Re: Nieuwe machine: advies gevraagd

21
Een simpele timer is natuurlijk wel wat anders dan een volume-matige dosering. Mijn voorkeur gaat duidelijk uit naar de laatste.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: Nieuwe machine: advies gevraagd

22
Spironski schreef:Een simpele timer is natuurlijk wel wat anders dan een volume-matige dosering. Mijn voorkeur gaat duidelijk uit naar de laatste.
Natuurlijk is dat je van het, ik heb het al jaren op mijn LaCimbali Bistro en nu ook weer op de Vibiemme Sepres+ ( + = redelijk verbouwd ) ik zal nog wel een foto's posten.
Gaggia Orione - 1973 - Vibiemme Pistone 2017 in wederopbouw - Ceado E37s
Volg Adriaans koffiekar op fb.com/A3koffie
Op FB staan de openbare gelegenheden waar ik met koffie sta.

Re: Nieuwe machine: advies gevraagd

26
Volgens mij gaat het zelfs over het instellen van het gewicht van het maalsel. Is inderdaad wel iets anders dan het volume van je espresso in kunnen stellen. Ook mooi, daar niet van...
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: Nieuwe machine: advies gevraagd

27
Interessante discussie, ik ben enorm aan het bijleren hier. Bedankt ook voor de links!

Wat ik al eerder had moeten zeggen: voor mij is stroomgebruik best belangrijk. Milieubewust enzo. Ik vind lang opwarmen zoals ik zei ook niet prettig, dus dat gaat samen: hoe langer het duurt om op temperatuur te komen, hoe meer stroom dat meestal kost.

Daarom vraag ik me af of een HX nu wel zo'n goed idee is voor mij. Ik begrijp het voordeel van altijd water op twee temperaturen beschikbaar hebben, maar je moet wel elke keer een flinke bel water opwarmen natuurlijk. Bezzera maakt ook single-boilermachines: de BZ09 PM is volgens mij een SB, heeft een boiler van 0,5 liter, terwijl de boiler van de BZ07 PM (HX) drie keer zo groot is. Dus, lijkt me, ook drie keer zoveel stroomgebruik vergt, terwijl ik slechts af en toe cappuccino drink. Melk opschuimen in de magnetron gaat ook best goed.

Is een SB (of DB?) dan geen beter idee? Het is hier toch vooral HX wat de klok slaat, dat geeft me het idee dat SB's nadelen hebben die ik misschien niet goed zie. Ik heb de informatie van home-barista.com over de verschillen gelezen, maar ik kon op het forum geen meningen of gebruikservaringen vinden.

Alvast dank voor de reacties!

Oh, en cremalover schreef:
cremalover schreef:Tip:Geen Jacobs koffie gebruiken. :mrgreen:
Tenzij Jacobs huismerk natuurlijk. :lol:
...waar ik nogal om moest lachen, want dat is inderdaad hele vieze koffie. Geen zorgen! :D

Re: Nieuwe machine: advies gevraagd

28
Hier ben je toch wat te kort door de bocht.

Allereerst: die machines gebruiken niet zoveel stroom, reken even mee: machine staat 15-20% v.d. tijd daadwerkelijk aan, met 1200W is dit 200 W, à € 0,10 p/KWh = €0,02 per uur.
Nu zijn dit grof gekozen waarden, en kost opwarmen meer stroom en zal ik van allerlei vergeten, maar het geeft een indicatie van hoe weinig het is. Als ik er een factor 3 naast zit, kost zo'n machine nòg maar 6 cent per uur. Een wasdroger gebruikt 20x zoveel (maar die zal je als milieubewust gebruiker niet hebben).

Verder is een HX-boiler maar voor de helft of twee-derde gevuld met water. Dus in een 1,5liter HX zit hoogstens 1,0 liter water. En dan is het verschil met een 0,8 liter SB niet zo groot meer.
En je warmt natuurlijk niet alleen maar het water op hè? Die kilo's aan metaal rond het water moeten ook warm worden, en die verschillen zijn veel kleiner tussen de verschillende systemen. Dus het feit dat een BZ09 een drie keer zo kleine boiler heeft als een BZ07 resulteert heus niet in drie keer zo laag energiegebruik.

Ook zal het stroomgebruik alleen maar tijdens het opwarmen (vanwege dat grotere volume) hoger zijn. Als het eenmaal is opgewarmd gaan heel andere zaken meespelen (isolatie, b.v.).
Meer massa (zoals van de E61) opwarmen kost meer stroom, maar die houdt het vervolgens ook beter vast. Of het warmteverlies ook groter is , is voor mij geen uitgemaakte zaak.

Een SB is uitstekend voor espresso. Maar zodra je regelmatig melk wil opschuimen sta je de hele tijd minutenlang te wachten totdat de machine is afgekoeld of juist opgewarmd. Dat werkt echt minder fijn en niet bevorderlijk voor je cappu.
Verder moet je niet denken dat magnetron-melk ook maar in de buurt komt van goed opgeschuimde microfoam. Afgezien van de veel grovere structuur zal die magnetron melk ook snel heter zijn geworden dan 75C, en daarmee van smaak zijn veranderd.

Een lichte thermoblock machine (Quickmill, b.v.) werkt voor jou dan waarschijnlijk fijner. Maar de temperatuurstabiliteit is vaak minder dan van boilermachines.

Dus uiteindelijk: ga eens ietsje minder ver met het vliegtuig op vakantie en ga wel voor kwaliteit van je koffie gebeuren. Dat werkt veel beter voor jou èn het milieu.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: Nieuwe machine: advies gevraagd

29
Wat ik me altijd afvraag: waarom wordt een thermoblock gezien als de mindere van een HX? In principe doen ze allebei precies hetzelfde. Koud water wordt door een warm medium geleid, en 'on the fly' opgewarmd tot zettemperatuur. Dat zou toch bij allebei de systemen stabiel moeten kunnen?
Bezzera BZ07 PID, Rossi RR45

Re: Nieuwe machine: advies gevraagd

30
Maar een boiler met ruim een liter water op 125C is denk ik wat stabieler van temperatuur dan een stuk aluminium dat opgewarmd wordt, gewoon vanwege de grotere "thermische massa".

Bovendien zou het met een HX ook niet goed gaan als het "on the fly" gebeurt, je laat het water er toch eerst een kort tijdje in zitten?
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder