Re: Espresso upgrade-deel2
32Nog even een update op mijn koffieavontuur: de maler is binnen! Mijn setup is nu dus een opgeknapte en schone Isomac Millennium en een Quamar M80E maler.
De Millennium had gewoon wat TLC nodig en een beurtje. Zaken die ik heb aangepakt zijn: schoonmaken buitenkant, binnenkant, backflushen, ontkalken, alle siliconen slangen vervangen, nieuwe waterbak, nieuwe douchzeef en rubber, 3 nieuwe lampjes. Apparaat werkt weer perfect en kan weer een tijd mee...
De Quamar M80E doet nu ook dienst. Zaterdag bij Joep (CasaBarista) in Den Haag opgehaald. Erg leuk, gezellig en relaxed. Malertje spint prima en is makkelijk in te stellen. De knopjes (tiptoetsjes) zijn niet de meest handige in de markt maar werkbaar. Het (zeer) lichtjes van je vinger op een knopje leggen werkt soms wel, soms niet. Wat feedback in de knoppen zou lekker zijn: 'gewoon een drukknop gevoel erin'.
De koffie dan maar: Illy blikvoer die ik nog over had van mijn Jura S9 tijd. Kan ik mooi op testen.
Eerste maling (doppio's) te enthousiast op fijn laten malen. Zo fijn dat er geen koffie uit kwam.
Die shot moest toch weg... Daarna iets grover gemalen; qua tijd zat ik aardig in de buurt. Wel wat teveel koffie; de puck was nat en de koffie te sterk. Wist ik ook want ik had een 18 gram gemalen. Klein nipje bevestigde dit. Shots 3, 4 en 5 gebruikt om de hoeveelheid/tijd (maler/doorlooptijd)/maling af te stellen en ik moet zeggen; dit gaat erop lijken! Mooie crema, lekker smaak. Straks maar de timer erbij halen. Nu tel ik nog in mijn hoofd en kijk vooral naar de koffie... Dus nu finetunen...
Thanks allen voor alle advies! Proost!
De setup
De Millennium had gewoon wat TLC nodig en een beurtje. Zaken die ik heb aangepakt zijn: schoonmaken buitenkant, binnenkant, backflushen, ontkalken, alle siliconen slangen vervangen, nieuwe waterbak, nieuwe douchzeef en rubber, 3 nieuwe lampjes. Apparaat werkt weer perfect en kan weer een tijd mee...
De Quamar M80E doet nu ook dienst. Zaterdag bij Joep (CasaBarista) in Den Haag opgehaald. Erg leuk, gezellig en relaxed. Malertje spint prima en is makkelijk in te stellen. De knopjes (tiptoetsjes) zijn niet de meest handige in de markt maar werkbaar. Het (zeer) lichtjes van je vinger op een knopje leggen werkt soms wel, soms niet. Wat feedback in de knoppen zou lekker zijn: 'gewoon een drukknop gevoel erin'.
De koffie dan maar: Illy blikvoer die ik nog over had van mijn Jura S9 tijd. Kan ik mooi op testen.
Eerste maling (doppio's) te enthousiast op fijn laten malen. Zo fijn dat er geen koffie uit kwam.
Die shot moest toch weg... Daarna iets grover gemalen; qua tijd zat ik aardig in de buurt. Wel wat teveel koffie; de puck was nat en de koffie te sterk. Wist ik ook want ik had een 18 gram gemalen. Klein nipje bevestigde dit. Shots 3, 4 en 5 gebruikt om de hoeveelheid/tijd (maler/doorlooptijd)/maling af te stellen en ik moet zeggen; dit gaat erop lijken! Mooie crema, lekker smaak. Straks maar de timer erbij halen. Nu tel ik nog in mijn hoofd en kijk vooral naar de koffie... Dus nu finetunen...
Thanks allen voor alle advies! Proost!
De setup
Isomac Millennium, Quamar M80e
Re: Espresso upgrade-deel2
33Ziet er mooi uit. Toch prettig als je handig bent, scheelt wat euro's.
Veel plezier ermee.
Veel plezier ermee.
Carpe diem, bitx!
Re: Espresso upgrade-deel2
34Thanks!
Nu naar een paar weken de oude bonen te hebben 'getest' merk ik hoe belangrijk verse bonen en de maler zijn. Oude bonen smaken echt naar nix zeg... jemig... Ik denk dat ik ze maar apart (per 250 gram) invries of zo. Alleen doordeweeks drink ik minder dus ik moet even uitvinden hoelang het duurt voordat de bonen in de hopper achteruit gaan.
Opwarmen van de HX duurt ook gewoon langer dan eerst gedacht. Ik zat nog in m'n 'Jura-stand' met warme koffie (in hete kopjes). Na een half uurtje of zo is de Millennium goed op temperatuur en is de koffie lekker heet, ofwel goed en de smaak is top!
M80E bevalt goed. Klontert wel ietsjes maar is zeer licht van structuur en dit tamper ik dus gewoon weg. Qua maalgraad superfijn kan ik alles door het portafilter laten lopen als ik wil en/of de boel laten verstoppen. Handig voor als ik mijn blindfilter kwijt ben... De Quamar morst niet, neemt de bonen wel sterk vanuit de linkerkant en heeft best wat koffie tussen de stenen zitten. Ik hoorde dat de Major 0 retentie heeft, ik zou dan ook best wel eens willen zien hoe dat zit en hoe deze geconstrueerd is.
Resumerend mijn 'lessons-learned' van een beginnend barista;
- 0-spijt van mijn overstap van een moderne, gemakkelijke Jura S9 naar een maler met portafilter espressoapparaat. Smaak is 100x beter (ik dacht dat ik lekkere koffie met de Jura had)... Maar zo niet dan ligt dit puur aan je zelf als dit niet zo is...
- Maler is super- superbelangrijk. Leg hier de nadruk op.
- Espressoapparaat minder, echter, hou bij de aanschaf dus rekening met je 'koffie-drinkgedrag'. Alles meer dan incidenteel koffie producten met melk erin zou je naar minimaal een HX moeten duwen qua keus.
- Doe je ouwe koffiezetter niet weg als dat kan, deze is nl. prima voor feestjes of groot bezoek (die gewoon koffie willen).
- Tweedehands is gewoon prima. De techniek is simpel en is als je handig bent best te doen. Lees veel! Anders laat je de apparaten gewoon servicen/schoonmaken bij de aanbevolen adressen. 10 jaar oude machines doen het prima mits goed onderhouden. Onderdelen is vaak geen probleem. De koffiewereld is gelukkig niet zo hectisch als de IT wereld waar alles na 1 dag al weer oud is...
My 2 cents...
Nu naar een paar weken de oude bonen te hebben 'getest' merk ik hoe belangrijk verse bonen en de maler zijn. Oude bonen smaken echt naar nix zeg... jemig... Ik denk dat ik ze maar apart (per 250 gram) invries of zo. Alleen doordeweeks drink ik minder dus ik moet even uitvinden hoelang het duurt voordat de bonen in de hopper achteruit gaan.
Opwarmen van de HX duurt ook gewoon langer dan eerst gedacht. Ik zat nog in m'n 'Jura-stand' met warme koffie (in hete kopjes). Na een half uurtje of zo is de Millennium goed op temperatuur en is de koffie lekker heet, ofwel goed en de smaak is top!
M80E bevalt goed. Klontert wel ietsjes maar is zeer licht van structuur en dit tamper ik dus gewoon weg. Qua maalgraad superfijn kan ik alles door het portafilter laten lopen als ik wil en/of de boel laten verstoppen. Handig voor als ik mijn blindfilter kwijt ben... De Quamar morst niet, neemt de bonen wel sterk vanuit de linkerkant en heeft best wat koffie tussen de stenen zitten. Ik hoorde dat de Major 0 retentie heeft, ik zou dan ook best wel eens willen zien hoe dat zit en hoe deze geconstrueerd is.
Resumerend mijn 'lessons-learned' van een beginnend barista;
- 0-spijt van mijn overstap van een moderne, gemakkelijke Jura S9 naar een maler met portafilter espressoapparaat. Smaak is 100x beter (ik dacht dat ik lekkere koffie met de Jura had)... Maar zo niet dan ligt dit puur aan je zelf als dit niet zo is...
- Maler is super- superbelangrijk. Leg hier de nadruk op.
- Espressoapparaat minder, echter, hou bij de aanschaf dus rekening met je 'koffie-drinkgedrag'. Alles meer dan incidenteel koffie producten met melk erin zou je naar minimaal een HX moeten duwen qua keus.
- Doe je ouwe koffiezetter niet weg als dat kan, deze is nl. prima voor feestjes of groot bezoek (die gewoon koffie willen).
- Tweedehands is gewoon prima. De techniek is simpel en is als je handig bent best te doen. Lees veel! Anders laat je de apparaten gewoon servicen/schoonmaken bij de aanbevolen adressen. 10 jaar oude machines doen het prima mits goed onderhouden. Onderdelen is vaak geen probleem. De koffiewereld is gelukkig niet zo hectisch als de IT wereld waar alles na 1 dag al weer oud is...
My 2 cents...
Isomac Millennium, Quamar M80e
Re: Espresso upgrade-deel2
35Aangezien de maler primair ontworpen is voor cafegebruik begrijp ik de keuze van Quamar wel. Die aanraakknopjes worden niet vies, laten geen koffie en ander vuil bij de electronica en verslijten ook minder snel dan de de tiptoetsjes betrouwbaarder zijn en minder vies worden dan de standaard hygienische drukknopjes waar ook amper gevoel in zit.Greggy schreef: De knopjes (tiptoetsjes) zijn niet de meest handige in de markt maar werkbaar. Het (zeer) lichtjes van je vinger op een knopje leggen werkt soms wel, soms niet. Wat feedback in de knoppen zou lekker zijn: 'gewoon een drukknop gevoel erin'.
Is je koffie te zuur?
Is je koffie te bitter?
Is je koffie te intens?
Snap je het allemaal niet meer?
Lees dit
Is je koffie te bitter?
Is je koffie te intens?
Snap je het allemaal niet meer?
Lees dit
Re: Espresso upgrade-deel2
36Ik heb op diverse apparaten toch meer versleten folietoetsen defect gezien dan normale afgedichte knoppen, de folieknoppen zijn bedoeld om er met minimale druk mee te werken, als je deze in een snelle omgeving ( Horeca ) inzet hebben ze nogal de neiging om door te slijten wat als oplossing heeft vervanging van het hele paneel(tje) te vervangen.
Gaggia Orione - 1973 - Vibiemme Pistone 2017 in wederopbouw - Ceado E37s
Volg Adriaans koffiekar op fb.com/A3koffie
Op FB staan de openbare gelegenheden waar ik met koffie sta.
Volg Adriaans koffiekar op fb.com/A3koffie
Op FB staan de openbare gelegenheden waar ik met koffie sta.
Re: Espresso upgrade-deel2
37Ik heb 5 jaar gereden in een Ford Mondeo Ghia.Duurste uitvoering. Alles verwarmd en elektrisch met ......folieknoppen voor de ramen.Je zou verwachten dat de ramen dan open maar ook dicht kunnen.Krengen!!
Ooit van Dusseldorf airport in de vrieskou s'nachts met open bijrijder raam naar huis gereden. Het is zooi.
Ooit van Dusseldorf airport in de vrieskou s'nachts met open bijrijder raam naar huis gereden. Het is zooi.
Re: Espresso upgrade-deel2
38Ja, folieknop, dat woord zocht ik. En die gaan altijd stuk. Ik meende uit de tekst van Greggy op te maken dat de Quamar van die capacitieve aanraaktoetsen had. En daar heb je inderdaad totaal geen gevoel in, maar ze gaan niet stuk.@3aan schreef:Ik heb op diverse apparaten toch meer versleten folietoetsen defect gezien dan normale afgedichte knoppen, de folieknoppen zijn bedoeld om er met minimale druk mee te werken, als je deze in een snelle omgeving ( Horeca ) inzet hebben ze nogal de neiging om door te slijten wat als oplossing heeft vervanging van het hele paneel(tje) te vervangen.
Is je koffie te zuur?
Is je koffie te bitter?
Is je koffie te intens?
Snap je het allemaal niet meer?
Lees dit
Is je koffie te bitter?
Is je koffie te intens?
Snap je het allemaal niet meer?
Lees dit
Re: Espresso upgrade-deel2
39Ik gok op folietoetsen.
Gaggia Orione - 1973 - Vibiemme Pistone 2017 in wederopbouw - Ceado E37s
Volg Adriaans koffiekar op fb.com/A3koffie
Op FB staan de openbare gelegenheden waar ik met koffie sta.
Volg Adriaans koffiekar op fb.com/A3koffie
Op FB staan de openbare gelegenheden waar ik met koffie sta.
Re: Espresso upgrade-deel2
40@Greggy: Leuk om te lezen dat het je allemaal zo goed bevalt! En goed ook dat je nu uit eigen ervaring kan bevestigen wat we hier vertellen (het belang van de maler b.v.) en tot vervelens toe benadrukken (gebruik in 's hemelsnaam verse bonen).
Mensen moeten dat blijkbaar toch eerst zelf ervaren voordat ze werkelijk begrijpen waarom we daar zo "moeilijk over doen" (niet persoonlijk bedoeld).
Bonen bewaar je liever niet in de hopper, maar in een licht-, en luchtdichte pot. Natuurlijk kan het geen kwaad om ze er korte tijd in te hebben.
De E61 kost inderdaad best lang om op te warmen, reken op 3 kwartier, dan is hij pas echt helemaal "op temperatuur". Als je sneller wil, wikkel er dan een theedoek omheen, scheelt je zo een kwartier.
Waarom de Major zoveel minder retentie heeft weet ik eigenlijk niet. De Super Jolly heeft er b.v. wel last van. Het zou te maken kunnen hebben met die enorme maalschijven die blijkbaar zo veel centrifugaalkracht genereren?
Je zal ontdekken dat je door fine-tunen nu steeds kleine stapjes kan maken naar steeds weer lekkerdere koffie (andere tamper, filters, iets anders doseren en malen etc.). Instrumenten die ikzelf erg fijn vind in gebruik zijn de naked portafilter en vooral (bijna onmisbaar) de Erics E61 thermometer.
Mensen moeten dat blijkbaar toch eerst zelf ervaren voordat ze werkelijk begrijpen waarom we daar zo "moeilijk over doen" (niet persoonlijk bedoeld).
Bonen bewaar je liever niet in de hopper, maar in een licht-, en luchtdichte pot. Natuurlijk kan het geen kwaad om ze er korte tijd in te hebben.
De E61 kost inderdaad best lang om op te warmen, reken op 3 kwartier, dan is hij pas echt helemaal "op temperatuur". Als je sneller wil, wikkel er dan een theedoek omheen, scheelt je zo een kwartier.
Waarom de Major zoveel minder retentie heeft weet ik eigenlijk niet. De Super Jolly heeft er b.v. wel last van. Het zou te maken kunnen hebben met die enorme maalschijven die blijkbaar zo veel centrifugaalkracht genereren?
Je zal ontdekken dat je door fine-tunen nu steeds kleine stapjes kan maken naar steeds weer lekkerdere koffie (andere tamper, filters, iets anders doseren en malen etc.). Instrumenten die ikzelf erg fijn vind in gebruik zijn de naked portafilter en vooral (bijna onmisbaar) de Erics E61 thermometer.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder