeggen dat de balg wat gammel is, maar is allemaal prima. Kleine korte klapjes bovenop met gesloten klep werkt super. Apparaat is vrij nieuw, dus leek me wel leuk even ervaring delen. Voor het stomen v melk gebruik ik gewoon nog de oude Delonghi EC230; mooi compact, werkt perfect, geen dual boiler/HX nodig. Opwarmen kost minder stroom (gemeten) en is sneller dan overschakelen n stoomstand. Wel minder druk, maar ook 'droge stoom'. Nu vooral door met finetuning. De standaard meegeleverde (VST) filtermandjes v Lelit zijn ook erg goed, vergeleken met goedkope merkloze filtermandjes.