Na een hele tijd te hebben getwijfeld hebben we een ECM Elektronica en Quamar M80e aangeschaft (gebruikt). Dit forum wordt al zeer lange tijd doorgespit om te begrijpen en te leren. De espresso wordt elke keer iets beter. Ik heb nu een vraag over Eriks Thermomter, kan deze op de ECM Elektronica gemonteerd worden?
Hielke Koning
Re: Erik' Thermometer ECM Elektronika
2Daar zijn nogal wat verschillende uitvoeringen van, als je even een foto post dan kunnen we daar uitsluitsel over geven.
Adriaan
Adriaan
Gaggia Orione - 1973 - Vibiemme Pistone 2017 in wederopbouw - Ceado E37s
Volg Adriaans koffiekar op fb.com/A3koffie
Op FB staan de openbare gelegenheden waar ik met koffie sta.
Volg Adriaans koffiekar op fb.com/A3koffie
Op FB staan de openbare gelegenheden waar ik met koffie sta.
Re: Erik' Thermometer ECM Elektronika
4Dat wordt lastig want hij gaat in de imbus aan de voorkant van de E61.
Strietman CT2 (pre-order), LWW EG-1 (CORE en ULTRA), Lagom 01 - 102OM, Pietro pro brewing, LWW The BIRD, Orea V4, V60
Re: Erik' Thermometer ECM Elektronika
5Dat flauwe vermoeden had ik al. Andere oplossingen om met de juiste temperatuur t schenken na het flushen? Op dit moment doe ik het zoals het ergens op dit forum stond: het sissende en andere geluidjes afwachten even wachten en dan een espresso maken.
Ecm Elektronika Profi, Quamar M80e
Re: Erik' Thermometer ECM Elektronika
6Dat sputteren vind ik wel erg onnauwkeurig, moet ik zeggen. Vaak stroomt het water uit mijn machine al even zonder sputteren, maar is de temperatuur nog altijd een stuk te hoog. Ik mag echt wel zo'n 8 seconden dóór spoelen nadat het water rustiger is gaan stromen. Daarna heb ik dan ongeveer 30 seconden waarin de HX op de goede temperatuur komt. Ik doe dus de "flush 'n wait"-methode.
Ik heb ook wel eens een kookthermometer in de waterstroom gehouden, en die bleek eigenlijk nauwkeuriger dan ik had gedacht: zo'n 2-3C afwijking van wat de Erics aangaf. Het zou een indicatie kunnen geven.
De pest is dat het allemaal nogal verschilt per machine. Op die van mij kan ik soms wel 200 ml. spoelen, zeker in de zomer. In de winter, als alles kouder is hoeft het soms niet meer te zijn dan 150 ml. Ik vermoed wel dat de ECM een kleinere spoeling nodig heeft dan de mijne.
Ik heb ook wel eens een kookthermometer in de waterstroom gehouden, en die bleek eigenlijk nauwkeuriger dan ik had gedacht: zo'n 2-3C afwijking van wat de Erics aangaf. Het zou een indicatie kunnen geven.
De pest is dat het allemaal nogal verschilt per machine. Op die van mij kan ik soms wel 200 ml. spoelen, zeker in de zomer. In de winter, als alles kouder is hoeft het soms niet meer te zijn dan 150 ml. Ik vermoed wel dat de ECM een kleinere spoeling nodig heeft dan de mijne.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder