En ze blazen me toch een beetje hoog van de toren, Pfoe !
Hoe maken we de meest verrukkelijke koffie die er is?
Door de beste Arabica bonen te kiezen en elke stap in het proces met liefde en toewijding te doen. We sourcen de bonen, roosteren de bonen en cuppen ze totdat de ultieme Phiha smaak bereikt is.
Sourcen
De koffiebonen zoals iedereen ze in de volksmond noemt zijn eigenlijk de zaden van de bessen die aan de koffieplant groeien. Er zijn twee soorten bonen: Arabica en Robusta bonen. Binnen de verschillende Arabica’s kiezen we degene die het best bij elkaar passen. Heel af en toe zit er tussen die bonen ook eentje die anders is dan al die anderen. Deze boon heet een Caracolboon. Normale koffiebonen, ook wel de platte bonen genoemd, liggen met hun platte zijde tegenover elkaar in 1 koffiebes. Een Caracol ligt in zijn eentje in de koffiebes. Het heeft geen platte zijde maar is bijna rond. Omdat deze caracol geen concurrentie heeft in de bes hoeft het niet te vechten om voeding en is het dus veel geconcentreerder van smaak. Niet gek dus dat Caracollen erg gewild zijn. Een koffie oogst levert slechts circa 5 % Caracollen op.
Samen met een zorgvuldige keuze van de beste Arabica bonen zijn het oa. deze Caracollen die Phiha Caffè haar unieke smaak geeft en de smaakpapillen doen tintelen.
Groene bonen
Goede koffie begint met de beste bonen of liever gezegd koffiebessen. Nadat de bessen met de hand geplukt zijn moet er een tweetal dingen gebeuren. Het schild en het vruchtvlees van de boon worden verwijderd. Dit kan op verschillende manieren gebeuren. De meest natuurlijke wijze is het drogen van de zaden in de buitenlucht. Zo blijven de karakteristieken van de boon het beste bewaard. Nadat de boon gedroogd is, is deze klaar om getransporteerd en bewaard te worden. Dit is een lang en zorgvuldig proces. Wanneer de groene bonen gearriveerd zijn bij onze ambachtelijke roosterij hebben ze dus al heel wat stappen moeten doorlopen en dan nog zijn we niet klaar…….
Roosteren
Koffie roosteren is zowel wetenschap als kunst. Tijdens het branden – ook roosteren genoemd zorgt een bepaald warmteproces tot een structuurverandering van de boon en komen de essentiële oliën vrij. Met de juiste techniek zorgt de meesterbrander er voor dat de koffie bijvoorbeeld een heldere, gematigde, krachtige of juist fruitige branding krijgt. Zo kan aan de koffie een bittere, zoetige, pittige of fijne smaak meegegeven worden. Daarbij dient de brander ook te letten op de karakteristieken van de boon. Zo leent de ene boon zich voor een heldere cup met een zachte smaak en een andere boon juist voor een korte heftige branding. Alles bij elkaar dus een delicaat proces want al heb je nog zulke mooie bonen, ze moeten ook zorgvuldig geroosterd worden.
Cupping
Cuppen (proeven) is een belangrijk onderdeel om tot de perfecte smaakbalans te komen.
Elke roostering wordt door middel van cuppen geanalyseerd en vervolgens vergeleken met eerder geroosterde batches.
Wanneer je zoals wij streven naar het beste dan moet je er immers ook wat voor doen. Daarom cuppen wij net zo lang door totdat de perfecte kop bereikt is in smaak, geur, body en aroma.
Verpakking
Niet alleen onze bonen zijn zorgvuldig geselecteerd maar ook de keuze voor onze verpakking. Phiha Caffè maakt gebruik van een trilaminaatverpakking (drielaags verpakking) zodat de koffie bewaard kan worden zonder smaakverlies. De valve(ventiel) zorgt ervoor dat de natuurlijke carbon dioxide die na het roosteren in de bonen zit, kan ontsnappen zonder dat zuurstof van buitenaf binnen kan komen. Zo blijven de bonen heerlijk vers voor gebruik. Nadat de bonen afgekoeld zijn tot een bepaalde temperatuur worden ze in de verpakking gedaan en direct daarna zijn ze leverbaar aan onze klanten.
Phiha Caffè,
Drink it Forward
Bron;
http://www.phihacaffe.com/?page_id=26
Gerelateerde pagina's, deze moet je eigenlijk lezen
http://www.beans2b.nl/blog/koffie-wiki/ ... koffiebes/
http://www.fitinicafe.com/coffee-cafe.html
http://www.coffeereview.com/reference.cfm?ID=82 = Peaberry (Caracol)
http://www.coffeereview.com/reference.cfm?ID=83 = Maragogipe (Elephant Beans)
http://www.coffeereview.com/reference.cfm?ID=84 = Aged Coffee
http://www.ccmcoffee.com/
http://academic.uprm.edu/mmonroig/HTMLo ... uimica.pdf
http://www.zecuppa.com/coffeeterms-bean-defects.htm
http://www.espressocoffeeguide.com/all- ... fee-beans/
http://drinks.seriouseats.com/2011/01/w ... beans.html
Gewoon leuk om te lezen en info op te doen;
http://www.ccmcoffee.com/faq.html
http://www.zecuppa.com
http://www.volcanicacoffee.com/peaberry ... coffee.htm
http://www.cafebar.co.uk/coffee_school/ ... ssary.aspx
http://www.coind.it/en/blog-coind-group ... ation.html
http://www.espressocoffeeguide.com/coff ... ossary-c1/
http://flightcoffee.co.nz/pages/glossary
http://www.mayorgacoffee.com/products/o ... /glossary/
http://rnrgourmetcoffee.com/index.php?r ... ation_id=8