36
door Spironski
Wacht even, je haalt de termen volgens mij door elkaar.
De doser is dat ding voorop waarin het maalsel valt. Daarmee kan je porties doseren. De hopper is het bonenreservoir bovenop. Die kan je er net zo goed vanaf halen, want bonen dien je in een licht-, en luchtdichte pot te bewaren.
Onder de hopper zit een stelring (de grind regulator) waarmee je de fijnheid van het maalsel afstelt:
"By turning it clockwise, the coffee grind will be coarser and turning it counter-clockwise, the grind will be finer."
Doe dit steeds in kleine stapjes (zit er ook een fijnafstemming op, dat dwarse wieltje?), en fijner alleen als de motor draait! Bedenk je ook dat er steeds wat maalsel in de uitloop van de maalkamer blijft zitten. Als je de fijnheid anders hebt afgesteld krijg je dus eerst nog wat van het oude maalsel.
Wat je verder moet doen is eerst de hoeveelheid maalsel en de tampdruk constant houden. Dan pas kan je de maalfijnheid goed afstellen, anders heb je drie variabelen die allemaal steeds veranderen, en valt er dus niets zinnigs te zeggen.
Als je d'r echt niet uitkomt zou je de maler helemaal leeg moeten malen, dan de stelring zover dicht draaien dat de messen elkaar raken, en vervolgens de stelring b.v. een halve slag open draaien. Dan heb je een begin van waaruit je kan werken.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder