Re: The Traveling Chemex

211
hrichard schreef:Zojuist met Chemex filter direct in een mok koffie gemaakt. Je proeft niet echt verschil. Dat de kan/vorm e.d. zorgt voor een goede/betere smaak, mah dat vind ik dan minimaal. Wel is het zo dat het uiteraard amper te doen is om koffie in een mok te zetten :lol: .
Laat staan voor meerdere mensen tegelijk, als je visite hebt. Ik zie je al rondrennen met je filter en heet water... :mrgreen:
QuickMill 3004 - Compak K6

Re: The Traveling Chemex

212
Franck schreef:
hrichard schreef:Zojuist met Chemex filter direct in een mok koffie gemaakt. Je proeft niet echt verschil. Dat de kan/vorm e.d. zorgt voor een goede/betere smaak, mah dat vind ik dan minimaal. Wel is het zo dat het uiteraard amper te doen is om koffie in een mok te zetten :lol: .
Laat staan voor meerdere mensen tegelijk, als je visite hebt. Ik zie je al rondrennen met je filter en heet water... :mrgreen:
Haha klopt, ik wilde vooral het smaakverschil van de kan testen. Daar word nogal lovend over gedaan, ik vind dat er amper verschil te proeven is.
Rocket Cellini - Fiorenzato F64 Evo

Re: The Traveling Chemex

213
Ja, dat vind ik ook. Ik heb de Chemex ook vergeleken met de Hario en m'n plastic opschenkfilter. Smaak is allemaal om het even, maar de looks van de Chemex zijn wel beter.
Ik drink echter praktisch nooit meer filterkoffie, dus bij mij komt hij er niet in.
Behmor 1600+, Baratza Sette 270W, La San Marco SM95A, Faema MC90, La Pavoni Europiccola, mini Gaggia, Bezzera Magica, Bosch B30

Re: The Traveling Chemex

218
Schandalig laat nadat ik de Traveling Spulletjes binnen heb gekregen, schrijf ik nu eindelijk eens mijn bevindingen op het forum. Ik heb de afgelopen tijd zowel de Chemex, als de Hario V60 geprobeerd, dus ik zal dit verslag 2 x posten.

Om gelijk maar met mijn conclusie te beginnen: ik ben eerlijk gezegd niet kapot van de koffie die ik met beide methodes heb gemaakt. Ik ben er echter nog niet helemaal achter of dat aan mijn zetmethode ligt, of dat de filterkoffie me gewoon niet zoveel meer doet.

Ik ben begonnen met de Chemex, en heb de eerste keren espressobonen gebruikt, omdat ik niets anders in huis had. Mijn maling was veel te fijn, waardoor ik een lange doorlooptijd had. Ik ben gestart met 22 gr bonen op 400 gr water (verhouding 1:18,2). Doorlooptijd was ruim over de 4 minuten, en de smaak van de koffie was heel bitter.

Later ben ik overgegaan naar een verhouding van ongeveer 1:17, en dat was al een verbetering. Ook wilde ik verse bonen halen bij Boon in Den Haag. Er was nog maar 1 pak filterbonen beschikbaar (Yirgacheffe), en die had een branddatum van ongeveer een maand daarvoor. Dat viel me natuurlijk wel tegen, want ik was ervan uit gegaan dat ik kraakverse boontjes zou krijgen, die hooguit enkele dagen ervoor gebrand waren. Dat was de moeite van de reis dus niet waard.

Later een proefpakket filterbonen bij Koffielab besteld, en die waren gelukkig wel lekker vers. Daarmee heb ik nog flink wat kunnen experimenteren met een variatie in de verhouding koffie-water van 1:15 tot 1:17. Doorlooptijd was toen rond de 3 minuten, en een bittere smaak was er zeker niet. Ook kwamen er meer smaaktonen vrij, waarvan ik het moeilijk vindt om ze te benoemen. Maar nog steeds: weggeblazen door de smaak werd ik niet.

Misschien goed om te vermelden: ik heb een aantal jaren geleden bij Boot in Baarn voor het eerst kennis gemaakt met de Chemex. Van mijn eerste slok die ik daar proefde was ik wel behoorlijk onder de indruk. Ik ben nu dus op zoek naar dezelfde smaaksensatie, maar tot op heden kom ik daar nog niet.

Nog een aparte observatie over de bonen. Sommige bonen van het Koffielab, zoals de Kiganjo, ruiken werkelijk sensationeel goed. Na het malen vind ik de geur vreemd genoeg iets minder heftig en lekker, terwijl je zou verwachten dat het malen nog veel meer geuren laat vrijkomen. En als ik er vervolgens filterkoffie mee maak, is er nog minder van die geur over.

Ik wijt dit alles toch aan mijn gebrekkige technieken, dus ik ga dit topic zeker nog eens teruglezen op andere inzichten die ik vervolgens kan proberen.

Mijn testfase is dus wel ten einde gekomen. Naar wie kunnen de spulletjes (Chemex, Hario en Aeropress) nu toe?
QuickMill 3004 - Compak K6

Re: The Traveling Chemex

220
Even over de dosering bij de chemex: ik doser altijd iets meer, zowel water als bonen, en ook meer bonen qua verhouding. Ik zie ergens 48 gram op 750 ml water staan en dat hou ik zo ongeveer aan. Zo krijg je ook een iets voller filter en ik denk dat dit voor deze zet methode nodig is. Als je op 4 minuten zit met 400ml en 22 gram dan denk ik dat je te fijn hebt gemalen.