Hallo allemaal,
Ik wil mij even voorstellen. Mijn naam is Erik en kom uit Pijnacker. Na jarenlang gebruik van een Siemens eq8 volautomaat wilde ik een keer een stap maken richting een semi automaat met losse maler. Dit forum ken ik al een tijdje en heb daar wel eens wat tips uit gehaald, maar na Corona lijkt de wereld van home barista's booming als nooit te voren. Nu zullen vele van jullie al veel eerder ingestapt zijn en al veel ervaring en kennis hebben opgedaan. Maar als je nu oa social media gebruikt of YouTube dan wordt je overspoeld met filmpjes met bv allerlei coffee morning routines. Wel leuk voor wat inspiratie, maar tegelijkertijd, al die opties als wdt, je boontjes single dose afwegen, nat sprayen voor antistatisch effect, etc etc...Waar moet je beginnen??
Na een lange voorpret periode heb ik laatst samen met mijn vriendin besloten om in te stappen met een Bianca V3 Black en een Fiorenzato Allground Sense. Mijn vriendin zag niet direct de noodzaak, wilde uiteindelijk wel instemmen, als het maar niet te ingewikkeld was allemaal. In een ver verleden had ze al wel wat geleerd in de horeca met espresso apparaten. Daarmee had ze het beeld dat het veel tijd zou kosten en gedoe, maar inmiddels denken we daar anders over.
3 weken geleden kwam alles binnen op een palet uit Italië. Best een gewicht zo bij elkaar. Het installeren was zo gepiept en de watertank omzetten naar links was ook zo gebeurd. Dan gaan we beginnen. Ik had al wat puckprep spul gekocht van Normcore dus ik kon ermee aan de slag. Maar nu die maler, waar moet ik beginnen?? Welke maalstand? Mijn eerste bakkie ging volledig de mist in! Ik had dus een totaal verkeerde maalstand, veel te fijn en vond al raar dat er zoveel dikke klonten in zaten. Je kunt je voorstellen dat het meer dan 50 sec duurde voordat ik iets van koffie erdoorheen kreeg en was uiteraard niet om te nassen.
Nu na 2 kilo te hebben vermalen zit ik op een redelijk sweetspot met de boon die we al jaren gebruiken. Ik probeer niet teveel met low flow en pre infusion te werken. Ik hou nog even vast aan een ratio, maalgraad, temp en shot time. Consistent zijn met elke bak koffie is al lastig genoeg. Maar wat een verschil in smaak tov onze oude volautomaat! Veel voller en meerdere smaaktonen halen we eruit.
In feite was koffie voor ons een soort standaard levensbehoefte, oftewel onze shot cafeïne in de morgen voor het werk bijvoorbeeld. Nu hebben we een hobby erbij om zoveel mogelijk uit een boon te halen. Ik sluit niet uit dat ik nog een keer een cursus ga doen, want er is genoeg te leren en te verbeteren.
Groetjes!
Erik
Even voorstellen!
1
Laatst gewijzigd door erikdebrabander op vr 21 jun 2024, 10:02, 4 keer totaal gewijzigd.