Hallo,
Ik heb nu een paar weken een Quicmill 820 en een Briel Java koffiemolen.
De Quicmill bevalt prima maar de Briel iets minder. De molen werkt goed maar het maalsel is iets te grof voor een goede espresso (het enige dat ik drink). De doorloop tijd is maar iets van 15 seconden.
Nu heb ik op mp een Fiorenzato doge 63 gezien en die wil ik ook aanschaffen.
Het apparaat kan wel een grote schoonmaakbeurt gebruiken.
Ik vraag me alleen af of het apparaat doserless is te gebruiken of omgebouwd kan worden naar doserless.
Dit omdat ik de enige koffiegebruiker ben en dagelijks 2 a 3 kopje espresso drink. Dan lijkt een grote doser me overbodig.
Graag tips.
Re: Fiorenzato doge 63
2Zo dus;
Gaggia Orione - 1973 - Vibiemme Pistone 2017 in wederopbouw - Ceado E37s
Volg Adriaans koffiekar op fb.com/A3koffie
Op FB staan de openbare gelegenheden waar ik met koffie sta.
Volg Adriaans koffiekar op fb.com/A3koffie
Op FB staan de openbare gelegenheden waar ik met koffie sta.
Re: Fiorenzato doge 63
3Kijk dat ziet er al een stuk beter en compacter uit
Ook die ingekorte hopper is een goed idee.
Heb je een paar meer foto's van hoe je het precies gemaakt hebt?
gr. Hans
Ook die ingekorte hopper is een goed idee.
Heb je een paar meer foto's van hoe je het precies gemaakt hebt?
gr. Hans
Re: Fiorenzato doge 63
4Zie bij de buren; http://www.thuisbarista.nl/forum/viewto ... ilit=+ikea
Gaggia Orione - 1973 - Vibiemme Pistone 2017 in wederopbouw - Ceado E37s
Volg Adriaans koffiekar op fb.com/A3koffie
Op FB staan de openbare gelegenheden waar ik met koffie sta.
Volg Adriaans koffiekar op fb.com/A3koffie
Op FB staan de openbare gelegenheden waar ik met koffie sta.
Re: Fiorenzato doge 63
5Vanavond heb ik de maler opgehaald. Wat was dat een smerig ding. Zat nog koffie in van erg lang geleden,
Ik heb de hele maler uit elkaar gehad en alles goed schoon gemaakt.
Ziet er weer uit als nieuw.
Het is wel een flinke maler maar het kan nog net (vrouw is een weekendje weg ) Ik ga de hopper nog verkleinen.
Meteen heb ik een vraagje. Je kan de fijnheid instellen maar ik vind nergens een pijltje of zo wat de stand aangeeft. Iemand ervaring met deze molen. Mijn laatste restje koffiebonen heb ik even geprobeerd. Wat meteen opvalt is dat de maler lekker stil is. Morgen ga ik wat meer testen.
Ik laat de doser voorlopig even zitten om te zien hoe dat bevalt. Ombouwen kan altijd nog.
Ik heb de hele maler uit elkaar gehad en alles goed schoon gemaakt.
Ziet er weer uit als nieuw.
Het is wel een flinke maler maar het kan nog net (vrouw is een weekendje weg ) Ik ga de hopper nog verkleinen.
Meteen heb ik een vraagje. Je kan de fijnheid instellen maar ik vind nergens een pijltje of zo wat de stand aangeeft. Iemand ervaring met deze molen. Mijn laatste restje koffiebonen heb ik even geprobeerd. Wat meteen opvalt is dat de maler lekker stil is. Morgen ga ik wat meer testen.
Ik laat de doser voorlopig even zitten om te zien hoe dat bevalt. Ombouwen kan altijd nog.
Re: Fiorenzato doge 63
7Ziet er goed uit. En eindelijk eens iemand die de verhouding tussen maler en espresso apparaat goed heeft!
Wat betreft de stand van de maler: Zoek eerst het nulpunt op, de stand dat de maalschijven elkaar net raken, dat is je "nul". Dan ga je iets grover (een kwart slag??), en van daaruit ga je finetunen. Misschien heb je het al gelezen hier, maar elke boon en elke dag heeft z'n eigen instelling. Je zal elke keer de optimale maalstand opnieuw moeten vinden voor de optimale espresso. Er zijn dagen bij dat je nauwelijks hoeft in te grijpen en er zullen dagen zijn dat je blijft bijstellen.
Wat betreft de stand van de maler: Zoek eerst het nulpunt op, de stand dat de maalschijven elkaar net raken, dat is je "nul". Dan ga je iets grover (een kwart slag??), en van daaruit ga je finetunen. Misschien heb je het al gelezen hier, maar elke boon en elke dag heeft z'n eigen instelling. Je zal elke keer de optimale maalstand opnieuw moeten vinden voor de optimale espresso. Er zijn dagen bij dat je nauwelijks hoeft in te grijpen en er zullen dagen zijn dat je blijft bijstellen.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder
Re: Fiorenzato doge 63
8Heel mooie set.In staat tot zeer goede espresso.Alles hangt nu af van je bonen.Wat Spironski al zei.
Re: Fiorenzato doge 63
9Zo, vanmorgen verse bonen gekocht en begonnen met de fijnste stand.
Die kon mijn quickmill niet aan. Iets grover gezet en genoten van mijn eerste bakje goeie espresso.
Wat een wereld van verschil zeg!
Dacht dat het wel mee zou vallen met een goede maler maar het is echt waar.
Ik laat de hopper er voorlopig af. Dan ziet het er een stuk beter uit.
Ik weeg nu de benodigde hoeveelheid bonen af, bv 14 gram plus 1 gram extra. Die gaan rechtstreeks in de molen. Even het afweegbakje erop en malen maar
Dan de doser leeg maken door meerdere malen te klikken en ik krijg mooi weer bijna 15 gram in mijn zeefje. Ben er erg happy mee.
Die kon mijn quickmill niet aan. Iets grover gezet en genoten van mijn eerste bakje goeie espresso.
Wat een wereld van verschil zeg!
Dacht dat het wel mee zou vallen met een goede maler maar het is echt waar.
Ik laat de hopper er voorlopig af. Dan ziet het er een stuk beter uit.
Ik weeg nu de benodigde hoeveelheid bonen af, bv 14 gram plus 1 gram extra. Die gaan rechtstreeks in de molen. Even het afweegbakje erop en malen maar
Dan de doser leeg maken door meerdere malen te klikken en ik krijg mooi weer bijna 15 gram in mijn zeefje. Ben er erg happy mee.
Re: Fiorenzato doge 63
10Je bedoelt dat een goede maler zoveel uitmaakt, of toch het gebruik van verse boontjes? Nou ja, ze zijn beide allerbelangrijkst.Dacht dat het wel mee zou vallen met een goede maler maar het is echt waar.
Ik gebruik mijn maler ook zonder hopper. De hals is groot genoeg voor bijna 3 porties, maar voor het gebruiksgemak heb ik er een jamtrechter (kookwinkel, even de halsdoornede meten) op gezet. De doser veeg ik 's ochtends steeds schoon met een kwastje, daarna gewoon "flipperen" tijdens het malen. Voordeel is dat de doser het maalsel ontklontert, Crema wil b.v. niet meer zonder.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder