Hoi,
Sinds kort ben ik eigenaar geworden van een Gaggia Classic, en heb als rookie paar dagen zitten uitproberen met wat bonen van de Aldi om wat ervaringen op te doen.
Ik probeer nu een kopje Espresso te zetten volgens de theorie uit wikipedia:
Espresso zetten is een delicate bezigheid. Dit proces wordt gedefinieerd door de volgende karakteristieken:
7 g
23 - 28 sec
9 - 16 bar
92 - 96 °C
Ik maal mijn bonen met een Gaggia MDF, setting 3. Als ik 10 g bonen gebruikt is mijn espresso binnen 10-11 secondes klaar. De temperatuur van de espresso is wel goed en heeft een mooi crema, dus met mijn bescheiden kennis vind ik het best wel aardige bakkie.
Kunnen jullie me helpen met de volgende vragen
1) Wat is de juiste hoeveelheid bonen ?. Alton Brown zet zijn espresso met 16 gram bonen
https://www.youtube.com/watch?v=lC4_Aa49oR0
2) Is het erg dat het maar 10 secondes duurt? Zal het veel uitmaken m.b.t. smaak als ik de Gaggia laat afstellen op 9 bar. Ik heb begrepen dat de Gaggia Classic meestal op 11-12 bar staat afgesteld.
Re: Espresso veel en veel te snel klaar
2Daar lijkt het me al fout te gaan. In het beginnerstopic kun je lezen hoe je het beste kunt beginnen.cheng the man schreef:uitproberen met wat bonen van de Aldi om wat ervaringen op te doen.
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino
Re: Espresso veel en veel te snel klaar
3Ook niet goed genoeg om alleen mee te testen en wat ervaringen op te doen voordat ik wat duurdere bonen in huis haal ?fransg schreef:Daar lijkt het me al fout te gaan. In het beginnerstopic kun je lezen hoe je het beste kunt beginnen.cheng the man schreef:uitproberen met wat bonen van de Aldi om wat ervaringen op te doen.
Re: Espresso veel en veel te snel klaar
4Nee, je kunt het dan bij wijze van spreken net zo goed met kattengrit of sigarettenas proberen, het resultaat heeft niets te maken met echte koffie
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino
Re: Espresso veel en veel te snel klaar
5Ehmm.. Ik ga morgen even bij Simon Levelt langs om een klein pakje te halen.fransg schreef:Nee, je kunt het dan bij wijze van spreken net zo goed met kattengrit of sigarettenas proberen, het resultaat heeft niets te maken met echte koffie
Re: Espresso veel en veel te snel klaar
6Levelt heeft ook vaak oude koffie, of in elk geval koffie waarvan je niet weet hoe oud die is.
Op het forum staan veel adressen waar goeie koffie te koop is, ook online te bestellen.
Wanneer je een goed draaiende machinerie hebt, kun je met een nieuwe soort bonen redelijk snel de juiste afstelling vinden, maar toen ik nog niet zo lang bezig was, vermaalde ik weleens heel snel 250g voordat ik de goeie afstelling te pakken had.
Dus juist in het begin is het welbesteed leergeld om een kilo goeie bonen te kopen, dan verandert niet steeds alles terwijl je het net begon door te krijgen.
Op het forum staan veel adressen waar goeie koffie te koop is, ook online te bestellen.
Wanneer je een goed draaiende machinerie hebt, kun je met een nieuwe soort bonen redelijk snel de juiste afstelling vinden, maar toen ik nog niet zo lang bezig was, vermaalde ik weleens heel snel 250g voordat ik de goeie afstelling te pakken had.
Dus juist in het begin is het welbesteed leergeld om een kilo goeie bonen te kopen, dan verandert niet steeds alles terwijl je het net begon door te krijgen.
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino
Re: Espresso veel en veel te snel klaar
7Vraag dan wel even naar de zakken die ze onder of achter de balie hebben liggen. Daar staat een branddatum op en koop dan de meest recent gebrande koffiebonen!
‘Maak de kritische koffie consument in jezelf los: kijk naar de branddatum, de herkomst etc. Hoe gedetailleerder, hoe beter!’
Re: Espresso veel en veel te snel klaar
8goede tip.fransg schreef:Levelt heeft ook vaak oude koffie, of in elk geval koffie waarvan je niet weet hoe oud die is.
Op het forum staan veel adressen waar goeie koffie te koop is, ook online te bestellen.
Wanneer je een goed draaiende machinerie hebt, kun je met een nieuwe soort bonen redelijk snel de juiste afstelling vinden, maar toen ik nog niet zo lang bezig was, vermaalde ik weleens heel snel 250g voordat ik de goeie afstelling te pakken had.
Dus juist in het begin is het welbesteed leergeld om een kilo goeie bonen te kopen, dan verandert niet steeds alles terwijl je het net begon door te krijgen.
Re: Espresso veel en veel te snel klaar
9fransg schreef:Levelt heeft ook vaak oude koffie, of in elk geval koffie waarvan je niet weet hoe oud die is.
Op het forum staan veel adressen waar goeie koffie te koop is, ook online te bestellen.
Wanneer je een goed draaiende machinerie hebt, kun je met een nieuwe soort bonen redelijk snel de juiste afstelling vinden, maar toen ik nog niet zo lang bezig was, vermaalde ik weleens heel snel 250g voordat ik de goeie afstelling te pakken had.
Dus juist in het begin is het welbesteed leergeld om een kilo goeie bonen te kopen, dan verandert niet steeds alles terwijl je het net begon door te krijgen.
Thanks voor de tips! Ik heb even gezocht en ik zie paar adressen in Den Haag. Ga morgen even langs om wat verse bonen te halen.
Re: Espresso veel en veel te snel klaar
10De Kleine Koffiebranderij
Prins Hendrikstraat 47, 2518 HJ Den Haag
070 346 6607
Koffiebranderij BOON
Prinsestraat 114, Den Haag
Maar ook hier even vragen naar de laatst gebrande bonen! Misschien iets van een dag of 5.
Prins Hendrikstraat 47, 2518 HJ Den Haag
070 346 6607
Koffiebranderij BOON
Prinsestraat 114, Den Haag
Maar ook hier even vragen naar de laatst gebrande bonen! Misschien iets van een dag of 5.
‘Maak de kritische koffie consument in jezelf los: kijk naar de branddatum, de herkomst etc. Hoe gedetailleerder, hoe beter!’