Welke Nivona?

1
Nadat onze Krups vorig jaar definitief stuk ging en we vanwege verhuizing een poosje met een Senseo gedaan hebben, zijn we nu weer op zoek naar een nieuwe volautomaat.

Na enig zoekwerk op internet ben ik tot de conclusie gekomen dat een Nivona het meest voor ons geschikt is vanwege goede gebruikersberichten en de uitneembare zetgroep. En natuurlijk ook vanwege de prijs: we willen zo rond de 1000 euro uitgeven (evt. iets meer).

Ik richt mij een beetje op de Nivona 770. Nu mijn vragen:
1) Als ik naar de 830/850 kijk, dan hebben die de mogelijkheid om met één druk op de knop cappuccino te maken. Is dat echt handig of kun je net zo goed de ingebouwde opschuimer van de 770 gebruiken?

2) Ik vind het prettig goede warme koffie/cappuccina te hebben. Bij de Krups hield ik daarom de kopjes voor cappuccino altijd eerst onder de warme kraan. Dus logisch om voor de 770 te kiezen vanwege de koppenverwarmer?

3) Zit ik goed met mijn conclusie dat men over het algemeen tevreden is met Nivona of zijn er nog betere alternatieven?

Bij voorbaat vast dank voor de reacties :)

Re: Welke Nivona?

2
Beide hebben toch een kopjesverwarmer?
De 850 lijkt me de nieuwe serie, daar zou ik gevoelsmatig voor gaan. Ook de 770 komt van een goede basis, maar die is toch al een aantal jaren oud.
Behmor 1600+, Baratza Sette 270W, La San Marco SM95A, Faema MC90, La Pavoni Europiccola, mini Gaggia, Bezzera Magica, Bosch B30

Re: Welke Nivona?

3
Dank voor de reactie.
Ik wist niet dat de 850 nieuwer was. Volgens de folder van Nivona gaat het bij de 830 en 850 wel om luxere modellen (ze zijn ook duurder).

Ik had het niet duidelijk geformuleerd met de kopjesverwarmer. Ik bedoelde: is de kopjesverwarmer een reden om de 770 te nemen boven b.v. de 750?

Re: Welke Nivona?

4
ik vind van niet.
Alle apparaten hebben ook passieve kopjesverwarming, maar in het algemeen gaat het verwarmen van kopjes op die manier vrij langzaam. met actieve verwarming gaat het iets sneller, maar that's it.

Het allersnelst gaat het door ff wat heet water in je kopjes te doen.
Dat vind ik het meest praktische, ik laat mn apparaat bijvoorbeeld ook niet de hele dag aan staan.
Behmor 1600+, Baratza Sette 270W, La San Marco SM95A, Faema MC90, La Pavoni Europiccola, mini Gaggia, Bezzera Magica, Bosch B30

Re: Welke Nivona?

5
Passieve verwarming is bij de nieuwste automaten niet meer mogelijk omdat deze voorzien zijn van een isolatiekap om het verwarmingselement. De bovenplaat wordt zelfs niet eens meer lauw. Daar staat tegenover dat bij veel automaten de uitlooptemperatuur fors is toegenomen, zodat je ook met koude kopjes kunt werken. Bij espresso is kopjes voorverwarmen wel prettig. Kan ook met heet water bijv.
Er gaat niets boven morgen.

Re: Welke Nivona?

6
rbenus en oxxo dank voor de reacties.

Het grote verschil tussen de 7-serie en de 8-serie is de mogelijkheid om met één druk op de knop cappuccino te maken. Is dat al een beetje betrouwbare techniek? Zitten er ook nadelen aan (b.v. lastig schoonmaken)?

Re: Welke Nivona?

7
Ik heb zelf de Nivona 770 sinds een paar weken. Dus voor mij is het nog uitproberen. De koppenverwarmer gebruik ik niet. Het apparaat schakel ik in wanneer ik het nodig heb en verwarm de kpjes in de magneteron of onder de kraan. Vind het zonda om de kopjes via het apparatt te laten verwarmen. Duurt te lang en kost veel energie.
Voor wat betreft one-touch Cappu vond ik de meerprijs van de 8-serie te hoog. Schoonmaken blijft zelf met one-touch erg nodig. Heb zelf nog geen vappu gemaakt maar heb wel die speciale beker van Nivona. Ook de "Mijn Koffie" toets vond ik belangrijk al zie ik dat ik die niet gebruik omdat je maar 1 setting hebt. En las je veel schuift tussen koffie en espresso doe je het al snel met de hand. Dat gaat ook snel.
Zodra ik meer ervaring heb laat ik dat weten.

Qua smaak is het nog uitproberen met settings tussen extra mild tot en met extra sterk, verschillende waterhoeveelheden, aanpassen maalgraad en verschillende koffiebonen. Tal van variabelen. Reden om de Nivona te nemen was de uitneembare zetgroep, 5 te slecteren sterktes koffie, "'Mijn Koffie" en de goede service organisatie. Ik hoorde dat Nivona uit de Jura-fabriek komt maar weet dat niet zeker.

Het legen van de schalen (water plus koffiedik) valt me wel wat tegen omdat je dit virij snel moet doen.

Re: Welke Nivona?

8
Ik zou een koffiemachine niet afschrijven omdat ie geen kopjesverwarmer heeft. Mijn apparaat heeft er wel een en ik gebruik die funktie nooit omdat ik voorverwarm met heet water.

Automatische cappuccino is bij een volautomaat wel handig, dat zou voor mij wel een beslissingsfaktor zijn.

Jura heeft trouwens ook een nieuw apparaat die heel mooi melkschuim schijnt te geven (microfoam noemen ze 't geloof ik) en die ligt volgens mij ook rond die prijs van 1000 euro die je noemt. Dat een uitneembare zetgroep beter is, daar ben ik zelf niet van overtuigd. Zeker niet als je je onderhoudsprogramma's goed volgt, kun je zo ook je zetgroep prima schoonhouden.

Succes met je besluit! Laat ons horen wat 't geworden is :)

Ik heb inderdaad ook wel eens gehoord dat of wmf en nivona of jura en nivona uit dezelfde fabriek komen. geen idee of dat klopt?

Re: Welke Nivona?

9
Sinds een maand of drie hebben we een Nivona 850. Bevalt prima :)

Wij gebruiken de kopjesverwarming niet veel. Maar hij is wel handig als je b.v. visite krijgt waarvan je weet dat die wel een cappuccino of espresso lusten. Een uur voor het bezoek zetten we dan de kopjesverwarmer aan, zodat de kopjes lekker warm zijn als de visite er is. Daarna zetten we 'm weer uit. Op die manier kost het ook niet zoveel stroom.

Het schoonmaken valt heel erg mee moet ik zeggen. Eén keer kregen we niet goed schuim meer omdat er kennelijk wat melk vast in de opschuimer zat. Een standaard schoonmaakprogramma verhielp dat probleem en sindsdien loopt het op rolletjes.

Het automatisch cappuccino zetten bevalt ons zeer goed moet ik zeggen. Gewoon één druk op de knop en je hebt een prima cappuccino (of latte macchiato).