Ik heb echt liever boontjes invriezen en iedere week pakken dan drie weken boontjes laten sterven.
Ja, vanaf dat we geboren worden zijn we bezig te sterven. Nee, dat heet
rijpen!
De eerlijkheid gebied me te zeggen dat ikzelf boontjes eigenlijk nooit langer laat liggen dan 2 weken. Maar dan nog: er vindt een smaakontwikkeling plaats tijdens die rijping die ik niet negatief vind. Na twee weken beginnen de negatieve ontwikkelingen het langzaam aan wel te winnen van de positieve, dat is zeker waar (uitzonderingen daargelaten).
Ikzelf vries dus alleen in als ik weet dat het langer dan 2 weken duurt voordat de boontjes gebruikt gaan worden.
Als ik ze dan uit de vriezer haal laat ik ze altijd in het zakje ontdooien (gaat zeer snel). Condens vormt zich erg snel op die bevroren producten, het risico daarop neem ik niet door ze bevroren in de maler te gooien.
Ik heb trouwens mijn twijfel bij de hitteontwikkeling bij het malen. In een druk café zullen maalschijven flink kunnen opwarmen, geloof ik zeker. Maar thuis? Al het metaal van de maler zal denk ik zonder probleem de geringe warmte die tijdens het malen van die 16 gram koffie ontstaat absorberen. Ikzelf heb in elk geval nooit iets van "warm maalsel" kunnen ontdekken.