Re: Help! Koffie blijft te zuur, wat ik ook probeer. Lelit Victoria.

21
Helaas, het is zomaar ineens weer helemaal mis. Watik ook probeer, alles komt er extreem zuur. Niks veranderd, zelfs de bonen niet. Maalgraad ook niet ,water niet, temp niet, druk niet. En nu ineens,alles zuur. Alle maalgraden alweer geprobeerd, v alles aangepast. Zakken vol bonen gaan er weer door en kan alles weggooien. Er moet toch iemand zijn die weet hoe dit kan? Vorige keer leek t filmpje v L Hendrick te werken, nl juist groffer malen zodat extractie beter wordt. Helpt nu ook niet. Ook fijner malen niet. Bizar en tenenkrommend. Want waarom heeft niemand dit??

Re: Help! Koffie blijft te zuur, wat ik ook probeer. Lelit Victoria.

22
Kunnen het de bonen zelf zijn? Zelf merk ik dat ik bonen van sommige branders bijna altijd te zuur vind (bijvoorbeeld Blommers)
Ik moet vér weg blijven van Afrikaanse bonen met hun fruitige / zure smaken.
Mijn voorkeur gaat daarom uit naar medium tot dark, en bijvoorbeeld yellow bourbon. Of een blend, voor de meer traditionele espresso. Bijna altijd goed voor mij.
Ik ben in de minderheid lijkt het wel qua smaakvoorkeur, maar het zij zo
Profitec Pro 800 | La Pavoni Europiccola v2.4 en v2.5
ibrik|Bialetti moka express|Cleverdripper|Aeropress|french press|melitta|V60

Re: Help! Koffie blijft te zuur, wat ik ook probeer. Lelit Victoria.

23
Leinad, ook ik ga voor de niet fruitige (in mij ogen vaak al snel te zurige) bonen.
Voor mijn gasten gebruikte ik de Hema milde branding bonen, maar die waren uiteindelijk te vettig, niet goed voor de machine. Al jaren gebruik ik nu een milde branding (aruba met robusta) van Fascinokoffie als 'huiskoffie' (hun budgetkoffie). Deze is lekker en betaalbaar. Voor de echt lekkere koffie koop ik bijvoorbeeld een Malabar bij het Brandhuys of de herfstmelange Malabar van Het Hoofdkwartier.
Machine voor mijn vrouw: QuickMill Aquaviva. Kantoor: Rancilio Silvia PdG V2 en La Pavoni Europiccola, Molen: Mini Mazzer & Mazzer Major.

Re: Help! Koffie blijft te zuur, wat ik ook probeer. Lelit Victoria.

24
Mijn zwager heeft dezelfde molen en geen zure espresso. Hier kom ik nog even op terug. De molen moet gewoon goed genoeg kunnen malen. Tenzij je moeilijke lichtgebrande bonen gaat halen. De molen is super belangrijk, maar merk ook dat mensen hier de neiging hebben om een molen de schuld te geven. Ik heb een Eureka Mignon Manuale en ook ik heb vaak te horen gekregen dat dit de zwakste schakel is. Nu heb ik laatst mijn molen direct naast een DF 83 getest en het verschil was nihil, qua smaak. Nihile smaakverschil vond zowel ik als de eigenaar van de Df83. Snelheid is een ander verhaal, maar dat moet geen issue zijn.

Kan het niet gewoon aan de bonen liggen? Haal eens een donker(der) gebrande boon... Zoals een Black Betty van het Hoofdkwartier.

Misschien is je set juist wel gewoon van goede kwaliteit dat je ju ervaart wat echte koffie is. Ik ken meerdere mensen met dezelfde molen als jou, die ook geen zuurtje in de koffie waarderen. Deze mensen haalden ook vaak medium gebrande koffie bij bv Giraffe. Hier zit gewoon altijd een zuurtje in.

Ik denk dat je het in de bonen moet zoeken. Haal eens een zakje bonen bij Op de Weis, Brasil Cerrado. Ik ken meerdere mensen met jouw molen die anti zuurtje zijn en met deze bonen totaal geen zuurtje ervaren.

Re: Help! Koffie blijft te zuur, wat ik ook probeer. Lelit Victoria.

26
Leinad schreef: ma 17 feb 2025, 12:36 Kunnen het de bonen zelf zijn? Zelf merk ik dat ik bonen van sommige branders bijna altijd te zuur vind (bijvoorbeeld Blommers)
Ik moet vér weg blijven van Afrikaanse bonen met hun fruitige / zure smaken.
Mijn voorkeur gaat daarom uit naar medium tot dark, en bijvoorbeeld yellow bourbon. Of een blend, voor de meer traditionele espresso. Bijna altijd goed voor mij.
Ik ben in de minderheid lijkt het wel qua smaakvoorkeur, maar het zij zo
Afbeelding
Ja kan me indd goed voorstellen, jouw voorkeur. Die Afrikaanse kan heel lekker zijn maar dan heel vers en precies goed gemalen (vind ik dan weer). Eigenlijk vooral met die Afrikaanse bonen het meeste last vd zuurte. Hoewel dus ook met Z Amerikaanse, maar net wat minder lijkt t. Nu ging t weer een tijdje goed maar ineens begint het toch weer, zomaar. Zelfs met verse Brazil bonen en langere doorlooptijd, v verschillende branders ook. En ook echt heel veel te zuur, niet een discutabel beetje.
Meestal verdwijnt t wel weer na een tijd, het blijft een raadsel voor me. Ik denk wel dat t in het malen (weer) gezocht moet worden. Want doorlooptijden verschillen echt enorm per boonsoort. Brazil vanmorgen duurde 60 sec. voor 60 gr. Een Peru duurde 26 sec. met dezelfde maalgraad.

Re: Help! Koffie blijft te zuur, wat ik ook probeer. Lelit Victoria.

27
Liijkt me dan een probleem met de temperatuur van de Lelit. Heb dat ook eens gehad met een Silvia. Je gaat aan jezelf twijfelen.
Er is al gesuggereerd om eens met dezelfde bonen en je eigen maler en machine bij een forumlid langs te gaan. Dat zou ik zeker doen.
Zo kun je uitsluiten dat het aan de machine en of bonen ligt.
La Marzocco Linea Mini / etzMAX LM
Ik drink koffie, en scheer me nat. Bij voorkeur niet tegelijkertijd. Dat geeft ongelukken.

Re: Help! Koffie blijft te zuur, wat ik ook probeer. Lelit Victoria.

28
Randy schreef: ma 17 feb 2025, 15:24 Ik denk dat je het in de bonen moet zoeken. Haal eens een zakje bonen bij Op de Weis, Brasil Cerrado. Ik ken meerdere mensen met jouw molen die anti zuurtje zijn en met deze bonen totaal geen zuurtje ervaren.
Ja die bonen lijken wel steeds de oorzaak te zijn, maar soms dus ook zuur bij Z Amerikaanse. Miss moet ik dan meerdere bakjes zetten om weer helemaal v die smaak af te komen.
Mijn vrouw denkt dat op tijd de periodieke reiniging doen v Lelit ook een rol speelt. Ik heb net maar weer alles schoongemaakt en zal blijven testen. Mocht er iets duidelijker worden zal ik ook delen. Dank weer voor alle meedenken.