Ala di Vittoria Junior

1
Beste mede koffie-liefhebbers,

Ik zal mij eerst even voorstellen: Ruben Kwakman, 19 jaar.
Sinds 4 maanden werk ik in een restaurant waar (voor het eerst in mijn horeca-loopbaan) goede koffie wordt gezet. We hebben een Feama E91 Ambassador 2 groeps staan. Hier is mijn passie voor koffie begonnen; elke keer weer proberen om de mooiste espresso of cappuccino te maken.

Nu wil ik ook een espressomachine gaan kopen voor thuis. Omdat ik ook graag cappuccino drink en 'speel' met latte-art een machine die een goede stoomfunctie heeft.
Na al een tijd rondgekeken te hebben (webwinkels en marktplaats) heb ik nu iets leuks op het oog.

De Ala di Vittoria Junior halfautomatisch kan ik kopen. Prijs weet ik nog niet, graag hoor ik jullie (professionele) oordeel over deze machine. Voordelen/nadelen enzovoort.

Foto van de machine:
Afbeelding

Dit is de handmatige machine, niet de halfautomatische die ik bedoel.

Alvast bedankt voor jullie reacties!
Ala di Vittoria Junior/Eureka Mignon/ECM flat tamper/Naker portafilter
Aan het restaureren: Rancilio Z9 met koperen body

Re: Ala di Vittoria Junior

2
Hallo Ruben, welkom op het forum!

Je bedoelt waarschijnlijk dat dit plaatje van de volautomatische is? Ik zie althans knopjes bovenop en geen handel naast de zetgroep, zoals bij de halfautomatische. (een handmatig apparaat is met zo'n grote handel waarmee je druk opbouwt)

Hoe dan ook, dit is volgens mij een ("ge-rebrande")BFC Junior. Uitstekende E61 HX! Dat betekent een klassieke, vergevingsgezinde machine die prima voor melkdrankjes is.
Onderhoud is goed te doen en de E61 zetgroep heeft zichzelf al bewezen. Door de warmtewisselaar (de Heat-eXchanger==> HX) kan je heel makkelijk espresso zetten en stomen tegelijkertijd of vlak na elkaar. Je moet even om leren gaan met de HX zodat je geen verbrande koffie krijgt, maar zó moeilijk is dat niet: http://www.home-barista.com/hx-love.html" onclick="window.open(this.href);return false; Opwarmtijd zal minimaal 30 minuten zijn, maar dat geldt voor alle grote E61 apparaten.

Weet je hoe de machine is gebruikt en onderhouden? Houd rekening met een goede servicebeurt (nieuwe rubbers, ontkalken etc.), maar daarna zal je er nog járen plezier van kunnen hebben. Ben wel benieuwd naar de prijs.

Verder: met alleen de espressomachine ben je d'r nog niet! Het is zelfs één van de minst belangrijke schakels in de keten. Ik kopieer even van een oudere posting:

Ik heb het al vaker geschreven: voor een goed resultaat begin je met:

1. goede, verse koffiebonen (niet langer dan een maand geleden geroosterd), die je vlak van tevoren
2. maalt in de beste maler die je je kan veroorloven.
3. Dan heb je al veel geoefend op je barista-skills om vervolgens in je
4. espresso-apparaat een lekkere espresso te zetten.

En dit is niet alleen een chronologische volgorde, maar ook de volgorde in belang (volgens mijn bescheiden mening). Dus vergeet please niet een heel goede molen te kopen! Dat is van het grootste belang.
Gemalen koffie verliest al smaak binnen een half uur, en als ik het niet heb gebruikt gooi ik het zelf na een uurtje weg. Voorgemalen=te oud.
Maar ook hele bonen zijn slechts optimaal in de eerste 2 weken na hun branding. En na een maand heb je ook daar meestal het beste wel gehad.
Dus bedenk bij alles: zonder een goede molen hoef je er bijna niet aan te beginnen, investeer daar dus in!Ik zou minimaal gaan voor een klasse als de Mazzer Mini, Macap MC4 of Compak K3, maar liefs nog een klasse hoger.


Dus houd er bij je budget rekening mee om ook een paar honderd euro uit te geven aan een goede molen! Die kan je ook prima 2-de hands kopen, met geduld, dat kan een stuk schelen. Maar ga je met die Valentina aan de slag met voorgemalen koffie, dan zal je niet snel een echt goed resultaat bereiken, hoe mooi dat apparaat ook is.

Houd ons op de hoogte! ;)
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: Ala di Vittoria Junior

3
Dank Spironski voor je duidelijke uitleg!

Mijn idee van een vol-automatische machine is vb. een Jura. Waarschijnlijk zit ik daar fout.
De machine die ik wil heeft geen tuimel schakelaar waarmee je zelf de hoeveelheid koffie bepaald zoals degene op de foto, maar een knop die de hoeveelheid bepaald. Begrijp je zo wat ik bedoel?

Voor een maler blijf ik ook kijken, denk toch dat dit even moet wachten door mijn budget (misschien erg eigenwijs..)
Wel heb ik al een afklopbak gekocht :P Geen kleine die onder of naast de machine past, maar een grote horeca-versie. Ik ben van plan om een mooi kastje te bouwen waar deze goed in past. Bovenop past dan de espressomachine, een maler en tampingstation. Misschien iemand hier een idee voor qua maten?

Nogmaals bedankt en ik houd jullie op de hoogte!
Ala di Vittoria Junior/Eureka Mignon/ECM flat tamper/Naker portafilter
Aan het restaureren: Rancilio Z9 met koperen body

Re: Ala di Vittoria Junior

4
Zo'n Jura noem ik een superautomaat. De term volautomaat bestond namelijk al. Ik copy-paste weer even uit een andere post:

Vervolgens denk ik dat ik de begrippen half/vol/superautomaat een beetje moet verduidelijken. Een superautomaat noem ik de dingen die malen, tampen, koffiezetten en puck wegwerpen allemaal zelf doen met één druk op de knop. Volautomaten kunnen b.v. E61 machines zijn, maar dan met knopjes voor de waterhoeveelheid die je van tevoren kan instellen, halfautomaten zijn die dingen waar je zelf d.m.v. een handeltje kan bepalen wanneer je stopt. Allemaal hebben ze een ingebouwde pomp en bij de laatsten heb je voorgemalen koffie nodig (hetzij van je eigen molen, hetzij gekocht in het pak).

En handmatige machines zijn die dingen met zo'n grote handel aan de voorkant waarmee je een zuiger bedient. Daar is dus alleen het verwarmingselement electrisch, de rest gaat handmatig.

Op het plaatje zag ik dat handeltje niet, vandaar dat ik dacht aan een volautomaat. Voor de kwaliteit van het apparaat maakt het evenwel niet uit. Als je deze machine tegen een goede prijs kan kopen: doen!
Maar realiseer je wel dat je grootste sprong voorwaarts zal zijn als je verse koffie gaat malen met je eigen, goede molen!
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: Ala di Vittoria Junior

5
Hoi Ruben,
Jahoor, dat is een fraaie machine met E61-zetgroep en warmtewisselaar . Weet je zeker dat je zo'n automatische met knopjes fijn vindt werken? :? Voor de thuisbarista zou ik eerder neigen naar de gewone lever die je lekker handmatig bedient aan de hand vd perfecte doorlooptijd en extractie.

Nieuw vind ik het nooit zo'n voordelige machine, als je hem met andere merken vergelijkt met dezelfde of zelfs betere specificaties. Maar 2e hands heb je wellicht een koopje. Let verder ff op dat de boiler met 1.2 Lt aan de kleine kant is in dit segment. Vooral als je het stomen en latte art belangrijk vindt, kan je E61 machines met grotere boilers vinden die prettiger voor je zijn.

succes ermee!
Rolf - Casa Barista

Re: Ala di Vittoria Junior

7
De plannen zijn weer anders; ik ga deze machine kopen! Zaterdag haal ik m op voor € 400,00 inclusief afslagbak en bonenmaler!

Foto van de machine:
Afbeelding


Ik kan niet wachten op zaterdag!
Ala di Vittoria Junior/Eureka Mignon/ECM flat tamper/Naker portafilter
Aan het restaureren: Rancilio Z9 met koperen body

Re: Ala di Vittoria Junior

9
Maar dit is volgens mij best een mooie deal!

Met die machine zal je heel goede resultaten kunnen bereiken, daar ben je voorlopig wel klaar mee. Die molen voldoet eerst ook wel, maar ik zou je wel aanraden op den duur te investeren in een mooiere molen, dat scheelt echt.

Ik ga er van uit dat je verse goede koffie gebruikt, dus nu rest je nog te investeren in oefenen ;) Lees vooral het artikel dat ik je al noemde over "HX-love" op Home Barista (naast alle andere goede artikelen daar).

Succes!
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: Ala di Vittoria Junior

10
Ik denk ook dat dit een mooie deal is :) Ben al de hele dag in de wolken :lol:

Over de molen: Weet iemand (Spironski) wat het merk en type is... daar ben ik nog niet achter.
De eerste aankopen gaan worden een tamper (Reg Barber?), mooi servies en bonen!

Dank voor jullie reacties!
Ala di Vittoria Junior/Eureka Mignon/ECM flat tamper/Naker portafilter
Aan het restaureren: Rancilio Z9 met koperen body