Re: 12 sec doorlooptijd...

11
Simon_G schreef:Ja, ik kan de dosering natuurlijk aanpassen, maar een originele espresso heeft natuurlijk 7 gram koffie, en niet 10.
Tja, het is wat je ervan maakt he :) Genoeg toprange amerikaanse winkels die updosen naar 20gr voor een double.


En om nog even terug te komen op de vraag over versheid; de koffie was diezelfde dag voor mij gemalen (met verse bonen mag ik aannemen).
Brander -> warehouse -> transport -> simon levelt distributie -> transport -> simon levelt winkel -> (inventory) -> in die koffiebuis -> paar dagen/week (als weekend fout valt) wachten -> jij bestelt ze -> je laat ze malen (ja..., dat malen is slecht voor de versheid ja :P ). De koffie van S&L is relatief, verser dan de Illy, DE, minder vers dan de microbranders.

Re: 12 sec doorlooptijd...

12
Simon_G schreef:
Aadje schreef:Fijner kan niet? Wellicht te fijn met megachanneling als gevolg?
Dat zegt mij niet.
Ik merk duidelijk dat ik er niet bij hoor als ik geen eigen maler heb ;) dus ik ga dan toch maar opzoek.
Tips?
Ik zal voor je budget-budget blijven, Electrolux EEG8000 Koffie Molen, rebranded graef

http://www.youtube.com/watch?v=haS5FX_7 ... autoplay=1" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.youtube.com/watch?v=65O4Q8Yl ... autoplay=1" onclick="window.open(this.href);return false;

Kan redelijk espresso aan, met natuurlijk 'niet zo goed als' -> zo'n beetje elke andere espressogrinder... maar goed. Of je kijkt op marktplaats naar rancilio rocky's oid.

Re: 12 sec doorlooptijd...

13
Ik merk duidelijk dat ik er niet bij hoor als ik geen eigen maler heb ;) dus ik ga dan toch maar opzoek.
Tips?
De grootste, zwaarste, duurste die je je kan veroorloven. Klinkt kinderachtig, maar bij malers gaat het op. En het is de maler die de grootste invloed heeft op je eindresultaat. Kijk eens op MP voor een goede 2-de handse, met malers kan niet zoveel misgaan.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: 12 sec doorlooptijd...

14
Een goede handmaler wil ook nog wel eens werken. 20E en je bent klaar. Niet denken "dat duurt lang" want dat scheelt niet zo gek veel. Met electrische malers moet je in 9 van de 10 gevallen met een kwastje in de weer om het maalsel erg allemaal uit te krijgen. Handmalers hebben dat niet.
Is je koffie te zuur?
Is je koffie te bitter?
Is je koffie te intens?
Snap je het allemaal niet meer?
Lees dit

Re: 12 sec doorlooptijd...

15
Als je in je eentje bent gaat dit verhaal zeker op, maar heb je wel eens een gezelschap voorzien van koffie terwijl je alleen een handmalertje had?
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: 12 sec doorlooptijd...

18
Als we ergens heen gaan (schoonouders, tripje) neem ik wel eens mijn Gaggia en een handmaler mee. Met z'n tweeën is dat goed te doen. Maar inderdaad: zelfs zodra er vier mensen koffie willen is het niet leuk meer.
Laat staan met Kerst, toen er 7 mensen een cappuccino wilden. Dan sta je met z'n tweeën toch wel bijna een half uur in de keuken te draaien en te zweten (met zo'n oververhittende hendelmachine :evil: ). En als de laatste z'n koffie heeft, willen de eerste twee al weer een nieuwe kop.
Thuis met mijn Mazzer en Butterfly doe ik zoiets redelijk moeiteloos.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: 12 sec doorlooptijd...

19
Hoenen schreef:Zijn de zassenhaus'en en PeDe's standaard goed genoeg bluecold (mits in goede staat)? Heb een (mooie0 bodum handmaler maar die haalt espressomaling bij lange na niet... :evil:
op orphanespresso.com staan een paar goede pointers
http://www.orphanespresso.com/Hand-Grin ... 553-1.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.orphanespresso.com/About-Our ... 543-1.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.orphanespresso.com/500-Grind ... 625-1.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Spironski schreef:Als we ergens heen gaan (schoonouders, tripje) neem ik wel eens mijn Gaggia en een handmaler mee. Met z'n tweeën is dat goed te doen. Maar inderdaad: zelfs zodra er vier mensen koffie willen is het niet leuk meer.
Laat staan met Kerst, toen er 7 mensen een cappuccino wilden. Dan sta je met z'n tweeën toch wel bijna een half uur in de keuken te draaien en te zweten (met zo'n oververhittende hendelmachine :evil: ). En als de laatste z'n koffie heeft, willen de eerste twee al weer een nieuwe kop.
Thuis met mijn Mazzer en Butterfly doe ik zoiets redelijk moeiteloos.
Ja, dat mis je dan. Maar een handmaler is ~20E en een goede electrische maler zit je snel aan de 200E. 10x meer. Als er meer dan 3 mensen koffie willen kun je ook prima filterkoffie zetten.
Is je koffie te zuur?
Is je koffie te bitter?
Is je koffie te intens?
Snap je het allemaal niet meer?
Lees dit

Re: 12 sec doorlooptijd...

20
Qua prijs/kwaliteit is een handmaler is niet te verslaan, zonder twijfel. Het is bovendien een gunstige manier toch je bonen vers te malen. Uiteindelijk is het natuurlijk aan ieder voor zich om te bepalen of hij/zij zin heeft om voor weinig geld steeds te moeten draaien (en je bent daar wel echt even mee bezig), of dat je het geld uitgeeft voor een elektrische maler.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder