Beste koffieexperts,
Ik ben Heiki en nieuw op dit forum. Ik sta op het punt om een echte espressomachine aan te schaffen nu ons nespressoapparaat te geest heeft gegeven. Ik heb al enige tijd wat speurwerk gedaan op diverse forums en heb de keuze gedownsized tot 2 apparaten, namelijk:
- de rancilio silvia;
- quick mill 820.
We drinken zowel espresso als cappuccino. Mijn voorkeur gaat op dit moment uit naar de rancilio vanwege de betere stoomfunctie en de looks van het apparaat (mag eigenlijk geen rol spelen, maar doet het voor mij wel). Nu begreep ik dat het gemak en ook de duurzaamheid van de quickmill positieve punten zijn die pleiten voor een quickmill. Ik ben dus toch enigszins aan het twijfelen.
Ik weet dat de koffiemaler uiteindelijk een balangrijke rol speelt in de kwaliteit van de koffie.
Graag hoor ik van jullie experts advies over bovengenoemde apparaten. Wat zouden jullie mij aanraden?
alvast bedankt voor jullie reacties.
groeten,
Heiki
Re: quickmill 82 of rancilio silvia
2een rancilio stoom beter, maar met de quick ben je uiteindelijk wel eerder klaar:
rancilio: espresso zetten, dan boiler op stoomtemperatuur laten komen duurt 1-1,5 minuut, dan stomen zeg 30 sec. en dan weer ontluchten, boiler laten vullen en groep terug koelen door flushen als je weer een shot wil maken...kost je zeker 3 minuten
quick: espresso zetten, na 10 sec. stoom en dan stomen zeg ruim een minuut; ontluchten hoeft niet en terug koelen gaat heel snel omdat de machine weinig thermische massa heeft...kost je minder dan 2 minuten...
wat espresso betreft: zonder PID is een rancilio een loterij d.w.z. gaat de temperatuur alle kanten op...met PID prima te hanteren...maar voor regelmatig cappuccino zetten zou ik gek worden van een sinlge boiler!
een quickmill vind ik absoluut gebruiksvriendelijker en gaat net zo lang mee ook al is hij veel lichter gebouwd...
zie mijn draadje over quic met OPV en PID...
rancilio: espresso zetten, dan boiler op stoomtemperatuur laten komen duurt 1-1,5 minuut, dan stomen zeg 30 sec. en dan weer ontluchten, boiler laten vullen en groep terug koelen door flushen als je weer een shot wil maken...kost je zeker 3 minuten
quick: espresso zetten, na 10 sec. stoom en dan stomen zeg ruim een minuut; ontluchten hoeft niet en terug koelen gaat heel snel omdat de machine weinig thermische massa heeft...kost je minder dan 2 minuten...
wat espresso betreft: zonder PID is een rancilio een loterij d.w.z. gaat de temperatuur alle kanten op...met PID prima te hanteren...maar voor regelmatig cappuccino zetten zou ik gek worden van een sinlge boiler!
een quickmill vind ik absoluut gebruiksvriendelijker en gaat net zo lang mee ook al is hij veel lichter gebouwd...
zie mijn draadje over quic met OPV en PID...
Espresso: Elektra MCAL / Olympia Cremina '82 / Cafelat Robot / Niche Zero / Eureka XL
Filter: Hario V60 / Chemex / Delter / Melodrip / Comandante MK3 Nitroblade / MK Vario + Ditting steel burrs
Filter: Hario V60 / Chemex / Delter / Melodrip / Comandante MK3 Nitroblade / MK Vario + Ditting steel burrs
Re: quickmill 82 of rancilio silvia
3Bvds verwoordt het heel goed, en het is uiteindelijk dus een keuze.
Maar inderdaad lijkt me regelmatig cappu's moeten zetten met een SB (de Silvia) erg vervelend. En hoewel de Silvia heel degelijk is en prima stoomt, is het temperatuurgedrag weer een probleem. Dat is op te lossen met een PID, maar dan zit je op een bedrag dat aardig in de buurt komt van een mooie HX. Al met al zijn dat nogal wat compromissen.
Met de QM sluit je ook wat compromissen, maar het lijkt al met al een evenwichtiger keuze in dit geval.
Oh, en wellicht overbodig, maar ik noem het toch even: het heeft geen zin om "eerst te oefenen met het espresso apparaat" en dus pas achteraf de maler te kopen. Het is een twee-eenheid, het één functioneert niet zonder het andere.
Maar inderdaad lijkt me regelmatig cappu's moeten zetten met een SB (de Silvia) erg vervelend. En hoewel de Silvia heel degelijk is en prima stoomt, is het temperatuurgedrag weer een probleem. Dat is op te lossen met een PID, maar dan zit je op een bedrag dat aardig in de buurt komt van een mooie HX. Al met al zijn dat nogal wat compromissen.
Met de QM sluit je ook wat compromissen, maar het lijkt al met al een evenwichtiger keuze in dit geval.
Oh, en wellicht overbodig, maar ik noem het toch even: het heeft geen zin om "eerst te oefenen met het espresso apparaat" en dus pas achteraf de maler te kopen. Het is een twee-eenheid, het één functioneert niet zonder het andere.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder
Re: quickmill 82 of rancilio silvia
4Na nog wat meer speurwerk en de zinvolle commentaren van bovengenoemden neig ik nu toch naar een machine waarmee het wat makkeljiker is om tegelijkertijd espresso te maken en melk op te schuimen.
Ik wil het echter ook nog wel betaalbaar houden en ik wil ook niet een te grote machine in de keuken.
Ik heb mn oog nu laten vallen op een Bezzera BZ07S PM. Ik denk dat ik hier wat langer plezier aan ga hebben dan een quickmill 820 of rancilio silvia.
Heeft iemand ervaringen hiermee?
Hoor graag jullie reacties.
groet
Ik wil het echter ook nog wel betaalbaar houden en ik wil ook niet een te grote machine in de keuken.
Ik heb mn oog nu laten vallen op een Bezzera BZ07S PM. Ik denk dat ik hier wat langer plezier aan ga hebben dan een quickmill 820 of rancilio silvia.
Heeft iemand ervaringen hiermee?
Hoor graag jullie reacties.
groet
Re: quickmill 82 of rancilio silvia
5Het duurt meestal totdat het upgradevirus de kop opsteekt.Ik denk dat ik hier wat langer plezier aan ga hebben ....
Gaggia Orione - 1973 - Vibiemme Pistone 2017 in wederopbouw - Ceado E37s
Volg Adriaans koffiekar op fb.com/A3koffie
Op FB staan de openbare gelegenheden waar ik met koffie sta.
Volg Adriaans koffiekar op fb.com/A3koffie
Op FB staan de openbare gelegenheden waar ik met koffie sta.
Re: quickmill 82 of rancilio silvia
6ik heb er in het verleden een gehad.
prima machine.
Joep van CB in Den Haag heeft dacht ik nog een BZ10 occasion staan met garantie
prima machine.
Joep van CB in Den Haag heeft dacht ik nog een BZ10 occasion staan met garantie
Espresso: Elektra MCAL / Olympia Cremina '82 / Cafelat Robot / Niche Zero / Eureka XL
Filter: Hario V60 / Chemex / Delter / Melodrip / Comandante MK3 Nitroblade / MK Vario + Ditting steel burrs
Filter: Hario V60 / Chemex / Delter / Melodrip / Comandante MK3 Nitroblade / MK Vario + Ditting steel burrs
Re: quickmill 82 of rancilio silvia
7Vandaag eindelijk de knoop doorgehakt en een Bezzera BZ07S PM espressomachine gekocht met een Mazzer mini koffiemolen. Bij Oldenhof in Zwolle een goeie aanbieding waarbij het tweede apparaat voor de helft van de prijs werd aangeboden.
Vanavond al druk aan het oefenen geweest. Gaat best aardig, maar heb nog heel wat oefening nodig.
Vanavond al druk aan het oefenen geweest. Gaat best aardig, maar heb nog heel wat oefening nodig.
Re: quickmill 82 of rancilio silvia
8Toe maar: niet zomaar een Mini, maar de Mini E. Mooie set heb je nu staan hoor! Ik denk dat je een verstandige beslissing hebt genomen door te investeren in een set zonder grote compromissen. Daar heb je nog jaren plezier van, denk ik. Aan de hardware zal het niet meer liggen.
Inderdaad nu even goed oefenen. Doe dat meteen met behoorlijke bonen, want van oefenen met oude bonen leer je niets. Je zal wat pondjes koffie verprutsen voordat je het een beetje onder de knie hebt en voordat de maler goed is ingelopen. Dat hoort er nu eenmaal bij.
Lees op het forum de draadjes voor/over beginners goed door en stel vragen als je die hebt (in een nieuw draadje), dan kom je d'r wel.
Dan kom je binnenkort met de klacht dat de koffie buitenshuis bijna nergens meer smaakt .
Inderdaad nu even goed oefenen. Doe dat meteen met behoorlijke bonen, want van oefenen met oude bonen leer je niets. Je zal wat pondjes koffie verprutsen voordat je het een beetje onder de knie hebt en voordat de maler goed is ingelopen. Dat hoort er nu eenmaal bij.
Lees op het forum de draadjes voor/over beginners goed door en stel vragen als je die hebt (in een nieuw draadje), dan kom je d'r wel.
Dan kom je binnenkort met de klacht dat de koffie buitenshuis bijna nergens meer smaakt .
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder
bezzera bz07pm
9Inmiddels gaat het maken van een espresso best goed met een mooie bruine cremalaag. Melk opschuimen nog wat minder trouwens. Daar moet ik nog beter op oefenen.
Heb net verse bonen besteld bij Facino (profepakket van single origin). Vorige week een zakje van de Golden Coffee Box geprobeerd. Eens kijken of ik ook verschil proef. Ik kon op het zakje van de golden coffee box geen branddatum vinden en volgens mij staat die er bij Fascino wel op. Dan weet ik tenminste zeker dat ik verse bonen gebruik.
Op het forum het ik op een antal plekken gelezen over het aanpassen van de OPV naar 9-10 bar.
Weet iemand of ik dat ook kan met een Bezzera BZ07PM met enkele manometer? En hoe ik dat dan moet doen? Ik heb begrepen dat dit ten goede komt aan de crema en de smaak van de espresso.
Hoor graag van jullie.
BTW een erg mooi forum en leuk om al jullie verhalen en tips te lezen
Heb net verse bonen besteld bij Facino (profepakket van single origin). Vorige week een zakje van de Golden Coffee Box geprobeerd. Eens kijken of ik ook verschil proef. Ik kon op het zakje van de golden coffee box geen branddatum vinden en volgens mij staat die er bij Fascino wel op. Dan weet ik tenminste zeker dat ik verse bonen gebruik.
Op het forum het ik op een antal plekken gelezen over het aanpassen van de OPV naar 9-10 bar.
Weet iemand of ik dat ook kan met een Bezzera BZ07PM met enkele manometer? En hoe ik dat dan moet doen? Ik heb begrepen dat dit ten goede komt aan de crema en de smaak van de espresso.
Hoor graag van jullie.
BTW een erg mooi forum en leuk om al jullie verhalen en tips te lezen
Re: quickmill 82 of rancilio silvia
10Hoeveel gaten heeft je stoomtip. Koop er anders een met 2 of zelfs 1 gat. Minder drukverval en beter te doseren. Druk op ca. 1.1 bar max zetten. Succes.
Espresso: Elektra MCAL / Olympia Cremina '82 / Cafelat Robot / Niche Zero / Eureka XL
Filter: Hario V60 / Chemex / Delter / Melodrip / Comandante MK3 Nitroblade / MK Vario + Ditting steel burrs
Filter: Hario V60 / Chemex / Delter / Melodrip / Comandante MK3 Nitroblade / MK Vario + Ditting steel burrs