Ach, het kan geen kwaad om eens te kijken en voelen hoe grof of fijn je maalsel kan zijn en hoe fijn of grof de afstelling werkt. En natuurlijk ook niet om te spelen met je machines.
Maar inderdaad zal je bij elke nieuwe zak bonen opnieuw moeten uitvinden welke instelling je moet gebruiken. En ook als de bonen ouder worden zal je bij moeten bijstellen, of als er een weersomslag plaats vind (vocht), of als je enkele porties wil malen of juist triples. Afgezien van de versheid, is dàt dus de reden dat een maler essentieel is: er is niet 1 "goede" instelling, die verandert voortdurend.
Het zijn meestal kleine stapjes, en soms kan je een paar dagen lang één instelling aanhouden (grote malers hoef je minder vaak te verstellen), maar verstellen zal je! Eén gram extra of slechts enkele graden verdraaien van de instelling kan net dat verschil maken tussen lekker en héérllijk.
Re: Fiorenzato La Bricoletta Elegance Espresso Machine
211La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder