Re: Gevonden: mijn eerste HX. En nu de ervaringen...

71
Erik82 schreef:Probeer eens te starten met 16gr maalsel en probeer hieruit tussen de 32-36gr espresso te krijgen in 25-28seconden. Dit zou een redelijk startpunt moeten geven. Volume is waardeloos om te gebruiken bij espresso.
Enig houvast! Ben ik blij mee, tnx.
16g maalsel.. weeg je dit na het malen (beetje een gedoe/geknoei) of 16 g bonen erin en retentie nemen voor wat t is?
En, ik zal 't wegen vanaf nu :!:
Wellicht ten overvloede, maar in een dubbel bakje?
Carpe diem, bitx!

Re: Gevonden: mijn eerste HX. En nu de ervaringen...

72
Je hebt 't over variëren van 2 variabelen, te weten maling en dosering, maar de hoeveelheid espresso verandert (logischerwijs) daardoor ook automatisch, dus heb je 3 variabelen.
Er zijn nog wel meer variabelen dan 3, zoals gewenste smaak, versheid van je bonen, de luchtvochtigheid, soort boontjes, hoe ze gebrand zijn... Die zijn allemaal van invloed op hoe je je maler instelt.

Wat ik bedoelde is dat je op twee variabelen direct invloed hebt: maling en dosering. De rest is meer een uitkomt van wat je doet en waarmee je werkt.

En heb je de coolingflush nu al door? Want als je daar maar wat mee aanklooit heeft al dat andere weinig zin (om nog maar een variabele erbij te halen).
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: Gevonden: mijn eerste HX. En nu de ervaringen...

73
Spironski schreef:
Je hebt 't over variëren van 2 variabelen, te weten maling en dosering, maar de hoeveelheid espresso verandert (logischerwijs) daardoor ook automatisch, dus heb je 3 variabelen.
Er zijn nog wel meer variabelen dan 3, zoals gewenste smaak, versheid van je bonen, de luchtvochtigheid, soort boontjes, hoe ze gebrand zijn... Die zijn allemaal van invloed op hoe je je maler instelt.

Wat ik bedoelde is dat je op twee variabelen direct invloed hebt: maling en dosering. De rest is meer een uitkomt van wat je doet en waarmee je werkt.

En heb je de coolingflush nu al door? Want als je daar maar wat mee aanklooit heeft al dat andere weinig zin (om nog maar een variabele erbij te halen).
"Door" is een groot woord, S, maar ik volg jouw tip (capp kop / 30 sec ) en deze op HB http://www.home-barista.com/hx-love-man ... ature.html voor zover ik kan. Wel apart dat de machines niet standaard een temp meter hebben als het zo belangrijk is. :?
Carpe diem, bitx!

Re: Gevonden: mijn eerste HX. En nu de ervaringen...

74
Het ligt er een beetje aan hoe je specifieke machine is afgesteld, hoeveel je moet spoelen. Daarvoor is dat artikel een goede. Dat artikel gebruikte ik ook als referentie, maar pas toen ik een Erics monteerde kwam ik er achter dat ik nog een stuk langer moest spoelen dan ik dacht. Vandaar dat ik die cappu-kop noemde. Het zou echter best zo kunnen zijn dat jij minder (of meer) moet spoelen. De smaak van je espresso zou je meer kunnen vertellen.

Als je die onzekerheid niet wil is de Erics E61 thermometer een goede investering, die helpt je van alle onzekerheid af.

In een druk café, waarvoor de E61 is ontworpen, worden die machines anders gebruikt dan thuis. Op die machines heb je lang niet zo snel last van oververhitting van je zetwater. Voor thuis kunnen er dus wat aanpassingen gemaakt worden (een flowrestrictor in je thermosifon b.v.), en een coolingflush is vaak nodig.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: Gevonden: mijn eerste HX. En nu de ervaringen...

75
Spironski schreef:Het ligt er een beetje aan hoe je specifieke machine is afgesteld, hoeveel je moet spoelen. Daarvoor is dat artikel een goede. Dat artikel gebruikte ik ook als referentie, maar pas toen ik een Erics monteerde kwam ik er achter dat ik nog een stuk langer moest spoelen dan ik dacht. Vandaar dat ik die cappu-kop noemde. Het zou echter best zo kunnen zijn dat jij minder (of meer) moet spoelen. De smaak van je espresso zou je meer kunnen vertellen.

Als je die onzekerheid niet wil is de Erics E61 thermometer een goede investering, die helpt je van alle onzekerheid af.

In een druk café, waarvoor de E61 is ontworpen, worden die machines anders gebruikt dan thuis. Op die machines heb je lang niet zo snel last van oververhitting van je zetwater. Voor thuis kunnen er dus wat aanpassingen gemaakt worden (een flowrestrictor in je thermosifon b.v.), en een coolingflush is vaak nodig.
Had er al over gelezen ja. Is het nodig om een gaatje te boren daarmee of kun je hem gewoon op je grouphead plaatsen? Ik zal het sowieso de komende tijd - al is het alleen vanwege monetaire middelen - zonder moeten doen.

In de tussentijd ben ik bezig geweest met oefenen. Poging 3 was niet slecht. 16 g, 25 s en e kwam 37 g espresso uit. Een mini slag van de maler verder (poging 4) en er kwam gelijk 28.5 g uit; het luistert allemaal nauw merk ik. :geek:

Een plaatje dan maar. Mind you: de crema komt op de foto veel witter (blonder) over dan in 't echt. Enorm overbelichte foto :oops:

Afbeelding
Carpe diem, bitx!

Re: Gevonden: mijn eerste HX. En nu de ervaringen...

76
Ja, het is niet voor niets dat we zeggen dat de maling (en dosering) zo nauwkeurig komt ;) . Het is ook één van de redenen waarom sommige mensen liever een Semi nemen boven een Super.

En kan je wat vertellen over de smaak van de espresso, want daar is het allemaal om te doen natuurlijk? het plaatje ziet er niet verkeerd uit, lijkt me zo.

Die Erics zet je binnen 10 minuten op de plaats waar je voor op je groep een inbusschroef hebt zitten, heel makkelijk.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: Gevonden: mijn eerste HX. En nu de ervaringen...

77
eleonardo schreef:
Erik82 schreef:Probeer eens te starten met 16gr maalsel en probeer hieruit tussen de 32-36gr espresso te krijgen in 25-28seconden. Dit zou een redelijk startpunt moeten geven. Volume is waardeloos om te gebruiken bij espresso.
Enig houvast! Ben ik blij mee, tnx.
16g maalsel.. weeg je dit na het malen (beetje een gedoe/geknoei) of 16 g bonen erin en retentie nemen voor wat t is?
En, ik zal 't wegen vanaf nu :!:
Wellicht ten overvloede, maar in een dubbel bakje?
Zelf weeg ik alleen de bonen. De meesten wegen ook het maalsel maar de retentie zou ongeveer gelijk moeten blijven. Altijd het dubbel bakje gebruiken totdat je alles door hebt. Dit kan wel een paar maanden duren.

Nu snap je waarschijnlijk ook waarom het handig is om een traploze verstelling op de maler te hebben. Een kleine aanpassing in hoeveelheid maalsel of afstelling van de maler geeft een goot verschil.

Welkom in de wondere en soms frustrerende wereld van espresso.
Strietman CT2 (pre-order), LWW EG-1 (CORE en ULTRA), Lagom 01 - 102OM, Pietro pro brewing, LWW The BIRD, Orea V4, V60

Re: Gevonden: mijn eerste HX. En nu de ervaringen...

78
Spironski schreef:Ja, het is niet voor niets dat we zeggen dat de maling (en dosering) zo nauwkeurig komt ;) . Het is ook één van de redenen waarom sommige mensen liever een Semi nemen boven een Super.

En kan je wat vertellen over de smaak van de espresso, want daar is het allemaal om te doen natuurlijk? het plaatje ziet er niet verkeerd uit, lijkt me zo.

Die Erics zet je binnen 10 minuten op de plaats waar je voor op je groep een inbusschroef hebt zitten, heel makkelijk.
Smaak was OK, maar na zoveel espressotjes was ik wel wat hyper.
Morgen weer testen! :)

Eerst weer koffie bestellen. Gaat snel :mrgreen:
Carpe diem, bitx!

Re: Gevonden: mijn eerste HX. En nu de ervaringen...

80
Jan B schreef:Hoi Leonardo,

Weer een tijdje verder, hoe zijn jouw ervaringen nu. Het je het monster getemd?
Hoi An. :P

Het gaat iig een stuk beter, tnx for asking :)
Met verschillende koffie moet je weer het proces van voren starten van maling, hoeveelheid en uitlooptijd, maar het gaat een stuk sneller.
En melk schuimen is na een keer of 30 best OK nu!

Het enig waar ik mee zit is een single shot maken. Moet je daar een kleine tamper voor gebruiken oid? Want mijn normale (58mm?) werkt alleen voor de dubbel en triple shot basket.
Sowieso vind ik een single zetten erg moeilijk.
Carpe diem, bitx!