Re: maalgraad afstellen instellen?

11
Spironski schreef:Klopt het dat als de luchtvochtigheid daalt ook fijner moet worden gemalen?
Geen idee, maar zou best kunnen dat een boon minder bros wordt bij een hogere luchtvochtigheid. Minder bros, minder fines => fijner malen. Maar dat hoeft niet te kloppen en ik let er niet echt op.
Is je koffie te zuur?
Is je koffie te bitter?
Is je koffie te intens?
Snap je het allemaal niet meer?
Lees dit

Re: maalgraad afstellen instellen?

12
Nee ik let er zelf ook niet in het bijzonder op of ik bij zo'n weeromslag nu fijner of grover moet malen, vandaar dat ik het aan anderen vroeg.
Kan ook zijn dat jij, met je grote conische maler, nauwelijks hoeft bij te stellen?
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: maalgraad afstellen instellen?

13
Ja dat ook wel, maar verder merk ik dat als je goed afgesteld hebt en het wordt om de een of andere manier opeens minder, dat het dan vaak makkelijker is om de dosering een halve gram ofzo bij te stellen. Dan zit je vaak al weer goed. Een maalgraadstapje is vaak net iets te groot, en verder heb ik het idee dat de bulkkorrelgrootte gelijk blijft want de maalschijfafstand blijft gelijk. Hetgene wat verandert is dan de hoeveelheid fines. Dan houd ik de ratio tussen massa en totaal oppervlak het liefst gelijk. Dus een doseringsverandering. Zelfde ratio, zelfde flowweerstand.
Is je koffie te zuur?
Is je koffie te bitter?
Is je koffie te intens?
Snap je het allemaal niet meer?
Lees dit

Re: maalgraad afstellen instellen?

14
je merkt het toch aan je doorloop, als het opeens trager gaat doorlopen, druppelsgewijs, terwijl dat een dag eerder niet zo was, dan ietsiepietsie grover instellen, lijkt mij hoor, heb je weer een lekkere straaltje dikke zwarte stroperige espresso.
Wil je een wijze raad..........koop een vol-automaat!

Re: maalgraad afstellen instellen?

15
Precies, je ziet aan je uitloop wat je moet doen met je maalgraad en/of dosering. Maar nu begrijp ik niet helemaal meer waarom je dan nog je beginvraag stelde.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder