Re: Super- of volautomaat voor lekkere cappucino

21
Spironski schreef:Voor de betekenis van de termen voor apparaten verwijs ik graag even naar de beginnerspagina. Daar staat kort beschreven wat semi-, vol-, en superautomaten zijn. Anders wordt het wat verwarrend.
Behalve dat volautomaten en superautomaten nog wel eens als synoniem worden gebruikt, zie ook de naam van het board volautomaten. ;)

Een volautomaat (naar forumindeling) is dan dus een superautomaat, oftewel een apparaat dat maalt, "tampt" en de koffie zet.
Een volautomaat die ook tegelijkertijd melk opschuimt, wordt doorgaans een one-touch genoemd, maar is dus een subgroep binnen de volautomaten.
Laatst gewijzigd door R&B op zo 09 dec 2012, 18:41, 1 keer totaal gewijzigd.
Behmor 1600+, Baratza Sette 270W, La San Marco SM95A, Faema MC90, La Pavoni Europiccola, mini Gaggia, Bezzera Magica, Bosch B30

Re: Super- of volautomaat voor lekkere cappucino

23
ik lees lovende reviews over de delonghi 22.110 , weinig reparatieverhalen, die ik vaak ook niet zo vertrouw (doet een concurent :roll: )
wat bonen betreft; je ziet nu ook machines op de markt met kleine vacuum verpakte zakjes verse koffiebonen. Het lekkerst is zó uit de oven in de maler in je koffie, dát heb ik geproefd, vele malen in diverse steden in Europa , waar koffiezaken zijn mét eigen branderij. Aangezien niemand van ons een eigen branderijtje in huis heeft, zullen we het moeten hebben van zo vers mogelijke goede bonen, die in kleine porties vacuum verpakt zijn, want na één dag is een vers gebrande boon al niet vers meer en dát proef je, tenminste ik wel.
Wil je een wijze raad..........koop een vol-automaat!

Re: Super- of volautomaat voor lekkere cappucino

24
Ehmmm,... sommigen van ons hebben wel degelijk branders thuis? En inderdaad kan dat èrg lekker en in elk geval vers zijn.

Nu houden de meeste thuisbranders aan dat de boontjes pas na enkele dagen lekker zijn, de eerste twee dagen is er in elk geval niet veel aan. Daarna blijven ze zeker 2-3 weken goed hoor, dan ontwikkelen ze juist hun smaak.

Voor gemalen koffie geldt dat het na een uurtje toch al minder is.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: Super- of volautomaat voor lekkere cappucino

25
jan kees schreef: wat bonen betreft; je ziet nu ook machines op de markt met kleine vacuum verpakte zakjes verse koffiebonen. Het lekkerst is zó uit de oven in de maler in je koffie, dát heb ik geproefd, vele malen in diverse steden in Europa , waar koffiezaken zijn mét eigen branderij. Aangezien niemand van ons een eigen branderijtje in huis heeft, zullen we het moeten hebben van zo vers mogelijke goede bonen, die in kleine porties vacuum verpakt zijn, want na één dag is een vers gebrande boon al niet vers meer en dát proef je, tenminste ik wel.
Misschien moet je wbt. koffiebonen toch nog even de handleiding voor beginners lezen. Je stellingen stroken nl. niet geheel met de algemene consensus in 'de specialtykoffiewereld'. Vacuum verpakken doen de meeste (goede) branders niet. Bovendien zijn bonen niet direct na het branden het lekkerst, maar meestal pas enkele dagen na het branden. Dat soort kennis zal je helpen als je bonen koopt, dan weet je beter waar je op moet letten.
Maar wel mooi dat het duidelijk is dat bonen vers moeten zijn.

Re: Super- of volautomaat voor lekkere cappucino

26
Ik kan je de Nivona 855 van harte aanraden. Heb hem nu 3 maanden intensief in gebruik en zeer tevreden. Wel even zoeken en proeven naar de lekkerste koffie (smaken verschillen nu eenmaal).
Gebruiksgemak zeer goed, eenvoudig schoon te houden en heerlijke koffie. Let op puristen, ik zeg "heerlijke koffie", niet "de allerallerlekkerste koffie net zo lekker als een barista kan maken". Ik rijd ook een automaat overigens, wat ik vele malen fijner vind rijden dan een handbak. De echte autoliefhebber rijdt een snoeihard onderstel met handbak, maar ik vind automaten (in vrijwel alle gebruiksproducten) nu eenmaal veel comfortabeler. Ieder zijn ding.

Re: Super- of volautomaat voor lekkere cappucino

27
Uutelst schreef:Na het voor de derde keer moeten opsturen van mijn latissima premium kreeg ik genoeg van de über beleefde helpdesk van Nespresso.
Wel ieder jaar voor meer dan €800 aan duurbetaalde cupjes (waar maar 4 gram koffie in blijkt te zitten) willen verkopen, maar onder coulance een slecht functionerend apparaat omruilen ho maar....

Vanavond een nivona aromatica 855 gezien die me qua bediening en mogelijkheden wel wat leek.
Helaas heb ik geen espresso/barista ervaring en wil ik mijn vrouw niet opzadelen met moeilijke machines dus zoeken wij een goede machine die goed reinigbaar is, lekkere capuccino zet en ook nog een beetje leuk oogt.

Ik ben zelf 50, werkzaam als verkoper en start de ochtend altijd met een heerlijk bakje cappucino samen met mjn lief onder de wol als de kids nog op toeren moeten komen.

Graag jullie reactie of advies (beide mag ook ;-) )
:shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

Geen wonder dat ze die George clooney willen betalen voor die reclames.
800e!! :lol:

800 euro aan bekskes met oude koffie met een matige smaak per jaar??????? :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

Re: Super- of volautomaat voor lekkere cappucino

28
Spironski schreef:
Wat je zegt, zelf keutelen als barista kan leuk zijn, maar kost veel tijd en werk
Toch vraag ik me af wat het verschil in tijd is. Een semi moet meestal langer opwarmen, maar afgezien daarvan? Als mijn machine warm is heb ik in een paar minuten 2 cappuccino's hoor, inclusief reinigen van de machine.
Dat kan veel sneller.Ik maak twee cappu's in een minuut met mijn hendelmachine.zonder probleem.

Re: Super- of volautomaat voor lekkere cappucino

29
CarpSafari schreef:Gemiddeld genomen zijn volautomaten bezitters ook niet van plan veel tijd in koffie te steken en als de Consumentenbond zegt merk X, dan is het toch zeker goed!?
Ik verwijs ze dan maar liever door naar de KoffieDiscounter, daar kunnen ze naar hartelust kijken naar totaal onzinnige filmpjes, zonder ook maar 1 feit over koffie te leren, toch knap dat die gasten, niet gehinderd door kennis, zoveel van die crap weten te verkopen.

Deze en gene gooit ons nog de goede 'reviews' voor de voeten, alsof die prietpraat wel serieuze raakvlakken heeft.
Worden de verse bonen in het verhaal opgenomen, dan loopt het helemaal mis en worden we van koffieterreur beschuldigd.

Tja, Lungo bevestigd dat al min of meer, hij heeft ook geen zin iets over koffie te leren.
Weet je wij proberen het over koffie te hebben, jullie hebben het alleen maar over een automaat!
Smaak is niet van toepassing denk ik vaak.

Theoretisch zou er met een volautomaat wel iets drinkbaars mogelijk moeten zijn, maar gezien de reacties op tips valt in deze rubriek geen eer te behalen en dat ligt m.i toch echt aan de onwil zelf ook maar iets te willen opsteken.

Ik vind het topfilmpjes.Vooral als de koffiespecialist in beeld komt die kijkt hoe mooi het schuim opkomt.Puur amusement. :mrgreen:

Re: Super- of volautomaat voor lekkere cappucino

30
Montalbano schreef:Ik kan je de Nivona 855 van harte aanraden. Heb hem nu 3 maanden intensief in gebruik en zeer tevreden. Wel even zoeken en proeven naar de lekkerste koffie (smaken verschillen nu eenmaal).
Gebruiksgemak zeer goed, eenvoudig schoon te houden en heerlijke koffie. Let op puristen, ik zeg "heerlijke koffie", niet "de allerallerlekkerste koffie net zo lekker als een barista kan maken". Ik rijd ook een automaat overigens, wat ik vele malen fijner vind rijden dan een handbak. De echte autoliefhebber rijdt een snoeihard onderstel met handbak, maar ik vind automaten (in vrijwel alle gebruiksproducten) nu eenmaal veel comfortabeler. Ieder zijn ding.
Ik vind automaten ook fijn in een auto.Maar gelijk een stuk duurder.Niks zo lekker als nooit meer te hoeven schakelen.