Moccamaster, maalgraad en hoeveelheid koffie

1
Een vraag voor alle drinkers van goede filterkoffie en specifieker, gebruikers van een Moccamaster. Ik ben nu een paar weken in het bezit van een Moccamaster KBT741 en een Baratza Virtuoso molen. Het lukt me echter niet om de juiste maalgraad en juiste hoeveelheid kiezen voor een "smaakvolle" koffie. Wat ik ook lijk te proberen de koffie smaakt al snel bitter of waterig. Het lukt me wel om een redelijke koffie te zetten, maar dan haal ik echt niet de smaken uit mijn koffie die er volgens de beschrijving van de bonen in horen te zitten.

Als koffie gebruik ik de Mocha Limu van Simon Levelt. Op een gegeven moment ben ik gaan twijfelen aan die koffie. Ik heb toen met de cafetière een kop gezet en dat was een perfecte kop. Ik proefde allemaal zoetere smaken die ik niet eerder in een kop koffie ben tegengekomen. Ook was de koffie "vol", zowel qua smaak als uiterlijk. Datzelfde hoop ik nu terug te vinden in mijn filterkoffie :) Verwacht ik nu teveel van mijn Moccamaster?

Wat betreft de hoeveelheid koffie, Technivorm geeft daar geen duidelijkheid. Zo zet ik eigenlijk altijd 6 koppen, driekwart liter. Volgens de YouTube films van Technivorm heb ik dan 45 gram koffiebonen nodig. Echter, volgens de handleiding van de Moccamaster heb ik voor 6 koppen drie scheppen koffie nodig (de lepel is meegeleverd). Dat is 25 à 30 gram en dus véél minder dan 45 gram.

Kan iemand mij hier de juiste tips geven voor een goede koffie (of bevestigen dat ik teveel verwacht van mijn Moccamaster)?
Met vriendelijke groeten, Pieter.

Re: Moccamaster, maalgraad en hoeveelheid koffie

2
Gewoon die 56 gram per liter gebruiken en niet naar technivorm luisteren. Wat ik goed vind werken is het ventiel dichtdoen, wachten tot het filter volgelopen is (2 minuten), een paar keer roeren dat alle koffie goed nat is en dan het ventiel openzetten. De maalfijnheid zo kiezen dat het filter even snel leegloopt als dat de machine heet water in het filter giet.
Is je koffie te zuur?
Is je koffie te bitter?
Is je koffie te intens?
Snap je het allemaal niet meer?
Lees dit

Re: Moccamaster, maalgraad en hoeveelheid koffie

4
Ik gebruik voor mijn Chemex vaak meer dan 30 g koffie voor een halve liter water. Ik varieer tussen de 30 en 35g koffie voor 499g water.
Ik weet het, volgens de experts te sterk! Maar ik heb bij verschillende uitstekende specialty coffee shops vaak filter koffies geprobeerd, maar deze vind ik nooit lekker. Gewoon te slap.

Houdt er ook rekening mee dat een cafetière meer body geeft dan filterkoffie, omdat het papieren filter meer koffie deeltjes achterhoudt.

Als je na het zetten van de koffie vindt dat deze te bitter is, verhoog dan je maalgraad. (groffer dus)

Als je het niet sterk genoeg vindt, gebruik dan meer koffie.

Wat kun je verder allemaal programmeren bij zo'n Mocca Master? Ben wel benieuwd!

Re: Moccamaster, maalgraad en hoeveelheid koffie

5
Allereerst hartelijk dank voor de tips. Met bovenstaande tips en de informatie van de coffee faq, ben ik tot de volgende conclusies gekomen:

1. Koffie gezet met de cafetière smaakt gewoon anders/voller dan filterkoffie.
2. Met de Moccamaster KBT741 kan ik de vollere koffiesmaak van een cafetière benaderen. Het is een kwestie van een goede maalgraad en hoeveelheid koffie en, zoals hierboven aangegeven, de truc om het filterhuis eerst vol(ler) te laten lopen en deze dan pas open te zetten.

Om het verhaal voor het nageslacht compleet te maken, ik maal de Mocha Limu (gehaald bij Simon Levelt) op stand 25 van de Baratza Virtuoso en gebruik 45 gram gemalen koffie voor 6 koppen koffie (3/4 liter). Het filterhuis laat ik eerst vol(ler) lopen, roer deze dan door en zet hem dan open op de halve stand. Soms roer ik daarna nog even om te voorkomen dat er teveel koffie aan de rand van het goudfilter blijft hangen.

Ik denk dat bovenstaande wel makkelijker kan, dus zonder roeren van de koffie en het dicht/open zetten van het filterhuis, maar ik ben nog op zoek naar de balans tussen smaak en gemak.

Welnu, hoe ben ik tot bovenstaande gekomen? Ik ben door de coffee faq te weten gekomen dat als koffie waterig en bitter smaakt,

1. er te weinig koffie gebruikt is en
2. deze te lang in contact gestaan heeft met het water.

Het 1e punt komt makkelijk voor bij de Moccamaster. Bij 6 koppen zie ik dat de koffie bij de rand van het filter veel droger is dan de rest van de koffie. Het advies om het water eerst even in het filterhuis te laten staan, daarna door te roeren en dan het filterhuis pas open te zetten, kan dit verhelpen.

Het 2e punt kan twee oorzaken hebben:

a. het water kan niet snel genoeg weg lopen door de instelling op het filterhuis van de Moccamaster KBT741.
b. het water kan niet snel genoeg door de te fijn gemalen koffie.

Ik had zelf al snel die schakelaar op "vol open" gezet omdat ik de koffie dan minder bitter vond smaken. Wat betreft de maalgraad, hoe grover de koffie, hoe sneller het water doorloopt. Maar als het water te snel doorloopt, zal deze minder smaak uit de boon opnemen. Dus dat was een kwestie van proberen.

Nogmaals bedankt iedereen!
Met vriendelijke groeten, Pieter.

Re: Moccamaster, maalgraad en hoeveelheid koffie

6
paulkoffie schreef: Houdt er ook rekening mee dat een cafetière meer body geeft dan filterkoffie, omdat het papieren filter meer koffie deeltjes achterhoudt.
Maar ik gebruik een goudfilter ;)
paulkoffie schreef: Wat kun je verder allemaal programmeren bij zo'n Mocca Master? Ben wel benieuwd!
Helemaal niets, maar dat vind ik verder prima hoor. Er zijn twee "luxe" onderdelen aan de Moccamaster KBT741:

1. de schuifknop om het filterhuis dicht te zetten, half open te zetten of helemaal open te zetten;
2. een knop bij de voet van de thermoskan die gebruikt wordt om te detecteren wanneer de thermoskan geplaatst is (geen thermoskan betekent ook geen toevoer van water).

Ik heb de Moccamaster tegelijkertijd met de bonenmolen gekocht en ik heb de indruk dat het malen van de koffie meer van invloed is op de smaak dan de kwaliteit van de Moccamaster. Misschien dat ik mijn oude snelfilter apparaat er even naast moet zetten voor een vergelijkend warenonderzoek...
Met vriendelijke groeten, Pieter.

Re: Moccamaster, maalgraad en hoeveelheid koffie

7
Ik heb de Moccamaster tegelijkertijd met de bonenmolen gekocht en ik heb de indruk dat het malen van de koffie meer van invloed is op de smaak dan de kwaliteit van de Moccamaster. Misschien dat ik mijn oude snelfilter apparaat er even naast moet zetten voor een vergelijkend warenonderzoek...
Ja, daar zijn we wel benieuwd naar! Ik denk dat ook bij filter en doordrukpot de kwaliteit van de maler behoorlijk invloed heeft. Misschien minder dan bij espresso, maar toch.

Ik zou toch ook niet de invloed van het filterapparaat bagatelliseren, of je b.v. zet bij 75C of bij 85C maakt denk ik wel degelijk uit. Onderdeel van de test zou dus ook een temperatuur check moeten zijn.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: Moccamaster, maalgraad en hoeveelheid koffie

9
Douwe Egberts presenteert de nieuwe 1 kops koffiezetter. Door het unieke ontwerp zet deze een kopje koffie van dezelfde kwaliteis als zijn grote broer. Zelfs onze specialisten waren onder de indruk van de kwaliteit van dit compacte apparaat.

Nu met gratis D.E mok!
Vermogen: 1000 watt
Afmeting: H30 x B26 x D17 cm
Kleur: Chroom
Inhoud: ca. 300 ml.

Knippen en plakken van de link,
incl. taalfouten. ;)
Gaggia Orione - 1973 - Vibiemme Pistone 2017 in wederopbouw - Ceado E37s
Volg Adriaans koffiekar op fb.com/A3koffie
Op FB staan de openbare gelegenheden waar ik met koffie sta.

Re: Moccamaster, maalgraad en hoeveelheid koffie

10
grappig (topic), ik heb met hetzelfde lopen hannesen met weliswaar de glazenkoffiepotvariant van de Moccomaster. De gemaalde bonen die ik bij Levelt kocht, smaakten na een paar dagen nog lekkerder dan zelf vers malen. Veel geëxperimenteerd.
Filterrandjes omvouwen en inderdaad de koffie juist grover malen en er iets meer indoen. Leuke tip van dat 'weken'. Zal daar nog eens mee gaan experimenteren. Thermoskan voorverwarmen scheelt mogelijk ook nog iets. Overigens ben ik niet zo te spreken over de 'specials' van Levelt. Gekgenoeg kreeg ik laatst een pak mocca-bonen goud van de AH/Perla van iemand en uit krenterigheid heb ik die opgedronken: niet slecht!

Wat een lief klein moccamastertje! Ben benieuwd hoe dat smaakt want ik merk wel dat de gewone moccamaster lekkerder koffie zet bij grotere waterhoeveelheden.