218
door Franck
Schandalig laat nadat ik de Traveling Spulletjes binnen heb gekregen, schrijf ik nu eindelijk eens mijn bevindingen op het forum. Ik heb de afgelopen tijd zowel de Chemex, als de Hario V60 geprobeerd, dus ik zal dit verslag 2 x posten.
Om gelijk maar met mijn conclusie te beginnen: ik ben eerlijk gezegd niet kapot van de koffie die ik met beide methodes heb gemaakt. Ik ben er echter nog niet helemaal achter of dat aan mijn zetmethode ligt, of dat de filterkoffie me gewoon niet zoveel meer doet.
Ik ben begonnen met de Chemex, en heb de eerste keren espressobonen gebruikt, omdat ik niets anders in huis had. Mijn maling was veel te fijn, waardoor ik een lange doorlooptijd had. Ik ben gestart met 22 gr bonen op 400 gr water (verhouding 1:18,2). Doorlooptijd was ruim over de 4 minuten, en de smaak van de koffie was heel bitter.
Later ben ik overgegaan naar een verhouding van ongeveer 1:17, en dat was al een verbetering. Ook wilde ik verse bonen halen bij Boon in Den Haag. Er was nog maar 1 pak filterbonen beschikbaar (Yirgacheffe), en die had een branddatum van ongeveer een maand daarvoor. Dat viel me natuurlijk wel tegen, want ik was ervan uit gegaan dat ik kraakverse boontjes zou krijgen, die hooguit enkele dagen ervoor gebrand waren. Dat was de moeite van de reis dus niet waard.
Later een proefpakket filterbonen bij Koffielab besteld, en die waren gelukkig wel lekker vers. Daarmee heb ik nog flink wat kunnen experimenteren met een variatie in de verhouding koffie-water van 1:15 tot 1:17. Doorlooptijd was toen rond de 3 minuten, en een bittere smaak was er zeker niet. Ook kwamen er meer smaaktonen vrij, waarvan ik het moeilijk vindt om ze te benoemen. Maar nog steeds: weggeblazen door de smaak werd ik niet.
Misschien goed om te vermelden: ik heb een aantal jaren geleden bij Boot in Baarn voor het eerst kennis gemaakt met de Chemex. Van mijn eerste slok die ik daar proefde was ik wel behoorlijk onder de indruk. Ik ben nu dus op zoek naar dezelfde smaaksensatie, maar tot op heden kom ik daar nog niet.
Nog een aparte observatie over de bonen. Sommige bonen van het Koffielab, zoals de Kiganjo, ruiken werkelijk sensationeel goed. Na het malen vind ik de geur vreemd genoeg iets minder heftig en lekker, terwijl je zou verwachten dat het malen nog veel meer geuren laat vrijkomen. En als ik er vervolgens filterkoffie mee maak, is er nog minder van die geur over.
Ik wijt dit alles toch aan mijn gebrekkige technieken, dus ik ga dit topic zeker nog eens teruglezen op andere inzichten die ik vervolgens kan proberen.
Mijn testfase is dus wel ten einde gekomen. Naar wie kunnen de spulletjes (Chemex, Hario en Aeropress) nu toe?
QuickMill 3004 - Compak K6