Re: Sterke koffie??

11
Ik kan ook niks met de benaming sterk, het is een vraag die bij workshops vaak terugkomt. Dan laat ik een stroperige ristretto proeven en vraag ik of die als 'sterk' ervaren wordt. Grappig is dat juist zo'n sterk geconcerteerde koffie vaak niet als sterk, maar als zacht en romig wordt ervaren. Daarom: vraag altijd door en probeer te voorkomen dat je begrippen als vast gegeven ervaart. Het gaat er tenslotte niet om wat iets 'is', maar wat je perceptie ervan is.

Re: Sterke koffie??

13
Spironski schreef:Tja, ik blijf ook altijd maar uitleggen dat er in een kop gewone koffie meer cafeïne zit dan in een dubbele espresso... "Doe maar een kop thee!" zeggen ze dan, en drinken er rustig twee van, terwijl ze dan ook al dezelfde hoeveelheid cafeïne binnen krijgen.
Ja joh? Dat wist ik ook niet. Waardoor komt dit? En hoeveel minder dan?
Kees van der Westen tamper - Izzo Alex Duetto - Mazzer Major - Bonavita Gooseneck - Aeropress - V60

Re: Sterke koffie??

14
In gewone filterkoffie e.d. is het water veel langer in contact met het koffiemaalsel dan bij espresso. Er worden bij deze laatste methode wel meer smaakstoffen, vaste stoffen en oliën uit de koffie geperst, maar het korte contact tussen water en maalsel zorgt er voor dat er minder cafeïne wordt geëxtraheerd. Bovendien worden voor espresso meestal Arabicabonen gebruikt, die ongeveer de helft van de cafeïne bevatten van Robustabonen .
In thee, maar ook in chocolade b.v., zit ook cafeïne (theïne), en dat is dus ook opwekkend.

Van e-gezondheid.be:
"Het cafeïnegehalte van de verschillende vormen van koffie (filter, espresso, oploskoffie,…) hangt af van de bereiding. Infusie maakt de cafeïne het meest oplosbaar. Hoe langer de koffie trekt, zoals de zogenaamde Amerikaanse koffies, hoe hoger dus het cafeïnegehalte.

Handmatig gezette filterkoffie (kopje van 60 ml): 60 mg cafeïne.
Automatisch gezette filterkoffie: 57 mg.
Espresso: 34 mg.
Instantkoffie: 26 mg.
Décaféiné: 5 à 10 mg.
Thee (kopje van 80 ml): 16 à 18 mg.
Cacao (200 ml): 10 à 20mg.
Cola (150 ml): 23 à 43 mg.
"

En hier wordt er ook wat over gezegd:
http://www.koffiecentrale.nl/nl/gezondh ... 1710E0B1BF" onclick="window.open(this.href);return false;
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: Sterke koffie??

17
Martijn schreef:
Spironski schreef:"There is no spoon"! ;)
Gisteren ook The Matrix gekeken...?
Uhuh, voor de -tigste keer! (vind het nog altijd de beste van de drie)
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: Sterke koffie??

19
Nog steeds off Topic: Interessant artikel! Geeft inderdaad aan waarom deel 1 zo goed is, en waarom deel 2 en 3 zo door het ijs zakken...
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder