Re: Bezzera Mitica TOP vs Rocket R58

12
misterpieter schreef: ...
Daar spreek ik je regelrecht tegen..:

Een HX is wel stabiel, maar het is veel nauwkeuriger met een boiler met een PID:
langer of korter flushen is gissen op je welke graad je juist zit...
Een boiler met PID systeem zit praktisch altijd tot op de graad, dat jij hebt ingesteld, nauwkeurig!

en dat argument van wachten tot je boiler op temp is:
een paar graden in je boiler laten oplopen, doe je op een paar seconden.
dat flushen/waterdansje bij een HX duurt zeker even lang..
(-mijn boiler gaat van 95 naar 120 op 30 sec, dus..)
Ik zeg ook nergens dat een HX nauwkeuriger is. Wèl schrijf ik: "In zekere zin kan je met een HX juist makkelijker met temperatuur spelen dan met een DB".

En ik schreef al eerder dat een DB met PID erg nauwkeurig is, maar verkijk je ook niet op de nauwkeurigheid van een goed afgestelde HX. Zeker als je ook nog eens de beschikking hebt over een Erics, dan kan ook ik binnen 1 graad nauwkeurig uitkomen (met de kenmerkende" HX-hump").

En opwarmen van de boiler zal redelijk snel zijn, maar wat als je boiler op 96C staat, en je wil terug naar 93C? Dan zal je toch best even moeten wachten totdat die massa 3 graden is afgekoeld.
Dat gaat met HX dan wellicht minder nauwkeurig, maar wel sneller.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: Bezzera Mitica TOP vs Rocket R58

13
Spironski schreef:maar wat als je boiler op 96C staat, en je wil terig naar 93C? Dan zal je toch best even moeten wachten totdat die massa 3 graden is afgekoeld.
klopt, maar waarom zou je (dikwijls) moeten afkoelen?
En waarom zou je naar 93 graden willen gaan?
Ik snap dat je zoekt naar de ideale temp voor te zetten,
maar dit doe je dan best vanaf 94 graden, en zoeken naar boven..
Decent De1PRO, (modded) La pavoni Europiccola (post mil), DF64 (Lab Sweet burrs)

Re: Bezzera Mitica TOP vs Rocket R58

14
Dat is maar net wie je spreekt. Jij hanteert Amerikaanse temperaturen, met hun lichtgebrande boontjes. Ik meen dat ze in Italië zelfs een ondertemperatuur van 88C aanhouden (met hun zwaarder gebrande boontjes).

Maar voordat we hier off topic gaan: de beide machines die TS noemt zijn gewoon erg goed, en kunnen beide erg goede espresso produceren!
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: Bezzera Mitica TOP vs Rocket R58

16
Dus als ik het allemaal goed begrijp kan ik met de 2 machines zeker geen miskoop doen naar mogelijkheden en kwaliteit toe. Maar ik heb ondertussen ook begrepen dat een DB met PID zeker een toegevoegde waarde is als je écht alle variabelen zo goed mogelijk wil beheersen.
Maw mijn keuze is gemaakt we gaan voor de Rocket R58 :)

Alvast dank voor jullie gewaardeerde feedback :)

Re: Bezzera Mitica TOP vs Rocket R58

17
Nee, die machine is uitstekend, daar hoef je je geen zorgen om te maken! Je volgende upgrade zal waarschijnlijk de maler zijn ;) .

...of een thuisbrander, want je weet het hè: vers gebrande bonen zijn het allerbelangrijkst.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: Bezzera Mitica TOP vs Rocket R58

18
;) Wel inderdaad, ik ben van plan een nieuwe maler mee aan te schaffen ben aan het uitkijken naar de Compak K8 of K10 fresh ... conische of platte maalschijven dus .... alweer iets om over na te denken. Dan Macap zelf is nog zeker meer dan goed (gekocht in de tijd dat ik niet wist dat diameter en motorvermogen zeer belangrijk zijn) maar dan is het eenvoudig switchen tussen 2 koffiesoorten ;)

Zelf branden ben ik nog niet aan toe maar het het lijkt mij enorm boeiend ... enig idee waar je thuisbrandertjes kan kopen?

Re: Bezzera Mitica TOP vs Rocket R58

19
Dat wordt dan een heel mooie set up! Tussen platte schijven of conisch: houd je van chocolade of van fruit (in je koffie)?

Je hoeft niet per sé zelf te branden hoor (hoewel ik het wel heel leuk en leerzaam vind), als je maar wel boontjes gebruikt die hoogstens 2 weken oud zijn.
Branders zou je HIER kunnen bestellen.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder